| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

H νέα ευρωπαική επιτροπή και ο πόλεμος Γερμανίας – Γαλλίας

 

Παρασκευή, 00:01 - 29/11/2019

 

   Share

 

Όπως έγραψε το Bloomberg, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία. Η νέα Κομισιόν, που διαμορφώθηκε από τους αυτοσχεδιασμούς του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και είχαν τη συναίνεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τώρα θα πρέπει να περιπλανηθεί στα αφιλόξενα νερά των γαλλογερμανικών σχέσεων.

 

 

Σύμφωνα με την άποψη του Bloomberg, τον Ιούλιο, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε με θάρρος την -αουτσάιντερ, ως τότε- Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, παρακάμπτοντας τους υποψηφίους που πρότειναν τα μεγάλα κόμματα, τα οποία είχαν κάνει προεργασία πάνω στο θέμα. Η Μέρκελ συμφώνησε να στηρίξει το εγχείρημα: Άλλωστε, κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν φαινόταν ικανός να κερδίσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την κίνηση αυτή το Σώμα την εξέλαβε ως σημάδι, γι αυτό η φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία. Βέβαια οι ευρωβουλευτές πήραν την εκδίκησή τους από τον Μακρόν, καθώς καταψήφισαν την εκλεκτή του για την Επιτροπή. Σιλβί Γκουλάρ, υποχρεώνοντας τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει αντί για αυτήν, τον Τιερί Μπρετόν ως μέλος της νέας Κομισιόν.

 

Αφού το Ευρωκοινοβούλιο αφιέρωσε ολόκληρες εβδομάδες για να κάνει ερωτήσεις στους προτεινόμενους ως Επιτρόπους, τελικά την Τετάρτη η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε και η Επιτροπή έλαβε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι από εδώ και μπρος ο δρόμος της φον ντερ Λάιεν θα είναι χωρίς εμπόδια. Για παράδειγμα το κόμμα των Πρασίνων, που απείχε από την ψηφοφορία της Τετάρτης, θα ζητούν πάντα περισσότερα από τη νέα Επιτροπή, ενώ η ικανοποίηση άλλων πολιτικών σχηματισμών που κινούνται στο χώρο του κέντρου, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι, καθώς το ρήγμα μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς διευρύνεται, ιδίως στη Γερμανία, όπου οι δυο πολιτικές δυνάμεις συγκυβερνούν τη χώρα.

 

Ωστόσο, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ηγέτες των κρατών- μελών. Εκεί, οι δυο μεγάλες χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προορίζονται θεωρητικά να ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα μπροστά μετά το Brexit, δείχνουν έλλειψη ευελιξίας. Ο μεν Μακρόν έχει στο πρόσφατο παρελθόν μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ προωθεί σχέδιο που θέλει να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανεξάρτητη στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Η δε Γερμανία της Μέρκελ, διαφωνεί και με τις δυο γαλλικές πρωτοβουλίες. Την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε με σθένος στην κριτική που άσκησε στο ΝΑΤΟ ο Μακρόν, όταν μίλησε για «εγκεφαλικό θάνατο» της Συμμαχίας. Η Μέρκελ είπε στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της μόνη της. Είμαστε εξαρτημένοι από αυτή τη διατλαντική συμμαχία και γι αυτό είναι σωστό να συνεργαστούμε στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας και να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες»

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των New York Times, σε ένα πρόσφατο δείπνο για την 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ δήλωσε , απευθυνόμενη στον Μακρόν, ότι «κουράστηκε να μαζεύει τα κομμάτια» από τα “σπασίματα που κάνει η πολιτική του, η οποία προξενεί «δημιουργική αναστάτωση». «Πρέπει να κολλήσω και πάλι τα φλυτζάνια που έχετε σπάσει ώστε να μπορέσουμε να καθίσουμε και να φτιάξουμε μαζί ένα φλιτζάνι τσάι», ανέφερε η Μέρκελ.

 

Σε μια τέτοια κατάσταση, η Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει πιθανά αδιέξοδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις βασικές προτάσεις της. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προσπαθήσει η καθεμιά για λογαριασμό της να χρησιμοποιήσει την εξουσία της Επιτροπής για τη χάραξη πολιτικών, δηλαδή η νέα Κομισιόν θα κληθεί εκ των πραγμάτων να ικανοποιήσει την ανυπομονησία του Μακρόν για αλλαγές και την επιφυλακτικότητα της Μέρκελ, που αντί των ριζοσπαστικών πολιτικών προτιμά τις συμβιβαστικές λύσεις.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....