| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ανοίγει η αυλαία για τα πλεονάσματα

 

Δευτέρα, 20/01/2020

 

   Share

 

Μία κρίσιμη εβδομάδα στη «μάχη» της κυβέρνησης για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα αυξήσει τα περιθώρια για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις το 2020 ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι στο περιθώριο του Eurogroup, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ελληνικά αιτήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα και αλλαγή της χρήσης των κερδών των ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) για επενδύσεις.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, την Τετάρτη η διαπραγμάτευση μεταφέρεται επί ελληνικού εδάφους καθώς οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Οι επαφές στην Αθήνα

 

Στις επαφές που θα έχουν με τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες (22-24 Ιανουαρίου), αναμένεται να τεθούν η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι συντάξεις, η αγορά εργασίας, ο τομέας της υγείας και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο

 

Ξεχωριστό κεφάλαιο, ιδιαίτερης σημασίας, αποτελούν τα τραπεζικά ζητήματα όπως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ένα νέο ενιαίο πλαίσιο διευθέτησης του συνόλου των οφειλών των ιδιωτών μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας και μέριμνας για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων από την 1η Μαΐου. Η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό θέμα το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και με τις διοικήσεις των τραπεζών

 

Nέες φοροελαφρύνσεις το 2020

 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις εντός του έτους, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Ωστόσο το τοπίο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει στα τέλη της  Άνοιξης οπότε και θα υπάρξουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για το πώς κινούνται τα έσοδα και οι δαπάνες του Δημοσίου.

 

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά φέτος. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 24%.  Όμως όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών (ήδη έχει αποφασιστεί η μείωσή τους κατά 0,9% από την 1η Ιουλίου).

 

«Θα ζυγίσουμε αυτήν τη στιγμή εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, προανήγγειλε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος και κατάργηση της το 2021.

 

«Σύμμαχος» της κυβέρνησης για τη μείωση φόρων, εισφορών αλλά και αύξηση δαπανών αποτελεί η δυνατότητα «μεταφοράς»  των υπερπλεονασμάτων στην επόμενη χρονιά. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά να θέτει το ζήτημα. Όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις φοροελαφρύνσεις και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, υπήρξε υπερπλεόνασμα το 2019. .

 

Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό ενδεχομένως να φανεί στην έκθεση των θεσμών (της 5ης αξιολόγησης) η οποία προς το παρόν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 26/2 (με επικύρωση στο Eurogroup του Μαρτίου).

 

Αμέσως μετά, ξεκινά η «μάχη» για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων προς συγκεκριμένες επενδύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ESM Νικολά Τζιαμαριόλη η απόφαση αυτή τοποθετείται το καλοκαίρι. Όπως τόνισε η Ελλάδα "υποχρηματοδοτεί τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, "πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα".

 

Όσον αφορά το στόχο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το ελληνικό αίτημα αναμένεται να καταγραφεί τον Απρίλιο - Μάιο στον νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο της κυβέρνησης στην προσπάθεια αυτή. Η αρχή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με ανακοινώσεις από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

 

Επαφές Σταϊκούρα με Ρέγκλινγκ- Τζεντιλόνι 

 

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τσεντιλόνι και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου  Κωνσταντίνο Πετρίδη.

 

Το ραντεβού στο Παρίσι 

 

Μία ακόμα ευκαιρία για διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο θα έχει η κυβέρνηση στις 29 Ιανουαρίου, στο Παρίσι. Στο επίκεντρο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο η διοργάνωση του επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο την ίδια μέρα στο Παρίσι, παρουσία  υπουργών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μηνών όπως επίσης και να γίνει μια "χαρτογράφηση" των ευκαιριών και προοπτικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι νέες τεχνολογίες.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....