| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Αυτή είναι η fintech που κάνει τη μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών

 

Δευτέρα, 00:01 - 12/10/2020

 

   Share

 

Η Κίνα, πρωτοπόρος στα νομίσματα, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, την παντελή εξαφάνιση του χαρτονομίσματος και την αντικατάστασή του με pixel σε οθόνες τηλεφώνων. Η κινεζική υπεροχή στο ψηφιακό χρήμα πιθανότατα θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, με την τεραστίων διαστάσεων εισαγωγή της Ant Group (Ant σημαίνει μυρμήγκι), της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας fintech, στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, γράφει ο Economist.

 

 

Με βάση το ρευστό που θα αντληθεί, θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία, ξεπερνώντας ακόμα και αυτήν της Saudi Aramco. Όταν γίνει η εισαγωγή, η Ant, η οποία δημιουργήθηκε το 2004, θα μπορούσε να έχει αξία αντίστοιχη αυτής της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου.

 

Η άνοδος της Ant ανησυχεί τα «γεράκια» του Λευκού Οίκου, αλλά συναρπάζει τους παγκόσμιους επενδυτές, σύμφωνα με τον Economist, καθώς προοιωνίζεται μια μεγαλύτερη μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι μόνον στην Κίνα, αλλά παγκοσμίως.

 

Η Ant είναι spin-off της Alibaba, έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες –κυρίως στην Κίνα- και το δίκτυο πληρωμών της πραγματοποίησε πέρυσι συναλλαγές 16 τρισ. δολαρίων, συνδέοντας 80 εκατομμύρια εμπόρους. Οι πληρωμές, σημειώνει ο Economist, είναι μόνο το… ορεκτικό. Οι χρήστες μπορούν να δανείζονται χρήματα, να επιλέγουν από 6.000 επενδυτικά προϊόντα και να αγοράζουν ασφάλεια υγείας.

 

Προηγμένα τμήματα fintech διαθέτουν και άλλες κινεζικές εταιρείες, όπως η Tencent, η ιδιοκτήτρια της εφαρμογής WeChat. Αλλά η Κίνα δεν είναι μόνη. Η πανδημία έχει δώσει ώθηση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και αλλού. Μαζί με την εκτίναξη του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου και της εξ αποστάσεως εργασία, υπήρξε και μια «έκρηξη» στις ψηφιακές πληρωμές, που στο αμερικανικό δίκτυο Venmo έχουν κάνει άλμα 52% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, και 142% στην λατινοαμερικάνικη fintech Mercado Pago. Λαϊκές αγορές στο Παρίσι, πιτσαρίες και πλανόδιοι έμποροι στη Σιγκαπούρη έχουν αναβαθμίσει τα συστήματά τους ώστε να μπορούν να πληρώνονται άμεσα χωρίς φυσική επαφή ή μετρητό.

 

Οι επενδυτές διαισθάνονται μια τεκτονική αλλαγή, όπως αυτή που κλόνισε το λιανεμπόριο. Οι συμβατικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν τώρα μόνο το 72% της χρηματιστηριακής αξίας της παγκόσμιας βιομηχανίας τραπεζικής και πληρωμών, από 96% που ήταν το 2010.

 

Ωστόσο, αν και η εκτίναξη του ψηφιακού finance είναι παγκόσμια, ωστόσο τα επιχειρηματικά μοντέλα πίσω από αυτό δεν είναι. Στη Λατινική Αμερική θα πρέπει να έχετε το νου σας για ψηφιακές τράπεζες και πρωτοπόρους του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Nubank και MercadoLibre, που είναι ιδιοκτήτρια της Mercado Pago. Στη Νοτιοανατολική Ασία οι Grab και Gojek –δυο υπηρεσίες μίσθωσης ιδιωτικών οχημάτων, μετατρέπονται σε «σούπερ-εφαρμογές» με χρηματοπιστωτικούς βραχίονες.

 

Οι εταιρείες fintech παρέχουν τώρα την πλειονότητα των καταναλωτικών δανείων στη Σουηδία. Στην Αμερική οι εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Visa, κολοσσοί του ψηφιακού finance όπως η PayPal και οι μεγάλες τράπεζες, και συνεργάζονται και ανταγωνίζονται. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Apple και η Alphabet «δοκιμάζουν τα νερά», μπαίνοντας σε πειρασμό από τα παγκόσμια κέρδη ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για ενθουσιασμό, σημειώνει ο Economist. Στην καλύτερη περίπτωση, το fintech προσφέρει μεγάλο κέρδος σε επίπεδο αποδοτικότητας. Αν οι εισηγμένες τράπεζες του κόσμου μειώσουν κατά ένα τρίτο τα έξοδά τους, η εξοικονόμηση θα ήταν της τάξης των 80 δολαρίων ετησίως για κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Η Ant έχει εξαιρετικά μικρά περιθώρια στις πληρωμές και χορηγεί δάνεια μέσα σε λίγα λεπτά. Εταιρείες όπως οι TransferWise και η Airwallex προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής συναλλάγματος φθηνότερα και ταχύτερα από αυτές που παρέχονταν στα αεροδρόμια. Επίσης, η ψηφιοποίηση υπόσχεται να διευρύνει τη διάδοση του finance, καθώς θα καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση σε πελάτες και τα data θα καθιστούν πιο ακριβή την εγγύηση των δανείων.

 

Υπάρχουν όμως και δυο κίνδυνοι: ο πρώτος είναι πως το fintech θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι εταιρείες fintech κατακλύζουν τα πιο κερδοφόρα τμήματα του τομέα, και συχνά αφήνουν στους παραδοσιακούς δανειστές λιγότερα κέρδη και μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου. Ενδεικτικά, το 98% των δανείων που εκδίδονται μέσω της Ant στην Κίνα τελικά βρίσκονται στα βιβλία τραπεζών, που πληρώνουν τέλος στην εταιρεία. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι πως το κράτος και οι εταιρείες fintech μπορεί να «αρπάξουν» μεγαλύτερες εξουσίες από τους ιδιώτες: όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες, τόσο πιο χρήσιμες γίνονται και τόσο πιθανότερο είναι να προσελκύσουν περισσότερους χρήστες. Άρα, ο κλάδος τείνει προς το μονοπώλιο.

 

Και αν το fintech δίνει ακόμα περισσότερα δεδομένα στις κυβερνήσεις και στις πλατφόρμες, τότε θα αυξηθεί η πιθανότητα παρακολούθησης, χειραγώγησης και κυβερνοεπιθέσεων.

 

Πηγή: Economist, Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....