| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Για να αντισταθμίσετε την Κίνα, ξεπεράστε την στις εφευρέσεις

 

Πέμπτη, 00:01 - 19/09/2019

 

   Share

 

Περίληψη: 

 

Προκειμένου να αποφύγουν να υπερκεραστούν από την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην επιστημονική έρευνα καθώς και τις προσπάθειες για τη μετατροπή αυτής της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να εισαχθούν στην αγορά.

 

 

Η οικονομική στρατηγική της Κίνας δεν είναι μυστική. Βραχυπρόθεσμα, το Πεκίνο θα αναπτύξει την οικονομία της χώρας κατασκευάζοντας και εξάγοντας φθηνά, παγκοσμίως ανταγωνιστικά αγαθά. Μακροπρόθεσμα, θα χτίσει το κεφάλαιο, τις υποδομές και την τεχνογνωσία που είναι απαραίτητες για να καταστήσει την χώρα μια ατμομηχανή καινοτομίας.

 

Η Κίνα δεν είναι η πρώτη που υιοθετεί αυτή την στρατηγική. Τα ίδια μέτρα τροφοδότησαν την άνοδο χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία τα τελευταία 70 χρόνια. Ακόμη και τότε προκάλεσαν σημαντικές εμπορικές τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε και τις τρεις χώρες για αθέμιτες εμπορικές και νομισματικές πολιτικές -την Γερμανία και την Γαλλία στην δεκαετία του 1970 και την Ιαπωνία στην δεκαετία του '80. Πρόσφατες αμερικανικές διοικήσεις έχουν κατηγορήσει την Κίνα για το ίδιο. Αλλά αυτή την φορά, η ένταση είναι περισσότερο ανησυχητική. Η Κίνα είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη από την Γερμανία, την Γαλλία ή την Ιαπωνία και η οικονομία της θα μπορούσε εύκολα να γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το Πεκίνο προβάλλει επίσης επιρροή πέρα από τα σύνορά του, μοιράζοντας τεχνολογία με μικρότερες χώρες και προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σύνολο στενών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων -εκείνες που μπορεί να βασίζονται κάποτε στο κινεζικό ρενμίνμπι αντί στο δολάριο των ΗΠΑ.

 

 

Ένα εργαστήριο στο Πεκίνο, τον Μάιο του 2017. Reuters
 

------------------------------------------------------------

 

Στην δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να πιέσει την Κίνα να αλλάξει την συμπεριφορά της μέσω συμμαχιών και διεθνούς συνεργασίας, κυρίως με τη μορφή ενός εμπορικού μπλοκ πέραν του Ειρηνικού. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος Donald Trump υιοθέτησε μια προσέγγιση αντιπαράθεσης και επέβαλε δασμούς στα κινεζικά αγαθά. Ο Trump έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως «νομισματικό χειραγωγό» και επιδιώκει να τερματίσει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας διεξάγοντας εμπορικό πόλεμο.

 

Όμως το στόχαστρο του Trump εστιάζει σε ξεπερασμένες απειλές. Η οικονομική στρατηγική της Κίνας έχει ήδη επιτύχει ως επί το πλείστον. Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο δεν υποτίμησε τεχνητά την αξία του νομίσματός του για πάνω από μια δεκαετία, και άρχισε να βελτιώνει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ως μέσο για την ενθάρρυνση της τοπικής καινοτομίας. Το διμερές εμπορικό έλλειμμα, αν και ασύμμετρο, είναι ένας κακός λόγος για την έναρξη εμπορικού πολέμου. Δεν υπάρχει ανάγκη εξισορρόπησης του εμπορίου με κανέναν μοναδικό εμπορικό εταίρο, απλώς για να διασφαλιστεί ότι η συνολική ισορροπία δεν θα είναι μονόπλευρη.

 

Η μεγαλύτερη απειλή από την Κίνα είναι και πολύ πιο σοβαρή και πολύ πιο εύκολη στην αντιμετώπιση από ό, τι έχει αναγνωρίσει η διοίκηση Trump. Μέσω δημοσίων επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη, η Κίνα είναι αποφασισμένη να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία στο εγγύς μέλλον, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια θέση που έχουν κρατήσει εδώ και 70 χρόνια. Η άνοδος της Κίνας σε αυτόν τον τομέα δεν θα απειλήσει μόνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά θα στερήσει την οικονομία των ΗΠΑ από πολλές καλές θέσεις εργασίας. Αντί να παλεύουν με την Κίνα για το εμπόριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν δραματικά τις δικές τους επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Μόνο με την ώθηση της εγχώριας καινοτομίας μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

 

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

 

Το ότι η Κίνα θα μπορούσε να ηγηθεί μια μέρα παγκοσμίως στην τεχνολογική καινοτομία θα φαινόταν γελοίο πριν από μια γενιά. Η Πολιτιστική Επανάσταση αποδεκάτισε την ανώτατη εκπαίδευση στην Κίνα. Για μια δεκαετία που ξεκίνησε το 1966, οι αρχές έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια, έστειλαν διανοούμενους σε στρατόπεδα εργασίας και ανέστειλαν ουσιαστικά την επιστημονική έρευνα. Το εκπαιδευτικό σύστημα αποκαταστάθηκε σταδιακά υπό τον Deng Xiaoping, αλλά μόνο στην δεκαετία του 1990 και την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα οι επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσαν σημαντική πρόοδο στην επιστήμη και τη μηχανική. Από το 1990 έως το 2010, οι εγγραφές στην κινεζική τριτοβάθμια εκπαίδευση οκταπλασιάστηκαν και ο αριθμός των αποφοίτων κολεγίων εξερράγη από 300.000 σε σχεδόν τρία εκατομμύρια ετησίως. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Κίνας στην συνολική παγκόσμια ανώτατη εκπαίδευση αυξήθηκε από 6% σε 17%. Το 2017, οκτώ εκατομμύρια [1] φοιτητές αποφοίτησαν από κινεζικά πανεπιστήμια. Συγκριτικά, περίπου τρία εκατομμύρια φοιτητές αποφοίτησαν από πανεπιστήμια των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

Η ποιότητα της επιστημονικής εκπαίδευσης στην Κίνα μπορεί να είναι συζητήσιμη, αλλά οι αριθμοί δεν είναι. Το 1990, στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφοίτησαν 20 φορές περισσότεροι διδάκτορες στις επιστήμες και την μηχανική από όσοι στην Κίνα. Μόλις δύο δεκαετίες αργότερα, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτή τη μέτρηση, αποδίδοντας 29.000 νέα διδακτορικά το 2010 έναντι 25.000 των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα κινεζικά πανεπιστήμια είναι ακόμα πιο αδύναμα από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, αλλά το κενό κλείνει. Έξι κινεζικά πανεπιστήμια κατατάσσονται σήμερα στα κορυφαία 100 παγκόσμια πανεπιστήμια, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education [2].

 

Περισσότεροι επιστήμονες και περισσότεροι μηχανικοί προστίθενται, με την πάροδο του χρόνου, για περισσότερη καινοτομία, ειδικά όταν λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση. Οι συνολικές παγκόσμιες δαπάνες [3] για Έρευνα και Ανάπτυξη έφτασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν περίπου το 25% αυτών των δαπανών, από 37% το 2000. Το μερίδιο της Κίνας ήταν 21% των παγκόσμιων δαπανών για Ε&Α ή 408,8 δισ. δολάρια, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000. Στα πεδία αιχμής, την βιολογία, την καθαρή ενέργεια και την τεχνητή νοημοσύνη, η Κίνα έγινε γρήγορα σημαντικός παίκτης.

 

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

 

Τίποτα δεν δείχνει την δύναμη της τεχνολογικής καινοτομίας καλύτερα από τα τελευταία εκατό χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ. Το 1938, την παραμονή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ξόδεψαν μαζί περίπου το 0,075% του ΑΕΠ στην επιστημονική έρευνα, ένα ελάχιστο ποσό. Μέχρι το 1944, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές (αλλά κυρίως ομοσπονδιακές) κυβερνήσεις δαπανούσαν σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ για την επιστήμη -μια επταπλάσια αύξηση που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη συστημάτων ραντάρ, της πενικιλίνης και της ατομικής βόμβας.

 

Η τάση συνεχίστηκε σε καιρό ειρήνης (και στον Ψυχρό Πόλεμο), καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε δημόσιους πόρους σε επιστημονική έρευνα σε μια εντελώς νέα κλίμακα. Από το 1940 έως το 1964, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την Έρευνα και Ανάπτυξη αυξήθηκε κατά είκοσι φορές. Στο αποκορύφωμά της στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι δαπάνες αυτές ανήλθαν σε περίπου 2% του ΑΕΠ. Τα σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα, η μικροηλεκτρονική, οι ψηφιακοί υπολογιστές, τα αεριωθούμενα αεροσκάφη, οι δορυφόροι, το GPS, το Διαδίκτυο και πολλά άλλα προέκυψαν από την επένδυση αυτή. Νέες ιδέες που προέκυψαν από την Έρευνα και Ανάπτυξη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, άνθισαν σε εμβληματικές εταιρείες όπως η IBM, η AT&T και η Xerox.

 

Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι κυβερνητικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη άρχισαν μια αργή και σταθερή πτώση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι δημόσιες δαπάνες για Ε&Α είχαν υποχωρήσει στο 1,2% του ΑΕΠ και μέχρι το 2017 είχε πέσει σε μόλις πάνω από 0,6%. Εννέα χώρες ξεπερνούν τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ε&Α, όταν μετρούνται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη όταν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν έναντι επτά χωρών συγκριτικά με τις συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για Ε&Α. Η Κίνα εξακολουθεί να ξοδεύει λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες -τόσο από τις δημόσιες δαπάνες όσο και στις συνδυασμένες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για Ε&Α- αλλά καλύπτει γρήγορα [την διαφορά].

 

Ο ιδιωτικός τομέας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να καινοτομεί, αλλά κυρίως στα είδη λογισμικού που ευνοούνται από τα σύγχρονα venture capitals. Εκτός των βιοεπιστημών, ο ιδιωτικός τομέας δεν ξοδεύει πολλά στην προσπάθεια θεμελιωδών ανακαλύψεων, όπως η εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας, διότι, ενώ η νέα γνώση είναι μεγάλη για την οικονομία στο σύνολό της, σπάνια αποδίδει στους επενδυτές που χρηματοδοτούν το έργο. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις απομακρύνθηκαν από την έρευνα που δεν έχει άμεση εμπορική εφαρμογή, επιδεινώνοντας κατά 60% τις δημοσιεύσεις των εταιρικών επιστημόνων μεταξύ του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 2000.

 

Στα πολλά υποσχόμενα πεδία της συνθετικής βιολογίας και της ενέργειας από υδρογόνο, για παράδειγμα, ο ιδιωτικός τομέας έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τα είδη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων που προκάλεσαν προηγούμενες ανακαλύψεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστάτησαν και στους δύο τομείς, αλλά μάλλον φαίνεται να αναπτύσσονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες που τους προσφέρουν άφθονη υποστήριξη. Και μέχρι το 2025, η Κίνα θα εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ιατρικής έρευνας που δημοσιεύτηκε από το The Journal of the American Medical Association.

 

ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

 

Προκειμένου να αποφύγουν να υπερκεραστούν από την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην επιστημονική έρευνα καθώς και τις προσπάθειες για τη μετατροπή αυτής της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να εισαχθούν στην αγορά. Οι κρατικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη έχουν ένα αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό κοινωνικής απόδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη διαδίδονται ευρέως σε ολόκληρη την κοινωνία. Με βάση πρόσφατες μελέτες σχετικά με την κρατική υποστήριξη για έρευνα πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία, εκτιμούμε ότι μια δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για Ε&Α θα συνέβαλε στην δημιουργία περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Η πιο παραγωγική χρήση αυτής της χρηματοδότησης θα ήταν η αναβάθμιση των φυσικών υποδομών που υποστηρίζει την επιστήμη, συμπεριλαμβανομένων νέων εργαστηρίων, διευρυμένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και «θερμοκοιτίδων» (incubators) για την ανάπτυξη τεχνολογιών έντασης κεφαλαίου που μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να τελειοποιηθούν.

 

Όπου είναι δυνατόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει παραγωγικούς τρόπους για την διάδοση αυτής της επένδυσης σε όλη την χώρα. Η καινοτομία λαμβάνει χώρα ολοένα και περισσότερο σε μερικούς εξαιρετικά συγκεντρωμένους κόμβους όπου συγκεντρώνονται ταλαντούχοι άνθρωποι όπως το Σιάτλ, η Bay Area του Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, με τον περιοριστικό χωρισμό σε [οικιστικές] ζώνες και τις υψηλές τιμές στέγασης, έχουν γίνει δαπανηρές και παρουσιάζουν συμφόρηση. Η επένδυση σε χώρους όπου η γη είναι φθηνή και οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να γίνουν πολύ πιο παραγωγικοί, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων στις ευκαιρίες και στην απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, προσελκύοντας περισσότερους Αμερικανούς στην επιστημονική επιχείρηση.

 

Στο βιβλίο μας Jump-Starting America [4], εντοπίζουμε 102 αστικές κοινότητες που είναι εύλογοι κόμβοι τεχνολογίας της επόμενης γενιάς. Διάσπαρτες σε 36 κράτη σε όλες τις περιοχές της χώρας, αυτές οι πόλεις και οι δήμοι έχουν μεγάλο πληθυσμό, εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλό κόστος ζωής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το Rochester στη Νέα Υόρκη˙ το Μπάτον Ρουζ στην Λουιζιάνα˙ και την Topeka στο Κάνσας. Για να μετατραπούν αυτές οι πόλεις σε κόμβους τεχνολογίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και τοπικών κυβερνήσεων με στόχο να καταστήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο προσιτή, να επεκτείνει την πρακτική και τεχνική κατάρτιση, και να δημιουργήσει αγωγούς από τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στους εργοδότες. Μαζί, αυτές οι κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτών θα μπορούσαν να δουλέψουν για να διατηρήσουν το κόστος στέγασης οικονομικά προσιτό χάρη στην αναθεώρηση του νόμου περί ζωνών, ώστε να καταστεί δυνατή η επαρκής κατασκευή [κατοικιών].

 

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η Κίνα είναι να ξεπεραστεί στις εφευρέσεις -και να μετατραπούν οι εφευρέσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θέλουν να αγοράσουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάποτε ήταν πολύ καλές σε αυτό. Η άνοδος της Κίνας πρέπει να υπενθυμίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορούν και πρέπει να ανανεώσει την δέσμευσή τους στην τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο.

 

-----------

 

Ο JONATHAN GRUBER είναι καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Ford στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).
 

Ο SIMON JOHNSON είναι καθηγητής Επιχειρηματικότητας στην έδρα Ronald A. Kurtz (1954) στην Σχολή Μάνατζμεντ Sloan στο ΜΙΤ.

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/72457/jonathan-gruber-kai-simon-johnson/gia-na-antistathmisete-tin-kina-kseperaste-tin-stis-efeyreseis?page=show

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2019-09-12/counter-china-out-invent-it

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....