| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

ΔΕΗ & Τα σενάρια για έξοδο στις αγορές

 

Τρίτη, 17/12/2019

 

   Share

 

Έως τον Φεβρουάριο τοποθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ  την τελική της απόφαση για άμεση έξοδο στις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου, καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρώτα να αποτυπωθεί και επίσημα στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2019 η θετική επίδραση των μέτρων του Σεπτεμβρίου στην οικονομική της εξυγίανση.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει επίσης η εικόνα που θα αποκομίσει για τη διαμόρφωση του ύψους του επιτοκίου από τις επαφές που θα πραγματοποιήσει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με επενδυτές.

 

Έτσι, αν εκτιμηθεί πως το επιτόκιο θα κινηθεί έως και λίγο υψηλότερα από αυτό στο οποίο δανείζεται πλέον το Δημόσιο, τότε θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου περί τον Απρίλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία θα μεταθέσει την έξοδό της στις αγορές σε μεταγενέστερο χρόνο. 

 

Όπως και να ‘χει, η οικονομική ανάταξη της επιχείρησης καθιστά λιγότερο πιεστική την εξεύρεση χρηματοδότησης συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν είχε ξεκινήσει να δρομολογεί την έξοδό της στις αγορές - τότε όμως σε καθεστώς ταμειακής ασφυξίας. Έτσι, με δεδομένο ότι τα οικονομικά της μεγέθη αναμένεται να βελτιώνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, ο σημαντικότερος λόγος για να προχωρήσει η ΔΕΗ σε έκδοση ομολόγου την επόμενη άνοιξη θα είναι για να εκμεταλλευθεί την επενδυτικά ευνοϊκή συγκυρία. 

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΔΕΗ και των οικονομικών προοπτικών για το 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την έξοδο τις αγορές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως συμπλήρωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα η εταιρεία να επιλέξει τελικά να περιμένει να αναβαθμιστεί περαιτέρω η πιστοληπτική της ικανότητα - έπειτα από την πρόσφατη αναβάθμιση της Standard & Poor’s. 

 

Αναλύοντας την επίπτωση των μέτρων εξυγίανσης, σημείωσε πως θα έχουν απτά αποτελέσματα ήδη από την τρέχουσα χρονιά, με τη βελτίωση κατά 100 εκατ. ευρώ της λειτουργικής κερδοφορίας έως το τέλος του έτους. Έτσι, η ΔΕΗ θα κλείσει το 2019 με EBITDA στα επίπεδα των 320-370 εκατ., έναντι 208 εκατ. το 2018. Για την επόμενη χρονιά, η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 650-700 εκατ., χωρίς να συνυπολογισθεί η απόδοση των 200 εκατ. από τις ΥΚΩ παλαιότερων ετών. Μια ανοδική πορεία που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ώστε έως το 2024 τα EBITDA να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. 

 

Επιχειρησιακό πλάνο

 

Παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης επισήμανε πως συνοψίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, ξεκινώντας από την εφαρμογή του «Green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δεύτερος «πυλώνας» είναι η ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως οι «έξυπνοι» μετρητές, ενώ το τρίπτυχο συμπληρώνεται με την επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση, όπου εντάσσεται και η «είσοδος» της ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. 

 

«Προσπαθούμε να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης. Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο του «Green deal», το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που έχει καταρτίσει η ΔΕΗ προβλέπει την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, ενώ το 2022 θα ενταχθεί στο σύστημα η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα συνεχίσει να καταναλώνει λιγνίτη το αργότερο έως το 2028, ώστε στη συνέχεια να λειτουργήσει με διαφορετικό μίγμα καυσίμου. Γι’ αυτό, μελετώνται όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων η καύση βιομάζας, φυσικού αερίου και απορριμμάτων, ή ο συνδυασμός κάποιων από αυτά.

 

Εργασιακοί σχεδιασμοί

 

Το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, το 2024 η εταιρεία θα έχει 11.500 υπαλλήλους, με 800 νέες προσλήψεις και 4.500 αποχωρήσεις κυρίως από τον κλάδο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 60% από τους 4.500 υπαλλήλους θα έχει κατοχυρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ για το υπόλοιπο 40% θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία της κινητικότητας εντός της επιχείρησης, της μετάταξης στο Δημόσιο, αλλά και της εθελουσίας εξόδου. 

 

Παράλληλα, η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία, τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

 

Την ίδια στιγμή, το πλάνο της ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που θα έρθει με οργανική ανάπτυξη αλλά και πολλές συνεργασίες. Ο επικεφαλής της εταιρείας επισήμανε ότι ήδη διεξάγονται συζητήσεις με πάνω από 10 ομίλους για συμπράξεις, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε, επίσης, την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές ή τα συστήματα GIS. Ο μετασχηματισμός της εμπορίας περιλαμβάνει νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα «πακέτα», καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.  

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....