| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

ΔΝΤ: Στο 5,7% η ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021 – Βιώσιμο το χρέος

 

Δευτέρα, 30/11/2020

 

   Share

 

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9,5% το 2020, καθώς και ανάκαμψη της τάξης του 5,7% το 2021 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των βασικών προισμάτων της έκθεσης, είναι τα εξής:

 

Η πανδημία διέκοψε την πορεία ήπιας ανάκαμψης της οικονομίας. Τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,9% του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο του 2020.

 

Συνολικά, η οικονομία αναμένεται να καταγράψει μια οξεία ύφεση, προτού υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, χάρη στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση των εξαγωγών και τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης,

 

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το οποίο το 2020 αναμένεται να φθάσει στο 208,1% του ΑΕΠ, προτού υποχωρήσει στο 199,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, το Ταμείο επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητά του σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η αύξηση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας «μετριάζετα» από το επαρκές ταμειακό μαξιλάρι, καθώς και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, με τους καθοδικούς κινδύνους να αποτυπώνονται σ’ ολους τους τομείς της οικονομίας.

 

«Οι κύριοι προκλήσεις εγείρονται από μια παρατεταμένη πανδημία, η οποία θα εκτροχιάσει κάθε προσδοκία ανάκαμψης του τουρισμού, καθώς και από μια σημαντική επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών» τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι εντός του α’ εξαμήνου του 2021 θα υπάρξει επαναξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ χαιρετίσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μέσω «άμεσων, επαρκών και στοχευμένων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Με δεδομένη μάλιστα,  τη διατήρηση της αβεβαιότητας και των καθοδικών κινδύνων, καλεί την Αθήνα να μην αποσύρει πρώιμα τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη διατήρηση της στοχευμένης δημοσιονομικής τόνωσης και την ορθή χρήση του δημοσιονομικού χώρου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με ταυτόχρονη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

 

Υπογραμμίζει δε τη σημασία εμπροσθοβαρούς στήριξης του κλάδου της υγείας, καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών δαπανών και ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων.

 

Όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα ομαλής αποπληρωμής των ομολόγων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ως απόρροια των καθοδικών κινδύνων.

 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και τη συνεχιζόμενη περιφερειακή στήριξη.

 

Ειδική μνεία κάνει και στις επιπτώσεις της πανδημίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ζητώντας την σταδιακή αντικατάσταση των έκτακτων μέτρων (σ.σ. πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων) από πιο στοχευμένες λύσεις για τους δανειζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

 

Αξιώνει, επιπλέον, την υιοοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της μακράς αδυναμίας των τραπεζών, καθώς και μιας ανάλυσης για την εταιρεία διαχείρισης, η οποία εξετάζεται ως πιθανή λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα, ως βασικού παράγοντα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους και την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου.

 

Τέλος, το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο στους τομείς της εργασιακής ευελιξίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ψηφιοποίησης και της πράσινης ανάπτυξης, ενώ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να επισπεύσει τις προσπάθειες επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού, αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και συνεχούς απελευθέρωσης των επιμέρους κλάδων της οικονομίας.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....