| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η Βρετανία, το Brexit & Η αναζήτηση της νέας ταυτότητας

 

Δευτέρα, 00:01 - 03/02/2020

 

   Share

 

Στις 10 το πρωί στο Aux Merveilleux de Fred, ένα ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της γαλλικής συνοικίας του Λονδίνου, ο αέρας είναι γεμάτος με το άρωμα του βουτύρου. Η Αϊσά Μπουμπακρί, 30 ετών, φροντίζει για την τακτοποίηση στη σειρά τις πάστες με παστέλ χρώματα μπροστά από τον μοναδικό πελάτη του αρτοποιείου.

 

 

Όπως έγραψε το Bloomberg:

«Είναι λίγο λυπηρό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον στην Ευρώπη», λέει. «Θα είναι πιο δύσκολο να έρχομαι εδώ»,

Το νότιο Κένσινγκτον είναι μια από τις πολυάριθμες ευρωπαϊκές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας. Σε αυτές τις γειτονιές, οι μετανάστες έχουν αναμιχθεί μαζί με τους ντόπιους, άνοιξαν καταστήματα και εστιατόρια, μεγάλωσαν και εκπαίδευσαν τα παιδιά τους. Έχουν φέρει μια αδιαμφισβήτητα ηπειρωτική γεύση σε μια ανήσυχη πόλη που έχει διαμορφωθεί και μέσα από μεταναστευτικά κύματα για πάνω από 2000 χρόνια.

Τώρα, οι Ευρωπαίοι του Λονδίνου αντιμετωπίζουν την ώρα των σεισμικών αλλαγών. Στις 11 μ.μ. την Παρασκευή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τέλος σε αυτή την 47ετή σχέση με τους εμπορικούς του εταίρους και επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό του ως μια χώρα που στέκεται μόνη στον κόσμο.

Αρχικά, τίποτα δεν θα είναι διαφορετικό στην πράξη. Οι κανόνες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο μεταβατικών ρυθμίσεων. Αλλά πολιτισμικά, νομικά και, ίσως, συναισθηματικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει έναν πραγματικό σεισμό, καθώς θα γίνει μια «άλλη» χώρα, αφού το διαζύγιο είναι πλήρες.

Με το τέλος της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ, τελειώνει και η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, και μαζί της το δικαίωμα του βρετανικού λαού να μετακινείται ελεύθερα στις 27 υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι νέοι κανόνες για θεώρηση βίζας στη Βρετανία θα περιλαμβάνουν ένα «point system», το οποίο θα έχει ως στόχο να προσελκύσει τους «καλύτερους και λαμπρότερους» στον κόσμο και να αποτρέψει τους εργαζομένους που προέρχονται από την Ευρώπη κι έχουν χαμηλή ειδίκευση. Αυτή η πολιτική έχει σχεδιαστεί για να φέρει κοντύτερα στην κυβέρνηση Τζόνσον τους Βρετανούς της εργατικής τάξης που υποστήριξαν τον πρωθυπουργό, πρώτα στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016 και στη συνέχεια στις γενικές εκλογές του προηγούμενου μήνα. Αλλά φαίνεται πιθανό ότι με την πάροδο του χρόνου, το Brexit θα αλλάξει για πάντα τη φύση της πρωτεύουσας και ίσως και την υπόλοιπη χώρα.

Το Νότιο Κένσινγκτον, με τα μεγάλα αρχοντικά του και τους δεντρόφυτους δρόμους, ήταν ένα φιλόξενο μέρος για τους Γάλλους που έμεναν εκεί, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι περισσότεροι Λονδρέζοι ποτέ δεν ήθελαν το Brexit.

Ωστόσο, η Μελίντα Κουρουμά, διευθύντρια σε στεγνοκαθαριστήριο, σκέφτεται ήδη να επιστρέψει στη Γαλλία νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. «Λένε ότι αν δεν έχετε συγκεκριμένες δεξιότητες, μπορεί να μην είστε σε θέση να αποκτήσετε υψηλότερες θέσεις εργασίας, έτσι τότε νομίζω ότι πολλοί από εμάς δεν θα έχουν πολλούς λόγους να μείνουν», λέει. «Θα δούμε πολλές αλλαγές».

Στο Ealing, στο δυτικό Λονδίνο, οι μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν τα δικά τους αρτοποιεία, τους γιατρούς και την εκκλησία. «Δεν νομίζω ότι θα μείνω», λέει η Αντελίνα Μόιζα, η οποία έφθασε από τη Ρουμανία πριν από τρία χρόνια και τώρα κερδίζει τα προς το ζην ως εργαζόμενη στον τομέα φροντίδας. Σε ερώτηση αν της αρέσει η περιοχή του Ealing, απάντησε: «Θα μπορούσε να είναι καλύτερο». Οι υψηλοί μισθοί στο Λονδίνο ήταν ο κύριος παράγων έλξης των μεταναστών, αλλά το Brexit αφαίρεσε αυτό το προνόμιο. «Ήρθαμε επειδή έτσι έπρεπε,» λέει η ίδια.

Για πολλούς κατοίκους καθώς και επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πρωτεύουσα, η ψήφος του Brexit του 2016 ήταν μια τραγωδία. Το ίδιο το Λονδίνο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας εντός της ΕΕ, αλλά τα εκατομμύρια ευρωσκεπτικιστών που ζουν σε όλη την υπόλοιπη χώρα, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στους διαδρόμους του Westminster, οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί συχνά προσπάθησαν να σταματήσουν τη ζημιά που φοβούνται ότι θα κάνει το Brexit στην οικονομία. Πολλοί έψαχναν τρόπους για να αντιστρέψουν πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αυτή η εκστρατεία τελείωσε οριστικά στις 12 Δεκεμβρίου, όταν οι υποστηρικτές του Τζόνσον κέρδισαν μια τεράστια πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, ακυρώνοντας κάθε ελπίδα πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Brexit θα μπορούσε εμ κάποιον τρόπο να σταματήσει.

«Είμαι απογοητευμένος», δήλωσε ο Μπασίρ Ιμπραχίμ, διευθυντής της εκστρατείας της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, η οποία πίεσε για δεύτερο δημοψήφισμα. «Επί 20 μήνες αφιερώνω τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια μου σε αυτό και είμαι απίστευτα λυπημένος που τελείωσε με τον τρόπο που τέλειωσε».

Άλλοι οπαδοί της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, βρίσκουν λόγους να συνεχίσουν τον αγώνα, παρότι το Brexit είναι πλέον αναπόφευκτο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 11 μηνών, ο Τζόνσον θα αντιμετωπίσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία τύπου Καναδά η οποία θα καθορίσει το βαθμό συνεργασίας σε όλα, από την αλιεία έως την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αν ο πόλεμος χάθηκε, με την έννοια ότι βρισκόμαστε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε υπάρχει μια ειρήνη που ακόμα μπορεί να κερδηθεί», λέει ο Άλιστερ Κάρμαϊκλ, μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. «Το Brexit γίνεται πράξη την Παρασκευή, αλλά υπάρχει ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν μετά από αυτό. Το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να μας απασχολεί για ακόμα μια δεκαετία ακόμα».

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....