| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η κυβέρνηση εξετάζει νέο αίτημα για μείωση του πλεονάσματος

 

Κυριακή, 19/01/2020

 

   Share

 

Σε νέο αγώνα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για να μειωθεί το πλεόνασμα.

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών, στο Eurogroup του Μαρτίου και έχοντας πρώτα εξασφαλίσει μια ακόμα θετική έκθεση των θεσμών, αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και επισήμως το αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

 

Όπως γράφει το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργούν τη «δική» τους Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, πάνω στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται πως θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά της στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

 

Το πλεόνασμα

 

Η ανάλυση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μιας πρώτης σαφούς αποτύπωσης προθέσεων, στον βαθμό που ο στόχος για πλεόνασμα πέσει κάτω από το 3,5% το 2021.

 

Οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται επί του παρόντος στα χαρτιά, ανατροπές δεν αποκλείονται ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε συνομιλητές του πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των πλεονασμάτων να σέρνεται για μήνες.

 

Εκτιμάται λοιπόν πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, με την έκθεση από την Κομισιόν να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, το Eurogroup του Μάρτη είναι το πρώτο «καλό σημείο» επίσημης ανακίνησης του θέματος. 

 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν. Ήδη τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group, έχουν θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους.

 

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε τη στήριξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

 

ΔΝΤ και ΕΚΤ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης στο αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ και η Κομισιόν φέρεται επίσης θετικά διακείμενη.

 

Τα νούμερα

 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2019. Η χρονιά, όπως ισχυρίστηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κλείνει με επίτευξη των στόχων. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στα 4,96 δισ., ξεπερνώντας τον στόχο της φετινής χρονιάς κατά 559 εκατ. (4,4 δισ. ήταν ο στόχος).

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 225 εκατ. έναντι στόχου για έλλειμμα 839 εκατ. που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Το 2018 είχε κλείσει με έλλειμμα 4,58 δισ. ευρώ.

 

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν στα 55,019 δισ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 7 εκατ. έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 60,065 δισ., αυξημένα κατά 7 εκατ. έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5,046 δισ., αυξημένες κατά 14 εκατ. από τον στόχο (5,032 δισ.). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,772 δισ., μειωμένα κατά 777 εκατ. έναντι του στόχου.

 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2019 ανήλθαν στα 55,244 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες 620 εκατ. έναντι του στόχου (55,865 δισ.). H κυριότερη αιτία της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 508 εκατ.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....