| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Η τρελή κούρσα του blockchain δεν έχει τελειώσει

 

Δευτέρα, 00:01 - 16/12/2019

 

   Share

 

της Polina Marinova

 

Έχει γίνει κλισέ, πλέον, να εμφανίζονται διάφορες προσωπικότητες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και να λένε ότι βλέπουν να υπάρχει μέλλον για την τεχνολογία blockchain εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το bitcoin. Το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα και το blockchain είναι η τεχνολογία που το υποστηρίζει. Στα μέλη της …λέσχης «blockchain ναι, bitcoin όχι» συγκαταλέγονται ο CEO της J.P. Morgan Jamie Dimon, ο CEO της Blackstone Steve Schwarzman, και η επικεφαλής Λειτουργιών και Τεχνολογίας της Bank of America Catherine Bessant.

 

 

Υπάρχει λόγος που το εν λόγω δόγμα είναι δημοφιλές. Στον κόσμο των επιχειρήσεων το blockchain μπορεί δυνητικά να περιορίσει τα κόστη, να ασφαλίσει αποτελεσματικά τις πληροφορίες, και να απομακρύνει τους μεσάζοντες. Όπως είχε γράψει ο συνάδελφός μου Robert Hackett το 2017, «πίσω από την κρυπτο-υστερία βρίσκεται μια τεράστια καινοτομία στον ταπεινό κόσμο της λογιστικής».

 

Στη συνέντευξή του στο Fortune και στον Jeff John Roberts, ο Alex Tapscott, συγγραφέας του ευπώλητου βιβλίου «Blockchain Revoution», αναφέρει τα εξής σχετικά με το πώς ο τεχνολογικός κλάδος θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain στο μέλλον: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την έννοια των ψηφιακών γαιοκτημόνων όπως η Google και η AliBaba, που μοιάζουν με τους φεουδάρχες γαιοκτήμονες της αγροτικής εποχής. Όπως ακριβώς και στην εποχή της φεουδαρχίας, οργώνουμε την ψηφιακή γη και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο – τα δεδομένα μας – πηγαίνει στον ιδιοκτήτη και σε αντάλλαγμα έχουμε πρόσβαση σε μερικές δωρεάν υπηρεσίες. Αυτή είναι μια συμφωνία στην οποία έχουμε εισέλθει χωρίς να εκτιμούμε πραγματικά τις συνέπειες και νομίζω ότι οι άνθρωποι μόλις αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι και η καλύτερη ανταλλαγή.

 

Κοιτάζοντας μπροστά, οι συνέπειες της υιοθέτησης της κρυπτο-τεχνολογίας από τις τεχνολογικές εταιρείες είναι μεγάλες. Στο θετικό του πράγματος, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και πιστωτικές κάρτες. Σε πολλά μέρη του κόσμου, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε έναν λογαριασμό στο Facebook παρά σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Εάν το Facebook και άλλοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την κρυπτο-τεχνολογία για να προσφέρουν στον κόσμο αυτό έναν εύκολο τρόπο μεταφοράς μετρητών, θα είναι μια θετική εξέλιξη.

 

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες αυτές δεν λογοδοτούν στους πολίτες με τον τρόπο που οι κυβερνήσεις λογοδοτούν σε μια δημοκρατία και δεν ενεργούν πάντα με ακεραιότητα. Πρωτοβουλίες όπως το Libra θα μπορούσαν να έχουν μια αποσταθεροποιητική επίδραση σε πολλές χώρες όπου το νομισματικό και το τραπεζικό σύστημα θεωρούνται ασθενή ή αναξιόπιστα. Θα δείτε κάποιες χώρες να αντεπιτίθενται και ενδεχομένως να απαγορεύσουν τέτοιες πρωτοβουλίες».

 

Ο Jeff John Roberts έγραψε κι ένα κείμενο-προφίλ του Olaf Carlson-Wee, ιδρυτή του κρυπτο-hedge fund Polychain Capital.

 

Ο Carlson-Wee έγραψε την πτυχιακή του εργασία σχετικά με το bitcoin το 2012 και βρέθηκε στην Coinbase ως ο πρώτος υπάλληλός της. Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Forbes το 2017, το οποίο έγραφε: «Η πιο τρελή φούσκα που υπήρξε ποτέ». Ήταν ασταμάτητος καθώς το Polychain έφτανε τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στις αρχές του 2018. Τότε τα πάντα συντρίφθηκαν. Το bitcoin έφτασε στα 20.000 δολάρια περίπου, προτού πέσει πάνω από 80%.

 

Το προφίλ εξετάζει πώς ο Carlson-Wee επέζησε από την «πιο τρελή φούσκα που υπήρξε ποτέ». Το κείμενο του Roberts αναφέρει, μεταξύ άλλων:

 

«Πράγματι, παρά τη ροή χρήματος προς τις εταιρίες κρυπτο-τεχνολογίας, το μέλλον του blockchain κατά κάποιο τρόπο φαίνεται τόσο μακρινό όσο και πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει τους παρατηρητές της τεχνολογίας να εξετάζουν την απόδοση επενδυτικών κεφαλαίων όπως το Polychain για να αξιολογήσουν κατά πόσο η κρυπτο-τεχνολογία έχει έρθει για να μείνει, και να επικαλούνται τις διακυμάνσεις των τιμών του fund, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης κατά 40% της αξίας των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του το 2018, για να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχει και πολύ μέλλον γι’ αυτήν την τεχνολογία.

 

Σε όσους βρίσκονται μέσα στον κόσμο της κρυπτο-τεχνολογίας, όλο αυτό δεν βγάζει και πολύ νόημα. Όπως λέει ο Chris Dixon, συνεργάτης της εταιρείας VC Andreessen Horowitz, η οποία έχει επενδύσει στο Polychain και διαχειρίζεται κι ένα δικό της κρυπτο-fund: «Οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές των τιμών είναι αναπόφευκτες. Φανταστείτε εάν είχατε περιουσιακά στοιχεία που συσχετίζονταν με την τεχνητή νοημοσύνη ή με κινητά τηλέφωνα», λέει. «Έτσι κινούνται αυτά – σε έναν άγριο κύκλο αστάθειας. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι κρυπτο-τεχνολογίες έχουν μια συγκεκριμένη τιμή.

 

Όσο για τον Carlson-Wee, δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο τον θεωρεί σαν μια χαρισματική αλλά ξεροκέφαλη φιγούρα που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη νεανική επιπολαιότητα».

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....