| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Παρέμβαση ΕΚΤ προς Βρυξέλλες για τη μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Τετάρτη, 23/09/2020

 

   Share

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει μόνιμο το νέο ταμείο ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας- ενώ παράλληλα δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το ταμείο θα είναι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

 

 

Η ΕΚΤ χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για

να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία με δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις σε κράτη μέλη, ως «ένα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής». Το σχέδιο «εξασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική υποστήριξη για πιο ευάλωτες χώρες», δήλωσε η ΕΚΤ.

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

 

Στην καρδιά του προγράμματος είναι τα 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες: Η ΕΚΤ υπολογίζει σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη ότι αυτό ισοδυναμεί με καθαρό όφελος άνω του 10% του ΑΕΠ προ της κρίσης για την Βουλγαρία και την Κροατία και σχεδόν 9% για την Ελλάδα.

 

Μεταξύ των καθαρών δικαιούχων είναι η Πορτογαλία, της οποίας το κέρδος υπολογίζεται σε 5,4 τοις εκατό του ΑΕΠ του 2019. Η Ισπανία με κέρδος 3,4% του ΑΕΠ και η Ιταλία με κέρδος 1,9% του ΑΕΠ.

 

Ποιοι πληρώνουν

 

Οι «τέσσερις φειδωλές» χώρες που αρχικά αντιτάχθηκαν στο νέο ταμείο η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία θα χάσουν σχεδόν το 2% του ΑΕΠ που είχαν πριν την πανδημία, όπως και η Γερμανία, σύμφωνα με την ανάλυση της κεντρικής τράπεζας.

 

Ο υπολογισμός της ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη το όφελος κάθε χώρας από τα επιδόματα αφού αφαιρεθεί το κόστος που θα έχει κάθε χώρα για να αποπληρώσει τον έξτρα κοινό δανεισμό στον οποίο θα προχωρήσει η Ευρώπη.

 

Οι Financial Times δημοσιεύουν τον παρακάτω πίνακα που δείχνει τί ποσοστό επί του ΑΕΠ κερδίζουν ή χάνουν οι διάφορες χώρες της Ευρωζώνης από τις επιχορηγήσεις:

 

Η παρέμβαση

 

Η παρέμβαση της ΕΚΤ συνίσταται στο εξής και αποτελεί ουσιαστικά πρωτοβουλία με έντονο πολιτικό άρωμα, αυτό που ανέμεναν κάποιοι ηγέτες όταν πρότειναν την μη-οικονομολόγο Λαγκάρντ για το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας:

 

Αναφέρει η ΕΚΤ ότι αν και το ταμείο είναι «εφάπαξ», δίνει χρήσιμα διδάγματα για την εξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής ένωση – η οποία εξακολουθεί να στερείται «μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας σε υπερεθνικό επίπεδο για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε βαθιές κρίσεις». Δεν έχει δηλαδή δικό της προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει συστημικούς κινδύνους.

 

Αναφέρει λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει το ταμείο ένα πιο μόνιμο μέρος του οπλοστασίου της χάραξης πολιτικής όταν ξαναρχίσει τις συνομιλίες σχετικά με τους κανόνες του προϋπολογισμού.

 

Τα χρήματα που θα αντλήσει από κοινού η ΕΕ από την αγορά αυξάνει το χρέος της κατά 15 φορές, υπολογίζει η ΕΚΤ, πράγμα που υπογραμμίζει πόσο ανύπαρκτος ήταν ο κοινός δανεισμός μέχρι σήμερα.

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....