| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Μάχη για τα «ορφανά» κόκκινα δάνεια

 

Σάββατο, 28/12/2019

 

   Share

 

Από βαρίδι για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε μοχλό ανάπτυξης για τον υπό διαμόρφωση τομέα διαχείρισης ληξιπρόθεσμων χρεών εξελίσσονται τα «κόκκινα» δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σύντομα θα βρίσκεται εκτός τραπεζικών τειχών.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο Βήμα ο Άγης Μάρκου. Όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος συστημικού ομίλου, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα, οι εργασίες των οποίων προς το παρόν βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα ανακάμψουν σε ικανοποιητικό βαθμό, οι εταιρείες με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάκτηση επισφαλών απαιτήσεων έχουν για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια εξασφαλισμένη δουλειά.

 

Χιλιάδες υποθέσεις

 

Κι αυτό διότι θα κληθούν να διευθετήσουν χιλιάδες υποθέσεις οφειλών ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ για λογαριασμό είτε των τραπεζών είτε των επενδυτών που θα τις αποκτήσουν, προσδοκώντας σε σημαντικά έσοδα από τις σχετικές προμήθειες. Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα της νέας αγοράς, περί τα 75 δισ. ευρώ, έχουν εξασφαλισμένη τα συνδεδεμένα με τρεις συστημικούς ομίλους σχήματα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης. Ο λόγος γίνεται για την Intrum Hellas, στην οποία συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς με 20%, την FPS της Eurobank, το 80% πωλείται στην doValue, και την Cepal Hellas, το πλειοψηφικό ποσοστό της οποίας βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από την Alpha Bank.

 

Οι τρεις εταιρείες θα αναλάβουν τόσο τα «κόκκινα» δάνεια που θα τιτλοποιηθούν/ρευστοποιηθούν από τις τράπεζες, όσο και εκείνα που θα παραμείνουν στους ισολογισμούς τους, με αποκλειστικότητα 10 ετών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αρκεστούν μόνο σε αυτά, καθώς όσο η διαδικασία της εξυγίανσης εξελίσσεται, θα παρουσιάζονται και νέες ευκαιρίες ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων τους.

 

Οι νέες δουλειές

 

Οπως επισημαίνουν πηγές με γνώση της κατάστασης, το 2020 αναμένεται μάχη για τα «ορφανά» 20 δισ. ευρώ, τα οποία οι τρεις μεγάλοι του νέου κλάδου (Intrum, FPS, Cepal) θα διεκδικήσουν. Ο λόγος γίνεται για τα εξής χαρτοφυλάκια:

 

l 9 δισ. ευρώ περίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προήλθαν από τις 17 τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν. Σήμερα τη διαχείριση τρέχει η PQH για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα πουληθούν σε funds.

 

l 11 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι η τελευταία δεν διαθέτει συμμετοχή σε ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης. Από αυτά είναι πιθανό να τιτλοποιηθούν ακόμη και 8 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση του ομίλου δεν αποκλείεται να αναθέσει σε τρίτους τη διαχείριση των υπολοίπων.

 

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα Intrum, Cepal και FPS θα διεκδικήσουν και τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της πίτας των «κόκκινων» δανείων που έχουν ήδη πουληθεί σε funds και δουλεύονται από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

 

Υψηλό κόστος

 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι πολύ πιθανό τα σχήματα αυτά να μην αντέξουν τα υψηλά κόστη και να εξαγοραστούν από τα μεγαλύτερα ή τα τελευταία να αναλάβουν τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, υποσχόμενοι στους ιδιοκτήτες τους μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ανακτήσεις.

 

Η αλήθεια είναι ότι το καθάρισμα μιας οφειλής, ειδικά όταν πρόκειται για ενυπόθηκο χρέος, δεν είναι μία απλή διαδικασία. Αν ο δανειολήπτης δεν συμφωνήσει στη ρύθμιση που θα του προταθεί, η εταιρεία διαχείρισης καλείται μέσω νομικών ενεργειών να ανακτήσει όσο περισσότερα μπορεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλειστηριασμός του προσημειωμένου ακινήτου είναι μονόδρομος.

 

Επιπλέον, οι ανεξάρτητοι servicers καλούνται να προσφέρουν και υπηρεσίες διαχείρισης των ακινήτων που θα περιέλθουν στην κατοχή των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ανάκτησης των οφειλών αυξάνεται σημαντικά, καθιστώντας τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας απαραίτητη για τη στήριξη της βιωσιμότητας του διαχειριστή.

 

Για τον λόγο αυτόν, έχει ξεκινήσει η δημιουργία ειδικών τμημάτων real estate εντός των εταιρειών, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την αξιοποίηση αυτών των περιουσιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η FPS έχει ξεκινήσει το στήσιμο μονάδας ακινήτων που θα κάνει αυτή τη δουλειά.

 

Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της νέας FPS Θεόδωρο Καλαντώνη ο Julian Navarro, CEO της Altamira, της ισπανικής εταιρείας που έχει εξαγοράσει η doValue. Πρόκειται για κορυφαίο διαχειριστή στο real estate, που έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα στην οποία ανεβαίνουν όλα τα ακίνητα και συνδέεται με μεσιτικά γραφεία για την πώλησή τους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού και στην Ελλάδα.

 

Συζητήσεις για εξαγορά της Praxia Bank

 

Ετοιμος για τη μεγάλη επιστροφή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, 3,5 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ο Μιχάλης Σάλλας. Τις προηγούμενες ημέρες, ο μεγαλομέτοχος, μέσω του Lyktos Group, της συνεταιριστικής Παγκρήτιας Τράπεζας ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Praxia Bank για την απόκτηση πλειοψηφικού της ποσοστού, η οποία θα δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα κεφαλαιακής της επάρκειας, μετά την αποτυχία πώλησής της μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Εφόσον οι συζητήσεις καρποφορήσουν, ο κ. Σάλλας θα έχει στα χέρια του τη μαγιά για να στήσει μία νέα τράπεζα που θα προσφέρει το σύνολο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πανελλαδικά, μέσω της πλήρους τραπεζικής άδειας που διαθέτει η Praxia.

 

Κι αυτό διότι θα παντρέψει το υφιστάμενο δίκτυο της συνεταιρικής τράπεζας με τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής που έχει ήδη στήσει η Praxia Bank, για τη δημιουργία ενός ευέλικτου και ανταγωνιστικού σχήματος, με χαμηλά λειτουργικά κόστη, που θα είναι σε θέση να διεκδικήσει σημαντικά μερίδια στην εγχώρια αγορά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχο του κ. Σάλλα αποτελεί η ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της μικρής επιχειρηματικότητας.

 

Οπως λέει σε συνομιλητές του, αυτή τη στιγμή περί τους 300.000 επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν εισοδήματα και καταθέσεις, αλλά η έκθεσή τους σε τραπεζικό μηδενισμό είναι ελάχιστη. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι υπάρχει μία αγορά εν υπνώσει που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη τις τραπεζικές εργασίες.

 

Πιστεύει δε πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει ήδη ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2% και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτάχυνσή τους τα επόμενα χρόνια.

 

Οπως έχει ανακοινωθεί, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Praxia Bank και ο σχετικές οικονομικός έλεγχος θα διαρκέσουν έως και το τέλος Ιανουαρίου. Αναμφίβολα την πώληση της τράπεζας διευκολύνει η αποχώρηση την περασμένη εβδομάδα της πλειονότητας του προσωπικού της, η οποία δημιουργεί μία χαμηλή βάση εξόδων.

 

Εκλεισε το deal των €26 δισ. μεταξύ Eurobank και doValue

 

Eπεσαν την περασμένη εβδομάδα οι υπογραφές μεταξύ Eurobank και doValue, θυγατρικής της Fortress, για την πώληση από την τράπεζα του 80% της θυγατρικής της στη διαχείριση επισφαλειών FPS και μέρους των ομολογιών που θα εκδοθούν, στο πλαίσιο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 7,50 δισ. ευρώ (project Cairo), η οποία θα ενταχθεί στοn μηχανισμό εγγυήσεων «Ηρακλής». Με τις συναλλαγές αυτές η τράπεζα θα μειώσει άμεσα τον δείκτη καθυστερήσεων στο 15%. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, τόσο σε απασχολούμενο προσωπικό (1.000 άτομα), όσο και σε χαρτοφυλάκιο (πάνω από 26 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση). Εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FPS θα είναι αντιστοίχως οι κ.κ. Θεόδωρος Καλαντώνης και Αναστάσιος Πανούσης, που προέρχονται από τη Eurobank.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....