| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Με ταχύτερο ρυθμό η μείωση των εισφορών

 

Δευτέρα, 17/02/2020

 

   Share

 

Την επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 2 μονάδες, αντί του αρχικού σχεδιασμού για 1,09 μονάδα το 2020, με αντίστοιχη καθυστέρηση της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 24% στο 20%, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενόψει και της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021-2024, τον Απρίλιο.

 

 

Η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο, εφόσον εξασφαλισθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Ο λόγος που το προκρίνει η κυβέρνηση είναι γιατί αφενός στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο τις κερδοφόρες και αφετέρου ευνοεί τη μισθωτή εργασία, την οποία θέλει να ενθαρρύνει. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε συνολική μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023, αρχής γενομένης από τη μείωση κατά 0,90 το β΄ εξάμηνο φέτος. Το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 1,35 δισ. ευρώ, με τα 565 εκατ. ευρώ να αφορούν την πρώτη διετία. Αντιστοίχως, η μείωση της φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων από 24% σε 20% θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 540 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν διαμηνύσει πως προτιμούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έναντι της μείωσης της φορολογίας των κερδών τους. Αλλωστε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αν γίνει δεκτή τελικώς από τους θεσμούς η μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων κατά 30%, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των επιστροφών των SMPs και ANFAs, θα είναι επαρκής η ελάφρυνση.

 

Τα δύο σενάρια

 

Το ΜΠΔΣ θα κατατεθεί με τουλάχιστον δύο σενάρια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών: ένα βασικό, που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ένα –τουλάχιστον– εναλλακτικό, στο οποίο ο στόχος θα πέφτει το πολύ στο 2,6% του ΑΕΠ την ίδια διετία (2021-2022). Το 2,6% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στον λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο στόχο» που η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει ακόμη κι αν δεν υπήρχε η δέσμευση για το 3,5%, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Το μεσοπρόθεσμο πιθανώς θα ψηφιστεί, χωρίς να έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τον δημοσιονομικό χώρο. Οι αποφάσεις για τα SMPs και ΑΝFΑs αναμένονται τον Ιούνιο και προβλέπεται να είναι θετικές, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις, την Πέμπτη, του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων παραπέμπονται για τον Οκτώβριο.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....