| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο «άγνωστος Χ» και οι συγκρούσεις για την ΑΜΚ της Πειραιώς

 

Σάββατο, 03/04/2021

 

   Share

 

Στις 7 Απριλίου θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο για τις συνθήκες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανοίξει τα «χαρτιά» του σχετικά με το ποσοστό που σκοπεύει να διατηρήσει στην υπό μετασχηματισμό τράπεζα. Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο imerisia.gr ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση το ΤΧΣ αναμένεται να προσδιορίσει -τουλάχιστον- το εύρος της τοποθέτησής του στην επικείμενη ΑΜΚ -που προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου- δίνοντας τον τόνο του ποσοστού που θα διατηρήσει στη συστημική τράπεζα.

 

 

Η «μπάλα» βρίσκεται πράγματι στο γήπεδο του Ταμείου, το οποίο θα αποφασίσει -μαζί με τη διοίκηση της Πειραιώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει- τον ρόλο του Δημοσίου στην επόμενη ημέρα.

 

Όπως γράφει η Βάσω Αγγελάτου στην Ημερήσια, υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν σθεναρά την ανάγκη απομείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ αισθητά κάτω από το 33% που είναι το όριο της καταστατικής μειοψηφίας (blocking minority), προκειμένου η αύξηση να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια απαλλαγμένη από τη «σκιά» του δημόσιου ελέγχου. Οι έτερες θέσεις έγιναν σαφείς κατά την τοποθέτηση των επικεφαλής των φορέων στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Αποστάσεις κράτησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος στην ίδια συνεδρίαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διάθεση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου είναι να μην πέσουμε και πολύ κάτω από αυτό το 33%».

 

Χρηματιστηριακές πηγές εξηγούν ότι το ποσοστό που θα αποδεσμεύσει το Ταμείο στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς είναι το «κλειδί» για την έκβαση της ΑΜΚ, μαζί με τις προσφορές που θα κατατεθούν στο βιβλίο προσφορών, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή της νέας μετοχής. Εάν το ΤΧΣ, για παράδειγμα, αποφασίσει να μη συνεισφέρει με νέο χρήμα στην αύξηση, είναι πιθανό το ποσοστό του να μειωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 15%, εάν δεν επιτευχθεί υψηλή τιμή στο βιβλίο προσφορών, επιφέροντας οδυνηρή απίσχναση (dilution) για τους υφιστάμενους μετόχους.

 

Ισχυρό ενδιαφέρον από funds

 

Αισιοδοξία διατυπώνουν, πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σε δηλώσεις τους στο imerisia.gr. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το στέρεο πρόγραμμα μετασχηματισμού «Sunrise» που παρουσίασε πρόσφατα η διοίκηση -αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στην αγορά- εμπνέει αυτοπεποίθηση για την πορεία της ΑΜΚ, η οποία θα λειτουργήσει ως «καύσιμο» για τον μετασχηματισμό του οργανισμού σε επίπεδο ενεργητικού (κόκκινα δάνεια) και κερδοφορίας.

 

Περιγράφουν δε ως «ιδιαίτερα ισχυρό» το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση, ιδίως από funds με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Δεν είναι, πάντως, λίγοι αυτοί που βλέπουν το υφιστάμενο δίδυμο μετόχων Πόλσον-Μυστακίδη να διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, προσβλέποντας στον περιορισμό των ζημιών που έχουν υποστεί από την επένδυσή τους στο ίδρυμα, οι οποίες ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό η τράπεζα να αντλήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ, από 1-1,1 δισ. ευρώ που είναι το σχέδιο που έχει επισήμως εξαγγείλει η διοίκηση. «Εάν αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα μπορέσει να επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό της, φέροντας τις ελληνικές τράπεζες ένα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση. Με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από τις εκτεταμένες επισφάλειες, η χώρα έρχεται πιο κοντά στην αναβάθμιση και το investment grade», αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές.

 

Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στην ΑΜΚ της Πειραιώς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο δυναμικός μετασχηματισμός της -σε συνδυασμό, βέβαια, με τα stress tests τον Ιούλιο, τα οποία εκτιμάται ότι θα αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες στο συστημικό ίδρυμα. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μη λαλούν πολλά κοκόρια», αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών, εξηγώντας ότι οι ρόλοι θα πρέπει να είναι διακριτοί μεταξύ των πλειοψηφικών μετόχων -είτε το Δημόσιο παραμείνει βασικός μέτοχος είτε όχι.

 

Τη Δευτέρα στο ΤΧΣ ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Σφοδρή κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη στρατηγική «εξαΰλωσης» της επένδυσης του Δημοσίου στην Πειραιώς, μετά από ζημιές ύψους 5,5 δισ. ευρώ που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι από το 2015 έως σήμερα από την κρατική συμμετοχή στη τράπεζα. Οι ψύχραιμες φωνές της κριτικής κάνουν λόγο για την ανάγκη το Δημόσιο να λειτουργήσει με τους όρους της αγοράς, δηλαδή όπως κάθε επενδυτής που κοιτάζει το συμφέρον του.

 

«Γιατί να μη διασφαλίσει το ΤΧΣ όλο το ποσοστό της συμμετοχής του (61%) και να παραιτηθεί της ισχυρής προοπτικής εξυγίανσης που θα οδηγήσει την αξία του οργανισμού σε πολύ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα;», διερωτώνται οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες best practices που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα κράτη. Όταν η τράπεζα θα έχει καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια, έχοντας αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος, τότε το Δημόσιο μπορεί να ρευστοποιήσει τη θέση του προχωρώντας σε επανιδιωτικοποίησή της. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει ανακτήσει ένα μέρος των χρημάτων που έχει χάσει το Δημόσιο στη «μαύρη τρύπα» των τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....