| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο οδικός χάρτης μείωσης φόρων και εισφορών – Τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι

 

Δευτέρα, 22/03/2021

 

   Share

 

Το χρονοδιάγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών που δρομολογούνται μετά το τέλος της πανδημίας και θα σημάνουν την επιστροφή της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

 

 

Όπως γράφει η Σίσσυ Σταυροπιερράκου στην Ημερησία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κινηθεί με αργά βήματα λόγω των δυσμενών συνθηκών που προκαλεί η επέλαση της πανδημίας, ωστόσο επιδιώκει να δώσει ένα πρώτο στίγμα των επόμενων κινήσεων της και να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε. Κεντρικός στόχος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το αργότερο έως το 2023, σε συνδυασμό με μείωση του ανώτατου πλαφόν των ασφαλιστικών εισροών και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα θα δρομολογηθούν η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%, και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%.

 

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά προσωρινών φοροελαφρύνσεων για τους πληγέντες της πανδημίας που αφορούν στα εισοδήματα του 2020, όπως η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλαγές στις e-αποδείξεις, στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου, μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις της εστίασης που έχουν μείνει πολλούς μήνες κλειστές και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και για το 2022.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμα εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν από φέτος στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο με την οριστική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί σε περίπου ένα μήνα.

 

Το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων

 

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων θα φέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και για αυτό θα εφαρμοστούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι αναγκαία  για την επιστροφή  στην ανάπτυξη και  στην ανταγωνιστικότητα. 

 

Οι ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι μία από τις δυο μείζονες συνιστώσες της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge). Η άλλη είναι οι φορολογικοί συντελεστές της μισθωτής εργασίας ανά κλιμάκιο εισοδήματος. Το σχέδιο, με τα σημερινά δεδομένα καθώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων προβλέπει:

 

Το 2022

 

Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

 

Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες. Επίσης για το 2022 προβλέπεται μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016). Έως τον Μάιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5%, ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εν λόγω εισφορές μειώνονται στο 6% και επανέρχονται στο προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδο.

 

Εάν δεν μειωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η μείωση θα μετατεθεί για το 2022

 

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείουν κάποια από τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται για το 2023 να συμπεριληφθεί ως προσωρινό μέτρο στις ελαφρύνσεις του συγκεκριμένου έτους, με την πρώτη φάση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

 

Το 2023

 

Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους

 

Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες  

 

Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

 

Μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

 

Το 2024

 

Ολοκλήρωση κατάργησης τέλους επιτηδεύματος, με τη δεύτερη φάση μειώσεως κατά 50%

 

Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

 

Οι φετινές παρεμβάσεις

 

Μέχρι τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει λάβει αποφάσεις για δύο ζητήματα που αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν  πληγεί από τις παρενέργειες της πανδημίας του κορονοιού. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου και εάν θα υπάρξει κάποιας μορφής «πάγωμα» για το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα:

 

Για την προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

 

Και για το τέλος επιτηδεύματος δεν εξετάζεται καμία οριζόντια μείωση. Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι χωρίς να έχει κλειδώσει  προβλέπει το ενδεχόμενο να «παγώσει» προσωρινά το τέλος επιτηδεύματος μόνο  για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....