| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Οι «άθλοι του Ηρακλή» και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στην 5η αξιολόγησης

 

Πέμπτη, 23/01/2020

 

   Share

 

Αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε πλέον τη «βεντάλια» των αιτημάτων της Αθήνας για το επόμενο χρονικό διάστημα με τελικό στόχο φοροελαφρύνσεις και μείωση στόχων στα πλεονάσματα.

 

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική. Το σχέδιο «Ηρακλής» και ειδικότερα οι τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ιδιωτών, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών αλλά και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα αποτελέσουν για ακόμα μία ημέρα θέμα συζήτησης αυτή τη φορά με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

 

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάγκη της μηδενικής στάθμισης κινδύνου ώστε να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο στηρίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Όσον αφορά την προστασία της α΄ κατοικίας, αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουν οι θεσμοί είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση πέρα από τις 30 Απριλίου. Ούτως  ή άλλως η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση. Γι΄ αυτό μελετά τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες από το Μάιο.

 

Χωρίς αποφάσεις παραμένει το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μεγάλο ποσοστό των εγγυήσεων αυτών να έχει καταπέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια δεν επιτρέπεται η πώληση τους όπως επίσης δεν προβλέπεται η ρύθμιση τους μέσω του νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές.

 

Αποκρατικοποιήσεις

 

Ψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά έχει τεθεί ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,4 δισ. ευρώ εφέτος (ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ ) θα προέλθει από :

 

τη διπλή πώληση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας)

την πώληση μέρους ή όλη της συμμετοχής του Δημοσίου στον όμιλο των ΕΛΠΕ

την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών

 

Άνοιξε ο «φάκελος» πλεονάσματα

 

H αρχή έγινε. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχασε χρόνο. Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, και μάλιστα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για:  

 

Αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s) για συγκεκριμένες επενδύσεις

 

τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο

 

την εξαίρεση κονδυλίων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές από το κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 (από το 3,5% γύρω στο 2%) αλλά και το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους.  Ειδικότερα στο θέμα μείωσης των φόρων, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει όσο το δυνατό πιο αξιόπιστα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει φέτος κι αυτό θα μπορέσει να καταστεί εφικτό πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

Και τα πέντε παραπάνω αιτήματα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι μπορεί να αξιολογηθούν χωριστά από τους θεσμούς ή να αποφασισθούν συνδυαστικά καθώς συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

 

Με ετήσιους στόχους η ΑΑΔΕ

 

Ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφασίστηκε να διαμορφώνεται με βάση ετήσιους στόχους. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, σε περίπου ένα μήνα, να προωθήσει νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, με ειδικό κεφάλαιο για τη λειτουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ).

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....