| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Οι δημοκρατικές αξίες αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

 

Τρίτη, 00:01 - 05/01/2021

 

   Share

 

Περίληψη: 

 

Μέχρι σήμερα, οι δημοκρατίες έχουν αργήσει να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό σε μη στρατιωτικά επίπεδα και έχουν επιτρέψει στα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί εγχωρίως να διαβρώσουν τα πλεονεκτήματά τους. Οι αυταρχικοί έχουν αρπάξει την ευκαιρία.

 

 

-----------------------------

 

Αφού κέρδισε την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ηγηθεί «όχι με το παράδειγμα της ισχύος μας, αλλά με την ισχύ του παραδείγματός μας». Αυτή η υπόσχεση είναι σημαντική, διότι ο σημερινός ανταγωνισμός μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχικών δυνάμεων δεν είναι παρά μια πάλη ισχύος: οι αξίες βρίσκονται στην καρδιά της. Για να επιτύχουν οι δημοκρατίες, πρέπει όχι μόνο να ενεργούν σύμφωνα με τις αξίες τους, αλλά και να κατανοήσουν ότι αυτές οι αξίες είναι το κύριο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να τις χρησιμοποιήσουν ως την πηγή ισχύος που όντως είναι.

 

 

Πρόωρη ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2020. Andrew Kelly / Reuters
 

-------------------------------------------------------

 

Ο τρέχων ανταγωνισμός μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών δεν είναι κυρίως στρατιωτικός. Αντίθετα, λαμβάνει χώρα στους πολιτικούς, οικονομικούς, τεχνολογικούς και ενημερωτικούς χώρους, όπου οι αυταρχικοί αμφισβητίες –ιδίως η Κίνα και η Ρωσία– έχουν αρπάξει την πρωτοβουλία. Αυτά τα κράτη έχουν ενισχύσει την ευχέρειά τους στο εσωτερικό τους ενώ υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συμμαχίες στο εξωτερικό. Σε όλο τον κόσμο, η ηγεσία και οι αξίες της δημοκρατίας φαίνεται να υποχωρούν.

 

Ευτυχώς, οι καλά λειτουργούσες δημοκρατίες έχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα σε κάθε τομέα ανταγωνισμού. Είναι πιο πολιτικά ανταποκρινόμενες από τις απολυταρχίες, τόσο επειδή συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου όσο και επειδή οι [οργανώσεις] της κοινωνίας των πολιτών βοηθούν τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την συγκατάθεση του λαού τους. Οικονομικά, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις με σωστά κυβερνημένες αγορές τείνουν να προωθούν τον υγιή ανταγωνισμό και να κατευθύνουν τους πόρους αποτελεσματικά και δίκαια. Αυτός ο οικονομικός δυναμισμός, σε συνδυασμό με τις προσωπικές ελευθερίες, προσελκύει παγκόσμια ταλέντα, τα οποία προωθούν την καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας˙ και ο ανταγωνισμός των ιδεών προάγει δημιουργικές και παραγωγικές δημόσιες συζητήσεις στον τομέα της ενημέρωσης. Οι δημοκρατίες που διοικούνται σωστά και είναι προσεκτικές σχετικά με τον τρόπο μόχλευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, θα αντιληφθούν ότι είναι διαρκούς στρατηγικής αξίας.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ

 

Μέχρι σήμερα, οι δημοκρατίες έχουν αργήσει να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό σε μη στρατιωτικά επίπεδα και έχουν επιτρέψει στα προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί εγχωρίως να διαβρώσουν τα πλεονεκτήματά τους. Οι αυταρχικοί έχουν αρπάξει την ευκαιρία, κινούμενοι γρήγορα για να καθορίσουν τους όρους του ανταγωνισμού και να επωφεληθούν από την ανοικτότητα των φιλελεύθερων συστημάτων. Αν θέλουν να κερδίσουν πίσω το χαμένο έδαφος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες θα πρέπει να επανεπενδύσουν στις βασικές πηγές της δύναμής τους, αποκαλύπτοντας επίσης τις αδυναμίες των αυταρχικών τους αμφισβητών. Σε τελική ανάλυση, ο ανταγωνισμός αφορά τελικά την αναζήτηση και την χρήση πλεονεκτημάτων: οι επιτυχημένοι ανταγωνιστές παίζουν στα δυνατά τους [στοιχεία], ενώ διαχειρίζονται τις αδυναμίες τους και εμποδίζουν τους αντιπάλους τους να κάνουν το ίδιο.

 

Με το να υιοθετήσουν μια στρατηγική αντιστάθμισης των πρόσφατων προόδων των αυταρχικών, οι δημοκρατίες μπορούν να ανακτήσουν το προβάδισμα. Μια στρατηγική αντιστάθμισης [1] αντιμετωπίζει την ισχύ ενός αντιπάλου σε έναν τομέα στοχεύοντας τις αδυναμίες του σε άλλους τομείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακολουθήσει αυτήν την ασυμμετρική προσέγγιση στο παρελθόν: στην αριθμητική ανωτερότητα του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην δεκαετία του 1950, στην στρατηγική ισοτιμία της Σοβιετικής Ένωσης στην δεκαετία του 1970, και στις πρόσφατες στρατιωτικές-τεχνολογικές καινοτομίες της Κίνας. Αυτές οι στρατηγικές αντιστάθμισης επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση των στρατιωτικών πλεονεκτημάτων των ΗΠΑ. Με μεγάλο μέρος του σημερινού ανταγωνισμού να λαμβάνει χώρα έξω από το πεδίο της μάχης, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια στρατηγική αντιστάθμισης προσαρμοσμένη σε μη στρατιωτικούς τομείς.

 

Οι κοινές αξίες είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των δημοκρατιών στον σημερινό ανταγωνισμό. Στα τέλη Οκτωβρίου, δημοσιεύσαμε τα ευρήματα μιας διακομματικής ομάδας εργασίας μετά από ανάθεση από την Alliance for Securing Democracy, την οποία διευθύνουμε. Συν-προεδρευόμενη από τους Eric Edelman και Avril Haines, η ειδική ομάδα περιελάμβανε 30 κορυφαίους ειδικούς από διάφορα υπόβαθρα και απόψεις. Ήμασταν ενωμένοι, ωστόσο, στην πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες πρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση της μόχλευσης που τους προσφέρουν οι δημοκρατικές αξίες. Αυτό θα σημαίνει την σύνδεση τέτοιων αξιών με στρατηγικές για τον ανταγωνισμό με αυταρχικά κράτη. Μακροπρόθεσμα, αυτή η πρακτική θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύοντας την δημοκρατία στο εσωτερικό, περιορίζοντας ταυτόχρονα την διάδοση και τη νομιμοποίηση του αυταρχισμού στο εξωτερικό.

 

Οι αξίες προσφέρουν πλεονεκτήματα σε όλους τους τρέχοντες τομείς του ανταγωνισμού. Ο πολιτικός αγώνας μεταξύ δημοκρατιών και αυταρχικών, για παράδειγμα, εξαρτάται τελικά από το ζήτημα αν οι κυβερνήσεις θα ανταποκρίνονται στον -ή θα καταπιέζουν τον- λαό τους. Οι επιτυχημένες δημοκρατικές κυβερνήσεις εξελίσσονται καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν: οι λαοί καθορίζουν την ατζέντα της κυβέρνησης και όχι το αντίστροφο. Οι αυταρχικοί ηγέτες, αντιθέτως, διατηρούν τον αυστηρό έλεγχο των πολιτικών θεσμών των χωρών τους, επειδή θεωρούν την ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση ως πιθανή απειλή. Στον πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ αυταρχικών και δημοκρατικών κρατών, οι αυταρχικοί έπαιξαν σε μεγάλο βαθμό ένα «παιχνίδι εκτός έδρας», εκμεταλλευόμενοι τις ρωγμές στις δημοκρατικές κοινωνίες ενώ απολάμβαναν ασυλία στην δική τους χώρα. Όταν οι δημοκρατίες αποτυγχάνουν να προσφέρουν αποτελεσματική διακυβέρνηση ή να ανταποκριθούν στα δικά τους ιδανικά, οι αυταρχικοί ανταγωνιστές χρησιμοποιούν αυτές τις ελλείψεις για να τις δυσφημίσουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

Για να μεγιστοποιήσουν το πλεονέκτημά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ομοϊδεάτες εταίροι τους πρέπει να αποδείξουν ότι οι ανταποκρινόμενες δημοκρατίες έχουν ένα κερδοφόρο χαρτί για να παίξουν, αρκεί να μπορούν να βάλουν τα του οίκου τους σε τάξη. Οι δημοκρατίες πρέπει να δείξουν, με λόγια και πράξεις, την διακριτική τους ικανότητα να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται στις επιθυμίες των πολιτών. Η βελτίωση των θεμελιωδών πρακτικών της φιλελεύθερης δημοκρατίας -όπως οι ελεύθερες εκλογές, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η πολιτική συμμετοχή, ο δημόσιος ακτιβισμός, και ο ανταγωνισμός των ιδεών- θα ενισχύσουν τόσο την δημοκρατία στο εσωτερικό όσο και θα υπονομεύσουν τη νομιμοποίηση και την εξουσία των αυταρχικών στο εξωτερικό.

 

Στον οικονομικό τομέα, οι αυταρχικοί χρησιμοποιούν συχνά μονοπώλια, κρατικές επιδοτήσεις, περιορισμούς στην αγορά, και άγραφους κανονισμούς για να κατευθύνουν την οικονομική δραστηριότητα προς κεντρικά καθορισμένους σκοπούς. Οι αυταρχικές κλεπτοκρατίες πλουτίζουν τους πιστούς τους εγχωρίως, ενώ οπλοποίησαν την διαφθορά και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο εξωτερικό. Οι δημοκρατίες που ευνοούν τον θεμιτό ανταγωνισμό και το κράτος δικαίου έχουν διαφορετικά μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών. Η μεγιστοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων θα απαιτήσει από τα δημοκρατικά κράτη να επενδύσουν στην καινοτομία και την ανάπτυξη σε κρίσιμες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, οι δημοκρατίες θα πρέπει να δεσμευτούν σε μια ατζέντα κατά της διαφθοράς που θα περιλαμβάνει εγχώρια διαφάνεια και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με προσπάθειες για έκθεση της κλεπτοκρατίας στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες και καταναγκαστικές οικονομικές πρακτικές όταν τις επιχειρούν οι απολυταρχίες, όπως κάνει σήμερα η Κίνα εναντίον της Αυστραλίας.

 

Ο σημερινός παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι ίσως πιο έντονος στον τομέα της τεχνολογίας. Οι δημοκρατίες έχουν θεμελιώδη πλεονεκτήματα έναντι των αυταρχικών ομολόγων τους σε αυτόν τον τομέα: χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, κορυφαία πανεπιστήμια και ισχυρές προστασίες πολιτικών ελευθεριών προσελκύουν ταλέντα από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι δημοκρατίες έχουν υιοθετήσει μια πρακτική προσέγγιση στην διακυβέρνηση της τεχνολογίας, η οποία επέτρεψε στις απολυταρχίες να διαμορφώσουν πρότυπα και κανόνες που προωθούν τους αυταρχικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, η Huawei της Κίνας προωθεί ένα πρότυπο «Νέα IP» στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union) και στις προτάσεις της για την 6G που θα επανασχεδιάσει την υποκείμενη αρχιτεκτονική του Διαδικτύου, ώστε τα έθνη-κράτη να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στην κυκλοφορία [data] και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η Κίνα επίσης επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε αναδυόμενες τεχνολογίες που χρησιμεύουν τόσο ως εργαλεία καταστολής όσο και ως μονοπάτια προς την εξουσία, όπως συστήματα αναγνώρισης προσώπου και άλλοι τύποι επιτήρησης πανταχού.

 

Οι δημοκρατίες ήταν πολύ παθητικές στους τεχνικούς φορείς που θέτουν πρότυπα και βοηθούν στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες, τα πρότυπα, και οι νέες τεχνολογίες ευνοούν την δημοκρατία παρά την διαβρώνουν, οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν την εκπροσώπησή τους και να συνεργαστούν με αυτές τις οργανώσεις και να εργαστούν με την βιομηχανία προς τον σκοπό αυτό. Σε τελική ανάλυση, ο ανταγωνισμός εντός των φορέων καθορισμού προτύπων θα καθορίσει όχι μόνο ποιες εταιρείες θα ελέγχουν την ραχοκοκαλιά της τεχνολογίας, αλλά και ποιες χώρες θα προστατεύσουν και θα προωθήσουν τα συστήματά τους για την διακυβέρνηση.

 

Τέλος, οι δημοκρατικές και αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για τον χώρο των πληροφοριών [2]. Παραδόξως, τα ψηφιακά μέσα προσφέρουν στους αυταρχικούς νέες ευκαιρίες για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ακούνε τον λαό τους, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν ταυτόχρονα αυτά τα εργαλεία για παρακολούθηση και καταστολή. Οι αυταρχικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να ελέγχουν και να χειρίζονται τα αφηγήματα, να διαμορφώνουν ψηφιακές πλατφόρμες, να εκμεταλλεύονται δεδομένα και να θέτουν παγκόσμιους κανόνες ευνοϊκούς για τις κοσμοθεωρίες τους. Η Κίνα και η Ρωσία προωθούν αυτό που αποκαλούν κυβερνο-κυριαρχία (cyber-sovereignty) ή την έννοια ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν ροές πληροφοριών και δεδομένων, και προωθούν αυτήν την ατζέντα μέσω τεχνικών προτάσεων όπως η New IP.

 

Οι δημοκρατίες πρέπει να είναι ανθεκτικές απέναντι στην χειραγώγηση πληροφοριών και την εκμετάλλευση δεδομένων, αλλά δεν μπορούν να συμβιβαστούν στην ελεύθερη έκφραση ή στην ανοιχτή ροή πληροφοριών στο διαδίκτυο. Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, οι δημοκρατίες πρέπει να διπλασιάσουν [τις προσπάθειές τους] στην αλήθεια και την διαφάνεια και να επενδύσουν σε πολιτικές που αξιοποιούν αυτά τα δυνατά σημεία, όπως οι απαιτήσεις διαφάνειας, ο έλεγχος από τον χρήστη και η προστασία της ιδιωτικής ζωής, και μέτρα που προωθούν την λογοδοσία και τον ανταγωνισμό. Οι δημοκρατίες θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους σχετικά με τις τακτικές χειραγώγησης των πληροφοριών προκειμένου να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αυτές.

 

Η διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοικτού Διαδικτύου θα απαιτήσει από τις δημοκρατίες να κατασκευάσουν μοντέλα διαχείρισης δεδομένων [data] που θα βασίζονται σε κοινές αξίες και δημοκρατικές αρχές, όπως η διαφάνεια, το απόρρητο, και η ελεύθερη έκφραση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα από την χρήση από αυταρχικά καθεστώτα για κακοήθεις σκοπούς. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να αναπτύσσει τα δικά της πλαίσια για την ψηφιακή κυριαρχία, αλλά η προσέγγισή της κινδυνεύει να αποκλίνει από εκείνη της Ουάσιγκτον, και η έμφαση που δίνεται στην κυριαρχία κινδυνεύει να μπερδευτεί με την προσέγγιση των αυταρχικών. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν σε ένα κοινό μοντέλο που να παρέχει μια σαφή αντίθεση με εκείνο που προχωρούν οι αυταρχικοί.

 

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ

 

Η αντιστάθμιση της προόδου των αυταρχικών θα απαιτήσει από τις δημοκρατίες να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα [3] που είναι εγγενή στα ανοιχτά συστήματά τους Πρέπει να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα σε δημοκρατικούς θεσμούς αυξάνοντας την πολιτική και οικονομική διαφάνεια, προστατεύοντας τα δικαιώματα ψήφου, αντιμετωπίζοντας τον συστημικό ρατσισμό και την ανισότητα, ενισχύοντας τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, και ενδυναμώνοντας την κοινωνία των πολιτών. Ταυτόχρονα, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευθραυστότητα των αυταρχικών συστημάτων αξιοποιώντας τις αληθινές πληροφορίες και εκθέτοντας την διαφθορά. Μια βασισμένη σε αξίες στρατηγική για την καταπολέμηση του αυταρχισμού μπορεί να απαιτεί από τους δημοκρατικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σκέφτονται και να οργανώνονται με νέους τρόπους, προκειμένου να ανταγωνίζονται σε έναν διαγωνισμό που θολώνει τις διακρίσεις μεταξύ της επίθεσης και της άμυνας και μεταξύ των εσωτερικών, οικονομικών και εξωτερικών πολιτικών.

 

Ωστόσο, όσο ευρύ κι αν φαίνεται το πεδίο του ανταγωνισμού, οι δημοκρατίες πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πραγματικές απειλές από τις πιο διαχειρίσιμες ανησυχίες. Για παράδειγμα, ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα αποτελούν σοβαρή απειλή κατασκοπείας, η προσέγγιση όλων των Κινέζων υπηκόων που επιθυμούν να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως [σαν να αποτελούν] απειλή θα στερήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα ποικίλα ταλέντα που υπήρξαν πάντα η πηγή της δύναμής τους. Οι δημοκρατίες πρέπει να χρησιμοποιούν νυστέρια παρά βαριοπούλες για να χαράξουν έναν κόσμο επιδεκτικό στις αξίες τους, και πρέπει να αποφύγουν να περιπλανηθούν σε περιττές μάχες που εκτρέπουν την ενέργειά τους μακριά από τους ανταγωνιστικούς χώρους όπου έχουν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους ή όπου διακυβεύονται τα περισσότερα.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε λόγο για αυτοπεποίθηση, αρκεί να προστατεύουν και να ενισχύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την οικονομική ζωτικότητα που αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές της δύναμής τους. Για τον σκοπό αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επενδύσουν σε αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ θα ενημερώνουν τους κανόνες και τις δομές για να λάβουν υπόψη τους τις τεχνολογικές αλλαγές. Η Ουάσιγκτον πρέπει να εργαστεί για να ενοποιήσει τις προσπάθειες σε ολόκληρη την κυβέρνηση και να βρει αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσει την αμερικανική δέσμευση για διαφάνεια, ανοικτότητα και υπευθυνότητα.

 

Το έργο είναι φιλόδοξο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες έχουν την ικανότητα γι’ αυτό. Η πανδημία COVID-19 θα αφήσει στο πέρασμά της την ευκαιρία να ανοικοδομηθούν, να αναμορφωθούν και να αναβαθμιστούν οι εγχώριοι και οι διεθνείς θεσμοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συντροφικές τους δημοκρατίες πρέπει να την αξιοποιήσουν.

 

Ο ZACK COOPER είναι ερευνητικός συνεργάτης στο American Enterprise Institute και συν-διευθυντής της Συμμαχίας για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy). Προηγουμένως υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Άμυνας.
 

Η LAURA ROSENBERGER είναι διευθύντρια της Alliance for Securing Democracy και ανώτερη συνεργάτις στο German Marshall Fund of the United States. Στο παρελθόν υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Foreign Affairs

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/73045/zack-cooper-kai-laura-rosenberger/oi-dimokratikes-aksies-apoteloyn-antagonistiko-pleonektima?page=show

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2020-12-22/democratic-values-are-competitive-advantage

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....