| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Προτεραιότητα η πραγματική οικονομία

 

Τετάρτη, 22/07/2020

 

   Share

 

Στα βαθιά νερά της πραγματικής οικονομίας επιστρέφει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μετά την επίσης ιδιαίτερα επίπονη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή. στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού θα βρεθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα αναδρομικά, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η περαιτέρω στήριξη της εργασίας, που δοκιμάζεται, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, αλλά όχι μόνο, λόγω κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «κλείσει» άμεσα το ζήτημα των αναδρομικών, προκειμένου να προλάβει ένα νέο κύμα προσφυγών, που εκτός των άλλων θα συνεπάγεται οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση τείνει να καταλήξει στην καταβολή, στην παρούσα φάση, αναδρομικών μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και μόνο για τις κύριες συντάξεις. Ανοικτός αντιθέτως παραμένει ο τρόπος χορήγησης του ποσού προς τους δικαιούχους, που θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος της παρέμβασης. Οπως λέγεται, εάν το ποσό περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι η καταβολή να γίνει άμεσα και εφάπαξ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, που δεν θα έχουν να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών του κορωνοϊού. Εάν είναι πολύ μεγαλύτερο, η πληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου και σε δόσεις. Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο για την τελική απόφαση είναι να διατηρηθούν «εφεδρείες» στα κρατικά ταμεία, ώστε παράλληλα να στηριχθούν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό, που μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν θα έχουν περιορισμένο ή μηδενικό εισόδημα.

 

Οπως προαναφέρθηκε, απόλυτη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η στήριξη της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βελτιώσει το σκέλος που αφορά την επιδότηση από το κράτος κατά 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά τις ημέρες που δεν απασχολούνται, καθώς οι εργοδότες, με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιβαρύνονται χωρίς να έχουν προσφορά εργασίας. Ετσι, η κάλυψη σχεδιάζεται να φτάσει στο 100%.

 

Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται και ένα πρόγραμμα επιδότησης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων προκειμένου στη συνέχεια ορισμένοι να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του, καθώς στόχος είναι να υπάρξει πραγματική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

 

Επίσης, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Oι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι που θα πρέπει να υλοποιηθούν είναι σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη οι εξής: «1. Ανοδος των συνολικών επενδύσεων από 12% σε 20%-25%. 2. Ανοδος των εξαγωγών στον ευρωπαϊκό μέσον όρο (48%). 3. Ανοδος της μεταποίησης στο 12% σε 3 χρόνια και στο 15% έως το 2030. 4. Αύξηση της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό μέσον όρο (74%) και ενίσχυση της μισθωτής εργασίας. 5. Κίνητρα για επένδυση σε εκπαίδευση και γνώση, διευκόλυνση της κινητικότητας εργαζομένων ανάμεσα σε επιχειρήσεις και κλάδους, ανάπτυξη δεξιοτήτων, συνεχόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση. 6. Εμφαση στην εκπαίδευση από την αρχή της ζωής για ενίσχυση ίσων ευκαιριών και μείωση της ανισότητας. 7. Ενίσχυση των κινήτρων, και μείωση των εμποδίων για την παρουσία γυναικών στην αγορά εργασίας. 8. Πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς.

 

9. Δημιουργία θυλάκων τεχνολογίας αιχμής σε επιμέρους κλάδους που θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν καινοτομία. 10. Καλύτερη συνεργασία πανεπιστημίων και εταιρειών στην έρευνα, με περισσότερη ευελιξία στα ερευνητικά προγράμματα και καλύτερη υποστήριξη από το κράτος και βιομηχανία. 11. Ψηφιακές υποδομές 5G και (high speed broadband) σε όλη τη χώρα.12. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση νέες τεχνολογίες και διαδίκτυα. 13. Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας. 14. Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα και αναβάθμιση των αγροδιατροφικών προϊόντων».

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή:

 

Τέλος, κρίσιμη θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης την επιστροφή της βιομηχανίας στον «χάρτη» της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι (όπως ανέφερε η στήλη «Θεωρείο» την Τετάρτη) ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού, να δημιουργήσει αυτοτελές υπουργείο Βιομηχανίας. Υπό αυτή την έννοια στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young σύμφωνα με την οποία, «ως προς το είδος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, εντυπωσιάζει θετικά η αυξημένη συμμετοχή της βιομηχανίας (26% από 9% πέρυσι)».

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....