| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

 

Τετάρτη, 31/03/2021

 

   Share

 

Του Kevin Down

 

Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν η Goldman Sachs δάνειζε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στον Roaring Kitty.

 

Το ζήτημα των margin calls για μια ακόμη φορά πλήττει τις αγορές. Μόνο που τώρα, αντί για τα αουτσάιντερ όπως η Robinhood και ο Roaring Kitty -ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της GameStop κατά την πρόσφατη "φρενίτιδα” που προκάλεσε ο συντονισμός των μικροεπενδυτών μέσω του φόρουμ WallStreetBets του Reddit-, το δράμα εκτυλίσσεται γύρω από έναν από τους παραδοσιακούς γίγαντες του χρηματοοικονομικού οικοδομήματος.

 

 

Την περασμένη Παρασκευή, χρηματομεσιτικές εταιρείες όπως η Credit Suisse, η Nomura και η Goldman Sachs άρχισαν να ξεφορτώνονται τεράστια πακέτα μετοχών ολίγων επιλεγμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι ViacomCBS, Discovery Communications και Baidu, με τον όγκο των πωλήσεων να φτάνει τα 20 δισ. δολάρια. 

 

Τις επόμενες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι οι ρευστοποιήσεις αυτές προκλήθηκαν όταν το hedge fund Archegos Capital Management δεν κατάφερε να πληρώσει τα margin calls, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η αδυναμία του αυτή σχετίζεται με μια σειρά πολύπλοκων παραγώγων και συμφωνιών ανταλλαγής αποδόσεων μετοχών (equity swaps) που επέτρεψαν στην Archegos να αποκτήσει σημαντικά ποσοστά σε εταιρείες χωρίς να προβεί σε απευθείας αγορά των μετοχών τους. Η φύση αυτών των συμφωνιών παράλληλα, επέτρεψε στο fund να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση δημοσίευσης γνωστοποιήσεων σχετικά με τις θέσεις του.

 

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, οι μετοχές τόσο της ViacomCBS όσο και της Discovery σημείωσαν βουτιά περίπου 30%. Η οικονομική θέση της Archegos βρίσκεται επίσης "υπό μεγάλη πίεση”, σύμφωνα με την The Wall Street Journal. Η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12%, ενώ ο τίτλος της Nomura έχει σημειώσει πτώση άνω του 13%. Η Credit Suisse μπορεί να έχει χάσει από 3 έως και 4 δισ. δολάρια λόγω της υπόθεσης αυτής, ενώ η Nomura υπέστη πλήγμα 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

 

Όπως θα περίμενε κανείς με βάσει αυτά τα ποσά, και οι δύο τράπεζες προειδοποίησαν τους επενδυτές τους ότι οι παραπάνω απώλειες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Επί του παρόντος, πάντως, φαίνεται ότι η επίδραση αυτού του κύματος πωλήσεων στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα θα αποσοβηθεί. Ακόμη και ορισμένοι από τους άμεσα εμπλεκόμενους μπορεί να αποφύγουν ένα ισχυρό πλήγμα: η Goldman Sachs για παράδειγμα αναμένει ότι οι πιθανές απώλειές της θα είναι "ασήμαντες”, σύμφωνα με Bloomberg.

 

Ωστόσο, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε ορισμένους. Αποτελεί δε την πιο πρόσφατη προειδοποίηση για το πώς οι χαλαροί ρυθμιστικοί κανόνες για τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και τα πολύπλοκα παράγωγα έχουν τη δυνατότητα να ταρακουνήσουν ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

 

Η Archegos είναι ένα fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και επικεφαλής τον Bill Hwang, ένα από τα φημισμένα "τιγράκια” (Tiger Cubs) που έκανε τα πρώτα του βήματα εργαζόμενος για τον Julian Robertson στην Tiger Management. Η Archegos ιδρύθηκε το 2001 με την επωνυμία Tiger Asia και λειτουργούσε ως hedge fund. Το 2012, ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε κατηγορίες σε βάρος του Hwang και της εταιρείας του για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) και για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ η Tiger Asia παραδέχθηκε την ενοχή της και πλήρωσε 44 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα και κυρώσεις. Το επόμενο έτος, η εταιρεία άλλαξε την επωνυμία της σε Archegos και μετέτρεψε την επιχειρηματική δομή της σε οικογενειακό γραφείο, γεγονός που την απάλλαξε από ορισμένους κανόνες γνωστοποίησης πληροφοριών της SEC.

 

Ωστόσο, με βάση το είδος των επενδύσεων που πραγματοποιούσε η Archegos φαίνεται ότι ακολουθούσε στρατηγική παρόμοια με αυτήν των hedge funds. Η κύρια πηγή του πρόσφατου προβλήματος του fund θεωρείται ότι ήταν μια μορφή συμφωνιών ανταλλαγής αποδόσεων μετοχών, στο πλαίσιο της οποίας η Archegos δεν κατείχε στην πραγματικότητα τις μετοχές των εταιρειών στις οποίες επένδυε. Αντίθετα, οι μετοχές βρίσκονταν στα χέρια των χρηματομεσιτικών εταιρειών. Οι συμφωνίες ανταλλαγής αποδόσεων μετοχών αφορούσαν ένα επικίνδυνο, μοχλευμένο ποντάρισμα που επέτρεψε στην Archegos με ένα μικρό χρηματικό ποσό ως εγγύηση να επιδιώξει εντυπωσιακά κέρδη - εάν βέβαια όλα κυλούσαν ομαλά. Όλες οι μεγάλες χρηματομεσιτικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με την Archegos στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών ανταλλαγής αποδόσεων μετοχών ανέλαβαν μέρος αυτού του κινδύνου.

 

Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος παραγώγων από τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής που συνέβαλαν στην πρόκληση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουν όμως και ομοιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις, αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, ένα ριψοκίνδυνο ποντάρισμα από έναν μόνο επενδυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Wall Street.

 

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη φρενίτιδα γύρω από την GameStop, πολλοί περιέγραψαν την περίπτωσή της ως έναν τύπο ταξικού πολέμου, με έναν άτυπο "στρατό” μικροεπενδυτών να συνασπίζεται για να εκδικηθεί το χρηματοοικονομικό οικοδόμημα που μεγαλώνει όλο και περισσότερο και αποκόπτεται από την οικονομική πραγματικότητα των μαζών. Το κίνητρο αυτό ίσως υπερεκτιμήθηκε. Αλλά αναμφίβολα υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτό.

 

Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του, που για πολλούς άλλους αποτελεί συνώνυμο της Wall Street - μια ομάδα επενδυτών που λειτουργεί υπό περιορισμένη κανονιστική εποπτεία, χρησιμοποιώντας χρήματα άλλων ανθρώπων για να κάνει επικίνδυνα πονταρίσματα μέσω αδιαφανών επενδυτικών εργαλείων που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν εκτεταμένο οικονομικό χάος.

 

Η όλη υπόθεση φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να προσελκύσει την προσοχή του νεοεισερχόμενο προέδρου της SEC, Gary Gensler, ο οποίος αναμένεται να τηρήσει πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και των επενδυτών. Προς το παρόν, όμως, οι Archegos, Nomura, Credit Suisse και τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα που εμπλέκονται πρέπει να συνειδητοποιήσουν πώς τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά.

 

Πηγή: Forbes.com – πρώτη μετάφραση capital.gr

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....