Εάν
υπάρχουν δύο αλυσίδες που γεννήθηκαν μέσα στην
κρίση και κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά
και να πρωταγωνιστήσουν και να αποκτήσουν και
διεθνή παρουσία μέσα σε αυτά τα χρόνια, δεν
είναι άλλες απο τις Coffee Island και την Mikel.
Ξεκινώντας από την ελληνική επαρχία, η πρώτη από
την Πατρα και δεύτερη από την Λάρισα έχουν
καταφέρει μέσα σε 10 περίπου χρόνια να διαθέτουν
380 και 200 καταστήματα αντίστοιχα.
Πρωταγωνιστής σε όλη
αυτή την πορεία για τις
δύο αλυσίδες ήταν ο
καφές και σε δεύτερο
βαθμό τα ροφήματα ενώ «φτωχός
συγγενής» στις
αποδείξεις που έκοβαν
ήταν τα σνακ. Αυτό, το
τελευταίο διάστημα έχει
αρχίσει να αλλάζει καθώς
Mikel και Coffee Island
πειραματίζονται όλο και
περισσότερο με τον χώρο
του σνακ και του
γρήγορου φαγητού
μπαίνοντας στα «χωράφια»
πιο παραδοσιακών παικτών
όπως είναι ο Γρηγόρης
και το Everest.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί
ότι οι δύο αλυσίδες που
γιγαντώθηκαν την
δεκαετία του ’90
ακολούθησαν εντελώς
αντίστροφη πορεία. Ο
Γρηγόρης ξεκίνησε ως «τυροπιτάδικο»
και αντιλήφθηκε νωρίς
την στροφή προς τον take
away καφέ δημιουργώντας
τις γωνιές coffeeright
στα καταστήματα του και
το Everest ως ένα «σαντουιτσάδικο»
που ακολούθησε και αυτό
την τάση μπαίνοντας
δυναμικά στην αγορά του
καφέ.
Τα
Mikel ήταν τα πρώτα που
ξεκίνησαν τον
πειραματισμό καθώς
διαθέτουν δύο
πλεονεκτήματα: την
θυγατρική εταιρεία «Τζόρτζια»
που είναι η παραγωγική
μονάδα του ομίλου αλλά
και το μέγεθος των
καταστημάτων όπου
μπορούν να παραχθούν και
να σερβιριστούν ζεστά
σνακ. Παράλληλα μέσω της
διεθνή της παρουσίας και
κυρίως σε αγορές όπως το Ντουμπάι και
η Αυστραλία είχε
την δυνατότητα να
δοκιμάσει με επιτυχία
την κατηγορία πριν την
λανσάρει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στελέχη της
Mikel το στοιχείο που
ήταν αποτρεπτικό για την
επέκταση στον χώρο του
φαγητού στην Ελλάδα ήταν
η χαμηλή δαπάνη ανά
απόδειξη. Εδώ και ένα
περίπου χρόνο, στα
μεγαλύτερα από τα
καταστήματα που διαθέτει,
έχει προσθέσει (πέρα από
τα κρύα σάντουιτς, τα
γλυκά, τις μπάρες
δημητριακών και τα
cookies) κλαμπ σάντουιτς,
κρέπες και βάφλες. Προς
την κατεύθυνση αυτή
βοήθησε και το κομμάτι
του delivery καθώς πλέον
συνεργάζεται στην
διανομή με εταιρείες
όπως η e-food και η wolt.
Τέλος έχει επεκτείνει
την γκάμα και στον χώρο
των οινοπνευματωδών
καθώς ένας μεγάλος
αριθμός καταστημάτων
λειτουργεί έως τα
μεσάνυχτα.
Για τα Coffee Island το
σνακ έως τώρα είχε
ταυτιστεί έως τώρα με τα
συσκευασμένα προϊόντα «Στεργίου».
Εδώ και λίγες εβδομάδες
όμως στο κατάστημα της
Βεΐκου 10 στο Γαλάτσι η
διοίκηση πειραματίζεται
έχοντας διευρύνει την
προϊόντική γκάμα με
χειροποίητες πίτες και
φρέσκα σάντουιτς. Στόχος
είναι όταν βρεθεί το
σωστό μείγμα η κίνηση
αυτή να επεκταθεί στο
σύνολο των καταστημάτων
που μπορούν να την «σηκώσουν»,
εντός του 2020.
Ένα από τα βασικά
προβλήματα που
αντιμετωπίζει η Coffee
Island σε αυτή της την
επέκταση είναι το μικρό
μέγεθος αρκετών
καταστημάτων. Στα
πλαίσια αυτά δεν
αποκλείεται σε
συνεργασία με τους
franchisee που τα έχουν
αναπτύξει να υπάρξουν
μεταστεγάσεις σε
μεγαλύτερους χώρους.
news247.gr
Greek Finance Forum
Σχόλια Χρηστών
Trading
σε ελληνικές μετοχές μέσω
της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και
Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία
οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης"
- Demo).