| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Σκληρό παζάρι για το restart των πλειστηριασμών

 

Παρασκευή, 29/01/2021

 

   Share

 

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ τραπεζών, θεσμών και κυβέρνησης αποτελούν οι πλειστηριασμοί, με τις τράπεζες να πιέζουν για επανεκκίνηση «εδώ και τώρα», την κυβέρνηση να απορρίπτει το ενδεχόμενο να «ξεσπιτωθούν οφειλέτες» και τους δανειστές να παίζουν ρόλο… διαιτητή.

 

 

Στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, οι θεσμοί τράβηξαν την κόκκινη γραμμή της προστασίας των «πραγματικά ευάλωτων», αναφέρουν στην imerisia.gr πηγές με γνώση των συζητήσεων. Οι δανειστές επιμένουν στην πάγια θέση τους για προστασία της κουλτούρας πληρωμών που κινδυνεύει σοβαρά από το καθολικό πάγωμα των πλειστηριασμών από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο. Επανέλαβαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτά οριζόντια μέτρα προστασίας από το «σφυρί».

 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν στην imerisia.gr ότι «η βασική μας θέση είναι να προστατευθούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και κανείς που έχει πληγεί πραγματικά να μην χάσει το σπίτι του»

 

Κοινό τόπο με τους θεσμούς βρήκαν οι τράπεζες που υποστηρίζουν, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, την προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό εξασφαλίζεται ήδη μέσω του προγράμματος «Γέφυρα Ι» όπου έχουν ενταχθεί απαιτήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες έρχεται και η «Γέφυρα ΙΙ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπου εκτιμάται ότι θα ενταχθούν δάνεια ύψους 4-5 δισ. ευρώ. «Δεν έχει λογική να υπάρχουν όλα αυτά τα προγράμματα στήριξης και ταυτόχρονα πλήρης παύση όλων των ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές που σημειώνουν ότι η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει πλήρως είναι η Ουγγαρία.

 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν στην imerisia.gr ότι «η βασική μας θέση είναι να προστατευθούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και κανείς που έχει πληγεί πραγματικά να μην χάσει το σπίτι του». Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν όσοι είναι ευάλωτοι, υπογραμμίζουν. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται τα κριτήρια τα οποία θα διαχωρίσουν την «ήρα από το στάρι», ώστε να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών.

 

Ο ορίζοντας της επανεκκίνησης

 

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκαθάρισαν στις πρόσφατες επαφές με τους θεσμούς ότι, όσο η χώρα βρίσκεται σε lockdown, δεν πρόκειται να διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός. Ακόμη, όμως, και να ξεπαγώσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-8 μήνες για να δούμε σημαντικό όγκο ακινήτων να βγαίνουν στο σφυρί, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τη συνολική εικόνα είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουνίου για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που υποστηρίζουν οι δανειστές είναι ότι, αφού θα έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες και το Δημόσιο χωρίς να κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.

 

Αυτό που είναι βέβαιο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επωμιστεί το πολιτικό κόστος των ρευστοποιήσεων εν μέσω πανδημίας ή στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης υποτονικής τουριστικής περιόδου και, υπό αυτή την έννοια, οι πλειστηριασμοί μπορούν να περιμένουν για να έρθουν καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....