| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Τι μπορεί να μάθει ο κόσμος από την εμπειρία της Κίνας με τον κορωνοϊό

 

Τετάρτη, 00:01 - 04/03/2020

 

   Share

 

Περίληψη:

 

Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα της Κίνας κατά του κορωνοϊού COVID-19 είναι επίσης εκείνα που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα: Αναστολή των δημόσιων μεταφορών, κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας και περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων.

 

 

-------------------

 

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει το 92% των παγκόσμιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστός ως COVID-19, και όλοι εκτός από 118 από τους σχεδόν 3.000 θανάτους από τον ιό έχουν σημειωθεί μέσα στα σύνορά της. Αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι ο COVID-19 δεν θα παραμείνει μια κυρίως κινεζική ιστορία για πολύ καιρό.

 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 που αναφέρονται καθημερινά εκτός Κίνας υπερβαίνει σήμερα για πρώτη φορά τον αριθμό των νέων περιπτώσεων μέσα στην Κίνα. Την τελευταία εβδομάδα (από τις 24 Φεβρουαρίου), περισσότερες από 30 νέες χώρες έχουν αναφέρει τα πρώτα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας στη Νότια Αμερική, του Αφγανιστάν στη Νότια Ασία και του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο. Σχεδόν καμία από τις περιπτώσεις σε αυτές τις χώρες δεν ήρθε απευθείας από την Κίνα. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πολιτεία της Ουάσιγκτον ανέφερε τον πρώτο θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον COVID-19, τον πρώτο εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσβλήθηκε από την ασθένεια, και, πιο ανησυχητικά, το πρώτο γνωστό ξέσπασμα της νόσου σε μια μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης για ηλικιωμένους.

 

 

Μέλη μιας ιατρικής ομάδας στον δρόμο τους προς την Hubei της Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2020. Zhou Hua Xinhua / eyevine / Redux
 

--------------------------------------------------------------------

 

Καθώς αυτός ο κορωνοϊός διαδίδεται σε χώρες πολύ πέρα από την προέλευσή του, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά ποια κομμάτια της εμπειρίας της Κίνας θα είναι γενικεύσιμα στις χώρες τους.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν με το ερώτημα εάν ο COVID-19 θα έχει παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών τους όπως εκείνες που είχε για τους ανθρώπους στην Κίνα, όπου ο ιός έχει σκοτώσει περίπου το 3% των θυμάτων του [1] και προκάλεσε σοβαρές παθήσεις, όπως πνευμονία και δύσπνοια, σε ένα από κάθε επτά [2] άτομα που έχουν μολυνθεί.

 

Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου στον COVID-19 πιθανόν θα έχει τόσο ουσιαστική σημασία όσο και η κατανόηση του ίδιου του ιού. Η κακή πνευμονική υγεία αφθονεί στην Κίνα περισσότερο από όσο σε άλλα έθνη. Ένας στους δύο [3] ενήλικες άνδρες στην Κίνα καπνίζουν. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στον COVID-19 δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει την σοβαρότητα της γρίπης [4] και του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής [5], ενός άλλου κορωνοϊού. Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι Κινέζοι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 64% των θανάτων από τον COVID-19. Πεθαίνουν από τον ιό σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τις Κινέζες, εκ των οποίων μόνο το 2% καπνίζει.


Η έντονα αστικοποιημένη [6] Κίνα έχει επίσης μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο, ενώ τα πλήθη και ο καφετί ουρανός μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω [7] τους ρυθμούς με τους οποίους οι άνθρωποι μολύνονται από τον COVID-19 και την σοβαρότητα των συνεπειών. Ωστόσο, αν και οι ανθυγιεινές συνήθειες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να επιδεινώσουν την εξάπλωση και την σοβαρότητα του COVID-19 στην Κίνα, κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τον ιό από την έξαρσή του σε αυτό το έθνος είναι πιθανό να είναι ευρέως εφαρμόσιμες -για παράδειγμα, ότι απλώνεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για τους ηλικιωμένος. Ο COVID-19 πλήττει σκληρότερα τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, έναν πληθυσμό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί [8] στην Κίνα από το 2000.

 

Άλλα έθνη θα πρέπει να λάβουν προσεκτικά υπόψη τους την εμπειρία της Κίνας με τις απαιτήσεις μιας επιδημίας COVID-19 στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ, η ζοφερή πιθανότητα είναι ότι πολλές χώρες μπορεί να τα πάνε χειρότερα. Αυτός ο νέος κορωνοϊός έχει συγκλονίσει τόσο πολύ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία Hubei, η οποία περιλαμβάνει την Wuhan και είναι το επίκεντρο της έξαρσης, που σκοτώνει τους ανθρώπους εκεί με ρυθμό τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνο της υπόλοιπης Κίνας. Υπάρχουν αναφορές ότι οι γιατροί φορούν πάνες επειδή δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα και ότι χιλιάδες εθελόντριες νοσοκόμες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο με ξυρισμένα κεφάλια και ανεπαρκείς προμήθειες σε μάσκες. Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρκίνο, παραπονιούνται για παραμέληση. Αυτή η έλλειψη φροντίδας παρατηρείται παρόλο που η Κίνα κατασκευάζει νέα νοσοκομεία, αποσπά ολόκληρα νοσοκομεία από την γενική υπηρεσία και τα αφιερώνει στην αντίδραση στον COVID-19, και κινητοποιεί χιλιάδες αναπνευστήρες και άλλον εξοπλισμό υποστήριξης της πνευμονίας.

 

Αναμφισβήτητα, ορισμένες χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης από όσο της Κίνας θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα. Η Σιγκαπούρη έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής την κοινοτική εξάπλωση του COVID-19 και τα περισσότερα από 100 κρούσματα χωρίς ούτε έναν θάνατο. Αλλά πολλά έθνη δεν θα έχουν αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια και αναπνευστήρες για να υποστηρίξουν σοβαρά ασθενείς σε μια έξαρση του COVID-19. Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει 978 κρούσματα COVID-19 σε μια εβδομάδα και έχει ήδη υποστεί 54 θανάτους από τον ιό, αριθμός ο οποίος επί του παρόντος αντιπροσωπεύει τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 εκτός της Κίνας.

 

Άλλα έθνη θα εξετάσουν πιθανώς εάν πρέπει να μιμηθούν τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η Κίνα έχει περιορίσει την κίνηση 760 εκατομμυρίων ανθρώπων, έναν πληθυσμό ισοδύναμο με όλους τους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά επί δύο. Έχει επιβάλει ένα βίαιο σύστημα καραντίνας, μετακινώντας ύποπτες αλλά συχνά μη δοκιμασμένες περιπτώσεις σε γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα κέντρα προσωρινής κράτησης, όπου υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους για πυρετό και υποχρεώνονται να μοιράζονται εγκαταστάσεις ντους και τουαλέτας με εκατοντάδες άλλους πιθανώς μολυσμένους ανθρώπους.

 

Την περασμένη Τρίτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκληρώνοντας μια αποστολή στην Κίνα ανέφερε [9] στους δημοσιογράφους ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να μάθουν από την «αυστηρή προσέγγιση» της Κίνας. «Ξέρουν τι κάνουν», είπε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, «και είναι πραγματικά, πραγματικά καλοί σε αυτό». Η Νότια Κορέα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός της Κίνας, ανακοίνωσε ότι και αυτή θα κλειδώσει τις πόλεις όπως είναι απαραίτητο και έχει ήδη προχωρήσει να το κάνει αυτό στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη, την Daegu.

 

Κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί ή δεν πρέπει να προσπαθήσει να αναπαράγει τις ενέργειες της Κίνας. Η αδιαφορία που δείχνει τώρα η κυβέρνηση για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές και τις δράσεις που συνέβαλαν στην έξαρση εξ’ αρχής. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν την άρνηση της κυβέρνησης να μοιραστεί έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση αυτού του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, την τιμωρία και την λογοκρισία των γιατρών και άλλων καταγγελλόντων που προσπαθούσαν να χτυπήσουν τον συναγερμό για τον νέο κορωνοϊό, και την βραδύτητά της στο να μοιράζεται βασικές πληροφορίες για την δημόσια υγεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν χιλιάδες Κινέζους να αποφύγουν τη μόλυνση. Η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται [10] να ανταλλάσσει πληροφορίες με τον ΠΟΥ σχετικά με τον αριθμό των Κινέζων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν μολυνθεί, θέτοντας έτσι αυτούς τους ηρωικούς γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους απλούς εργαζόμενους στην υγεία, σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Ποια διδάγματα θα έπρεπε, λοιπόν, να πάρουν άλλα έθνη από την Κίνα στο θέμα του COVID-19; Ταχύτητα, διαφάνεια, και ακριβής, βασισμένη στην επιστήμη, επικοινωνία των κινδύνων. Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα της Κίνας [11] κατά του ιού αυτού είναι επίσης εκείνα που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα: Αναστολή των δημόσιων μεταφορών, κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας και περιορισμός των δημόσιων συγκεντρώσεων. Οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα έθνη θα πρέπει να προετοιμαστούν τώρα -με εκπαίδευση, εξοπλισμό και λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια- για την αύξηση των ασθενών από τον COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, που, όπως δείχνει το παράδειγμα της Κίνας, θα προκύψει σύντομα.

 

Ο THOMAS J. BOLLYKY είναι Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στο Council on Foreign Relations και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Plagues and the Paradox of Progress: Why the World Is Getting Healthier in Worrisome Ways. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο Twitter @TomBollyky.
 

Ο VIN GUPTA είναι επίκουρος καθηγητής Επιστημών Μετρήσεων Υγείας και Φαρμάκων Πνευμονικής / Κρίσιμης Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Μπορείτε αν τον ακολουθήστε στο Twitter @VinGuptaMD.

 

Foreign Affairs

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/72647/thomas-j-bollyky-kai-vin-gupta/ti-mporei-na-mathei-o-kosmos-apo-tin-empeiria-tis-kinas-me-ton-k?page=show

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2020-03-02/what-world-can-learn-chinas-experience-coronavirus

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....