| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Το ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό

 

Δευτέρα, 00:01 - 23/12/2019

 

   Share

 

Περίληψη: 

 

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για τις απειλές του αύριο, όταν οι δυναμικές μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από εκείνες μεταξύ των υπερδυνάμεων στον εικοστό αιώνα. Το σχέδιο για έναν τέτοιο κόσμο θα σηματοδοτήσει ότι η συμμαχία απέχει πολύ από το να είναι εγκεφαλικά νεκρή.

 

 

------------------------

 

Τον Νοέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στο [περιοδικό] The Economist ότι το ΝΑΤΟ είχε τέτοια έλλειψη κατεύθυνσης που υπέφερε από «εγκεφαλικό θάνατο». Η παρατήρηση προκάλεσε κριτική τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά όταν οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου, τα λόγια του Macron χρησίμευσαν ως καταλύτης. Πράγματι, όπως είπε ο Macron μετά την σύνοδο κορυφής, τα σχόλιά του ήταν σαν ένα τεράστιο «παγοθραυστικό», το οποίο έκανε πολύ θόρυβο αλλά ξεκαθάρισε τον δρόμο ώστε η συμμαχία να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

 

 

Οι ηγέτες στην διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019. Han Yan / Xinhua / Eyevine / Redux
 

--------------------------------------------------------

 

Η συμμαχία έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Πρέπει να αντιμετωπίσει μια αναζωογονημένη Ρωσία, μια αναδυόμενη Κίνα, συνεχιζόμενη τρομοκρατία στο Αφγανιστάν και αλλού, και την επιτακτική ανάγκη να συμβαδίζει με την πρόοδο της στρατιωτικής τεχνολογίας. Ο Jens Stoltenberg, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της συνάντησης του Λονδίνου για να ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης [1], μέσω της οποίας η συμμαχία θα καθορίσει πώς θα αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες του εικοστού πρώτου αιώνα.

 

Η χρονική στιγμή θυμίζει μια παρόμοια το 1966. Εκείνη την χρονιά, το γαλλικό «παγοθραυστικό» προήλθε από τον Charles de Gaulle, ο οποίος απέσυρε [2] την Γαλλία από την στρατιωτική δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ επηρέασαν την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας. Ο Pierre Harmel, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, ακολούθως επιχείρησε μια συμβουλευτική επισκόπηση και υπέβαλε τα συμπεράσματά του στο Συμβούλιο Υπουργών του ΝΑΤΟ. Η Έκθεση Harmel του 1967 [3] δημιούργησε την φιλοσοφία που θα καθοδηγούσε το ΝΑΤΟ για τα επόμενα πενήντα χρόνια: Η συμμαχία θα ακολουθούσε μια προσέγγιση «δυο ταχυτήτων», συνδυάζοντας μια ισχυρή στρατιωτική αποτροπή με την προθυμία να υιοθετήσει μια détente (ύφεση) και έναν διάλογο με την Σοβιετική Ένωση.

 

Η συμμαχία αντιμετώπισε αυξανόμενες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2014, το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε ταυτόχρονα στην κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία και στην εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ, δημιουργώντας ικανότητες ταχείας αντίδρασης για την Ευρώπη και παρέχοντας αεροπορική προειδοποίηση και έλεγχο κοντά στον συριακό εναέριο χώρο. Ωστόσο, δεν αρκεί να είναι κάποιος ευκίνητος στον χειρισμό των σημερινών απειλών. Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για τις απειλές του αύριο, όταν οι δυναμικές μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από εκείνες μεταξύ των υπερδυνάμεων στον εικοστό αιώνα. Το σχέδιο για έναν τέτοιο κόσμο θα σηματοδοτήσει ότι η συμμαχία απέχει πολύ από το να είναι εγκεφαλικά νεκρή.

 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;

 

Δεδομένου ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014, το ΝΑΤΟ χρειάστηκε να προσαρμοστεί στην πιθανότητα μελλοντικής επιθετικότητας από τη Μόσχα. Σε μια σύνοδο κορυφής το 2016 στην Βαρσοβία, το ΝΑΤΟ ίδρυσε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης [4], συνολικής δυναμικότητας περίπου 4.500 στρατιωτών. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, η συμμαχία ανέπτυξε αυτές τις ομάδες στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Οι ηγέτες στην Διάσκεψη Κορυφής του Λονδίνου συμφώνησαν να συνεχίσουν να δημιουργούν στρατιωτικές ικανότητες που θα έκαναν το Κρεμλίνο να καταλάβει ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε εισβολή.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία, το ΝΑΤΟ έδωσε έμφαση σε αυτή την αποτροπή, ενώ ο διάλογος με τη Μόσχα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αυστηρή πολιτική της συμμαχίας έγινε το «όχι δουλειά ως συνήθως» (no business as usual) με τη Ρωσία. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας παρουσιάζει μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπό την αιγίδα του εν λόγω οργάνου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συναντώνται με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά κυρίως με στόχο να υπενθυμίσουν στην Ρωσία την σοβαρότητα των πράξεών της στην Ουκρανία. Οι συναντήσεις είναι σπάνιες και δεν ανταποκρίνονται σε άμεσα προβλήματα.

 

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Macron, πιστεύουν ότι έχει έρθει η στιγμή για μεγαλύτερη ύφεση (détente). Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγάλους γεωστρατηγικούς παίκτες, ισχυρίζεται ο Γάλλος πρόεδρος [5] και δεν μπορεί να μένει μακριά από το τραπέζι. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των διαφωνούντων είναι η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και -τουλάχιστον μέχρι τώρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η αμερικανo-ρωσική διπλωματία δείχνει ενδείξεις αναθέρμανσης. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ουάσινγκτον στις 10 Δεκεμβρίου ήταν ένας πιθανός προάγγελος μιας νέας αμερικανικής ετοιμότητας να συνεργαστεί με τη Μόσχα.

 

Εάν το ΝΑΤΟ επιλέξει την οδό του Macron και προσπαθήσει να ανανεώσει τις σχέσεις με την Ρωσία, η συμμαχία πρέπει να προσέξει ώστε οι ενέργειές της να μην ερμηνεύονται ως επιβράβευση της Μόσχας για την επιθετική συμπεριφορά της. Θα χρειαστεί επίσης να φέρει τα διστακτικά μέλη της στον κοινό σκοπό. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι το ΝΑΤΟ να εστιάσει τις προσπάθειές του στον έλεγχο των εξοπλισμών. Εξάλλου, κάθε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ έχει συμφέρον να μειώσει την πυρηνική απειλή.

 

Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαβουλεύθηκαν στενά [6] για την παραβίαση της συνθήκης πυρηνικών δυνάμεων μέσης εμβέλειας από την Ρωσία. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και προσεκτική εξέταση των πληροφοριών, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 δεν ήταν σύμφωνος με τους όρους της συνθήκης. Μια συμμαχία ικανή να επιτύχει τέτοια συναίνεση μπορεί επίσης να αναπτύξει μια κοινή, θετική ατζέντα για την πολιτική ελέγχου των εξοπλισμών. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε μετά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας σχετικά με τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές -έναν μακροπρόθεσμο στόχο της διοίκησης του Trump. Αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμμάχους του ΝΑΤΟ, διότι μερικές τακτικές κεφαλές είναι αναπτυγμένες σε κράτη-μέλη, και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν την συνεργασία των κρατών αυτών για την εφαρμογή μέτρων επαλήθευσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

 

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

 

Στην διάσκεψη κορυφής του Λονδίνου, οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας παρουσιάζει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για την συμμαχία. Η Κίνα δεν είναι ενεργός στρατιωτικός παίκτης στην περιοχή που δραστηριοποιείται το ΝΑΤΟ, αλλά ούτε είναι καλοήθης ασιατικός εταίρος με τον οποίο το ΝΑΤΟ μπορεί εύκολα να εργαστεί (όπως, για παράδειγμα, η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα). Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να συντονιστεί με την Κίνα όταν αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές, αλλά θα πρέπει επίσης να σταθμίσει τα συμφέροντα των κρατών-μελών ενάντια στην αυξανόμενη παγκόσμια ισχύ της Κίνας.

 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν λόγο να είναι αμφίθυμοι σχετικά με την άνοδο της Κίνας. Από τη μια πλευρά, το Πεκίνο διαδραμάτισε σταθεροποιητικό ρόλο σε ορισμένους τομείς διεθνών συγκρούσεων και εντάσεων. Για παράδειγμα, η Κίνα βοήθησε στην καταστολή της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας το 2015, και ήταν ένα κρίσιμο συμβαλλόμενο μέρος της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα αγόρασε λιμενικές εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και η Huawei [7], μια κινεζική εταιρεία, κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών 5G. Σε περίπτωση κρίσης, τι θα μπορούσε να σημαίνει ο κινεζικός έλεγχος επί των εν λόγω υποδομών για την Ευρώπη; Η Κίνα είναι μια δύναμη που έχει ήδη εισέλθει στον χώρο της συμμαχίας και αξίζει την προσοχή του ΝΑΤΟ ως τέτοια.

 

Όσον αφορά την Κίνα, όπως και με την Ρωσία, το ΝΑΤΟ έχει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προς όφελος όλων. Για παράδειγμα, η Κίνα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ωφεληθούν εάν το ΝΑΤΟ συμβάλει στην εκπαίδευση των κινέζικων ειρηνευτικών δυνάμεων για την προστασία των αμάχων σε ζώνες ένοπλης σύγκρουσης σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.

 

 

Ολλανδική περιπολία στην επαρχία Urozgan, στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2009. Sven Torfinn / Panos Pictures / Redux
 

-------------------------------------------------------------

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 

Κανένα σχέδιο για το μέλλον του ΝΑΤΟ δεν θα ήταν πλήρες χωρίς ένα όραμα για ειρήνη στο Αφγανιστάν. Η συμμαχία ηγείται μιας αποστολής στην χώρα αυτή που ονομάζεται «Resolute Support» («Αποφασιστική Υποστήριξη») [8], προκειμένου να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις δυνάμεις του Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, ο Zalmay Khalilzad, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην χώρα, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν οι οποίες είχαν σταματήσει νωρίτερα. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναμένει μια αλλαγή της κατάστασης επί του πεδίου στο Αφγανιστάν ως αποτέλεσμα.

 

Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μια πλήρως αναπτυγμένη διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης. Αλλά για να φτάσει εκεί, η χώρα θα χρειαστεί πρώτα να διεξαγάγει ενδο-αφγανικές συνομιλίες [9] οι οποίες θα φέρουν την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν στο τραπέζι και οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις μειονότητες και τις γυναίκες. Το ΝΑΤΟ διαβουλεύεται με τον Χαλιλζάντ και την ομάδα του, και αντίστροφα, στην προσπάθεια επίτευξης ενός τέτοιου σημείου.

 

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καθορίσει τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει τόσο στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων όσο και στην διαδικασία ειρήνευσης και συμφιλίωσης που θα ακολουθήσει τις ενδο-αφγανικές συνομιλίες. Οι στρατιωτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ προγραμματίζουν ήδη για διάφορα ενδεχόμενα, είτε η ειρηνευτική διαδικασία τελειώσει με την μείωση των αριθμών των στρατευμάτων είτε με την συνέχιση της αποστολή εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και βοήθειας. Όποιοι και αν είναι οι όροι της ειρήνης, η συμμαχία πρέπει να εξετάσει πώς θα ελέγξει την αυξανόμενη ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν και πώς θα εμποδίσει την εξάπλωσή του σε νέα εδάφη όπως η Κεντρική Ασία [10]. Εάν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να είναι ένας εγγυητής της ειρήνης, θα πρέπει να συντονιστεί με τις ενδιαφερόμενες περιφερειακές δυνάμεις -την Κίνα, το Πακιστάν, την Ρωσία και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας- για να διασφαλίσει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Ως εγγυητής, το ΝΑΤΟ ίσως να πρέπει επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός σταθερού περιβάλλοντος για την ροή αναπτυξιακής βοήθειας από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, το ΝΑΤΟ έχει απολαύσει σχεδόν απαράμιλλη παγκόσμια υπεροχή στην στρατιωτική τεχνολογία. Η συμμαχία πάντα αναζητούσε την πρωτοπορία, παραμένοντας πολύ πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μεγάλες επενδύσεις, ηγήθηκαν στην πορεία. Όμως, το πλεονέκτημα αυτό κινδυνεύει τώρα, με προσωπικότητες όπως ο Jeff Bezos να λένε στους ηγέτες του Πεντάγωνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω [11] από την Κίνα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

 

Πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την κορυφή που τώρα κινδυνεύει να χάσει; Τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σε εθνικό επίπεδο, να παρακολουθούν τις καινοτομίες. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει παρά ταύτα να είναι έτοιμο να διασφαλίσει ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα μείνει πίσω. Αυτή η δέσμευση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί με τις μικρότερες χώρες του ΝΑΤΟ, μερικές από τις οποίες δεν διαθέτουν τους πόρους για να παραμείνουν ενήμερες για τις τελευταίες στρατιωτικές προόδους. Όμως, το ΝΑΤΟ επενδύει για να ομαλοποιήσει αυτές τις διαφορές. Για παράδειγμα, η Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation) [12] στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, συγκαλεί όλους τους συμμάχους στην συζήτηση για την ανάπτυξη και την χρήση νέων στρατιωτικών τεχνολογιών. Τα κοινά προγράμματα προμήθειας όπλων που αναπτύχθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ βοηθούν επίσης τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν νέα όπλα και να συμμετάσχουν σε νέες τεχνολογικές τάσεις. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ενσωμάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων συμμάχων στα κοινά σχέδια απόκτησης, διότι η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να μάθουν δια των πράξεων στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

 

Οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιολογήσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, Α.Ι.), για να καθορίσουν ποια στρατιωτικά πλεονεκτήματα μπορούν να προσφέρουν και με ποιο ρίσκο. Και η συμμαχία θα χρειαστεί να σχεδιάσει διαδικασίες απόκτησης που να είναι αρκετά αποτελεσματικές ώστε οι σύμμαχοι να αποκτήσουν τεχνολογία πριν καταστεί παρωχημένη (το λογισμικό είναι ιδιαίτερα προβληματικό από την άποψη αυτή). Τα κράτη-μέλη φέρουν το βάρος της ενημέρωσης των στρατευμάτων τους, αλλά το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να φέρει μαζί όλους τους συμμάχους.

 

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

 

Στην καρδιά της Έκθεσης Harmel, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, υπήρξε μια κεντρική πεποίθηση για την ευθύνη του ΝΑΤΟ: Ως αμυντική συμμαχία, το ΝΑΤΟ δεν υπήρχε μόνο για να διατηρήσει το status quo αλλά και, όσο το επιτρέπουν οι περιστάσεις, για να το αλλάξει. Εκείνη την εποχή, μια τέτοια επιταγή σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα ακολουθούσε ισχυρή αποτροπή και άμυνα, ακόμη και καθώς θα παρέμενε έτοιμο για διάλογο και ύφεση (détente). Η συμμαχία ήταν έτοιμη να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

 

Η έκθεση Harmel είναι εξίσου σημαντική σήμερα και το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την αποστολή του και με παρόμοιο τρόπο. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που συζητήθηκαν στο Λονδίνο, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ, είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός. Αλλά η συμμαχία πρέπει να εξετάσει κι άλλες προτεραιότητες που δεν συζητήθηκαν στο Λονδίνο. Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει έλλειψη πόρων και θα προκαλέσει μετανάστευση. Η οικονομική στασιμότητα και η έλλειψη θέσεων εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα κατεβάσουν τους νέους στους δρόμους και θα προκαλέσουν πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα οδηγήσει σε εξτρεμισμό και τρομοκρατία σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Οι απαιτήσεις κάθε ημέρας συχνά σκιάζουν την μακροπρόθεσμη οπτική από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία στρατηγικής αναθεώρησης που ξεκίνησε στο Λονδίνο δίνει την υπόσχεση να διαπεράσει αυτή την ομίχλη με επιτακτικές προτεραιότητες για το κοντινό μέλλον της συμμαχίας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αναθεώρηση για να βοηθήσουν στην εκπόνηση μιας νέας Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) [13], το επίσημο έγγραφο που περιγράφει τους σκοπούς και τους στόχους του ΝΑΤΟ.

 

Η τελευταία Στρατηγική Αντίληψη είναι σχεδόν μιας δεκαετίας παλιά, συντάχθηκε πριν η Ρωσία καταλάβει την Κριμαία και το ISIS δημιουργήσει το χαλιφάτο του. Το καθήκον να κάνει τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μια νέα μπορεί να είναι επίπονο, αλλά το ΝΑΤΟ μπορεί να αντλήσει από την καθημερινή εμπειρία της δημιουργίας συναίνεσης, που θα το βοηθήσει να σφυρηλατήσει μια νέα Στρατηγική Αντίληψη. Αφότου διευθετηθεί ένα νέο έγγραφο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να αρχίσουν να επικεντρώνονται στο έργο που υπάρχει ενόψει.

 

Η ROSE GOTTEMOELLER ήταν είναι πρώην Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ, θέση που κατείχε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2019. Θα αναλάβει την θέση του Διακεκριμένου Λέκτορα Payne στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ τον Ιανουάριο του 2020.

 

Foreign Affairs

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/72574/rose-gottemoeller/to-nato-den-einai-egkefalika-nekro?page=show

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2019-12-19/nato-not-brain-dead

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....