| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Το ιδιωτικό χρέος & Το σκάσιμο των assets

 

Παρασκευή, 24/01/2020

 

   Share

 

Στα πλαίσια των πρόσφατων προειδοποιήσεων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αλλά και αναλυτών για τη διόγκωση του χρέους, δημόσιου και κυρίως ιδιωτικού κατά τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος Mooodys αναφέρει σε ανάλυση της πως υπάρχει ο κίνδυνος ξεσπάσματος κρίσης, με το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η Moodys εστιάζει στην υψηλή μόχλευση των αμερικανικών εταιρειών και υπογραμμίζει πως η ιστορία αποκαλύπτει ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για πραγματική οικονομία και τις μετοχές, την ώρα που η Wall Street συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

 

 

Όπως αναφέρει η Moodys στην ανάλυση της, δέκα και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τα χρέη των μεγάλων εταιρειών έχουν πολλαπλασιατεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το χρέος των επιχειρήσεων (πλην τραπεζών) είναι πλέον μεγαλύτερο των 72τρις δολαρίων, φτάνοντας στο 92% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράλληλα, μεγάλη αύξηση υπάρχει και στο χρέος των νοικοκυριών έχει επίσης αυξηθεί στα 46τρις δολάρια, αλλά το πρώτο μέγεθος τρομάζει ακόμη περισσότερο. Οι εταιρείες μπορεί να είδαν τις στρόφιγγες των τραπεζών να κλείνουν ή τουλάχιστον τους όρους τους να γίνονται πιο αυστηροί, αλλά είχαν πρόσβαση για χρηματοδότηση στις αγορές χάρη στην πολυετή, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη. 

 

Και αυτό δεν είναι από μόνο του κακό, αφού το υπερβολικά χαμηλό κόστος δανεισμού έδωσε τη δυνατότητα για επενδύσεις και προσλήψεις και απέτρεψε έως τώρα μία νέα ύφεση. Εξελίχθηκε όμως σε μία παγίδα, με πολλές επιχειρήσεις να φτάνουν στην υπερχρέωση. Και αυτό μπορεί τώρα να χαλάσει το πάρτι των μετοχών, που βλέπουν τις αποτιμήσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.

 

Όπως σχολιάζει η Moodys, οι εξαιρετικά μοχλευμένες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς εξελίξεις. Και η απουσία της χρηματοπιστωτικής ευελιξίας γίνεται πιο ορατή, όταν οι ταμειακές ροές δείχνουν ξαφνικά κόκκινο, είναι δηλαδή αρνητικές.

 

Βέβαια όπως τονίζεται, η υψηλή μόχλευση δεν φέρνει πάντα την καταστροφή στην αγορά. 

 

Ο δείκτης στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι εκείνος της στάσης πληρωμών. Όταν αυτός ανεβαίνει πάνω από το 7%, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών, θα πρέπει να σημαίνει συναγερμός στους επενδυτές, επισημαίνεται στο σημείωμα. Και τούτο γιατί μπορεί να πυροδοτήσει ύφεση και βουτιά στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

 

Το ταχέως αυξανόμενο ποσοστό στάσης πληρωμών ήταν εκείνο που έσπασε τη φούσκα της αγοράς μετοχών την περίοδο 1999-2000. Η αξία της αμερικανικής αγοράς μετοχών αυξήθηκε κατά 53% από τον Δεκέμβριο του 1997 έως τον Μάρτιο του 2000, ενώ το ποσοστό στάσης πληρωμών αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από το 2,1% στο 6,3% για να συνεχίσει να αυξάνεται. Κορυφώθηκε στο 11,1% τον Ιανουάριο του 2002.

 

Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης αναφέρει πως την επόμενη φορά, που θα προσεγγίσει το 10%, οι αμερικανικές μετοχές θα κάνουν βουτιά 20%. Προς το παρόν υπολογίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 το ποσοστό στάσης πληρωμών θα είναι στο 4,2%. Θα απέχει από τα επίπεδα συναγερμού, αλλά θα έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το 2,8% τον Δεκέμβριο του 2019. Και αυτό θα πρέπει να κρατάει την αγορά σε επαγρύπνηση. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....