Όπως
έγραψε το Bloomberg την Τετάρτη σε ένα πολύ
ενδιαφέρον άρθρο, ηEat
Just,
εταιρεία παρασκευής υποκατάστατων κρέατος και
αυγών κατάφερε να λάβει έγκριση πώλησης τεχνητού
κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη.
Όπως γράφει το
Bloomberg, έτσι, η
ασιατική χώρα γίνεται η
πρώτη στον κόσμο που
επιτρέπει την πώληση
τεχνητού κρέατος το
οποίο έχει δημιουργηθεί
σε περιβάλλον
εργαστηρίου.
Το
προϊόν, που
παρασκευάστηκε από ζωικά
κύτταρα χωρίς τη σφαγή
κοτόπουλων, θα κάνει το
ντεμπούτο του με την
επωνυμία GOOD
Meat και
θα σερβίρεται σ’ ένα
μόνο εστιατόριο της
Σιγκαπούρης.
Η Eat Just συνεργάζεται
σε πρώτη φάση με την
τοπική εταιρεία τροφίμων Food
Innovation and Resource
Center
πρoκειμένου να
παρασκευάσει το τεχνητό
κοτόπουλο.
Επιπλέον, η εταιρεία
βρίσκεται σε διαδικασία
αγοράς του απαραίτητου
εξοπλισμού προκειμένου
να επεκτείνει τη
δραστηριότητά της και να
διοχετεύσει το εν λόγω
προϊόν σε περισσότερα
εστιατόρια αλλά και σε
παντοπωλεία.
Ίδια γεύση, μικρότερο
οικολογικό αποτύπωμα
«Θέλουμε η Σιγκαπούρη να
είναι το επίκεντρο της
βιομηχανίας μας
παγκοσμίως», δήλωσε σε
συνέντευξή του ο
Διευθύνων Σύμβουλος της
εταιρείας Τζος Τέτρικ και
αναφέρει χαρακτηριστικά
για την ασιατική χώρα: «Είναι
πρωτοπόροι στην
οικοδόμηση ενός ευνοϊκού
περιβάλλοντος για αυτό
το είδος εργασίας».
Ανέφερε μάλιστα ότι η
γεύση του τεχνητού
κοτόπουλου είναι ίδια με
το πραγματικό.
Η τιμή του νέου
προϊόντος θα είναι κοντά
στην τιμή του premium
κοτόπουλου για τους
πρώτους έξι μήνες,
ανέφερε ο Τέτρικ,
προσθέτοντας ότι το
κόστος θα μειωθεί συν τω
χρόνω καθώς, η εταιρεία
σχεδιάζει την παραγωγή
και πώλησή του σε
παγκόσμια κλίμακα.
Ο δρόμος για τη
διατροφική επάρκεια
Η Σιγκαπούρη κινείται
γρήγορα για να επιτρέψει
την πώληση εναλλακτικών
πρωτεϊνικών προϊόντων
όπως το συνθετικό κρέας,
μια κίνηση που
εντάσσεται στην ευρύτερη
ατζέντα της για την επισιτιστική
ασφάλεια.
Το πυκνοκατοικημένο
κράτος, το οποίο
βασίζεται κυρίως στις
εισαγωγές τροφίμων, έχει
εντείνει τις προσπάθειές
του για να ενισχύσει τη
διατροφική επάρκεια,
καθώς η πανδημική κρίση
θέτει εν αμφιβόλω της
αλυσίδες εφοδιασμού
παγκοσμίως.
Οι αρχές εγκρίνουν την
πώληση εναλλακτικών
τροφίμων εφόσον
διαπιστωθεί ότι είναι
ασφαλή για τους
καταναλωτές.
Φέτος,
η εταιρεία παραγωγής
κρέατος από προϊόντα
φυτικής προέλευσης, Impossible
Foods εισήλθε
στη λιανική αγορά της
Σιγκαπούρης και του
Χονγκ Κονγκ με τα
προϊόντα να είναι
διαθέσιμα και στα
παντοπωλεία.
Στρατηγικός
στόχος της ασιατικής
χώρας είναι να παραγάγει
η ίδια
το 30% των απαραίτητων
τροφίμων έως το 2030.
Σημειώνεται πως σήμερα
μόλις το 10% των
τροφίμων που χρειάζεται
για να καλύψει ίδιες
ανάγκες παράγεται στη
Σιγκαπούρη.
Γι’ αυτόν άλλωστε τον
λόγο επιτάχυνε πρόσφατα
τη διαδικασία
χρηματοδότησης για
τοπικές αγροτικές και
κτηνοτροφικές
εκμεταλλεύσεις.
Την
ίδια ώρα, αρκετές
αλυσίδες γρήγορου
φαγητού και παντοπωλεία
έχουν προσθέσει
εναλλακτικές επιλογές
κρέατος στα μενού τους.
Επιπροσθέτως, καθώς το
συνθετικό κρέας είναι
πραγματικό κρέας και όχι
υποκατάστατο με βάση τα
φυτά, μπορεί να διατεθεί
στην αγορά ως
πιο ανθρώπινο και
περιβαλλοντικά βιώσιμο.
Στη Σιγκαπούρη, τα
συνθετικά μπιφτέκια
μπορεί να είναι το
επόμενο προϊόν της Eat
Just. Η εταιρεία
σχεδιάζει να υποβάλει
σύντομα αίτηση για τη
χορήγηση έγκρισης
πώλησης βόειου κρέατος
το οποίο δημιουργήθηκε
στο τοπικό εργαστήριο. Η
διαδικασία έγκρισης τα
σχετικά προϊόντα είναι
περισσότερο χρονοβόρα σε
ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πηγή: Bloomberg
Greek Finance Forum
Σχόλια Χρηστών
Trading
σε ελληνικές μετοχές μέσω
της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και
Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία
οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης"
- Demo).