| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Λήγει η προθεσμία – Πότε δεν συμφέρει το «διαζύγιο»

 

Τετάρτη, 05/05/2021

 

   Share

 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν μέχρι αύριο, 6 Μαΐου 2021, οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

 

Όπως γράφει η Ημερησία, ωστόσο, όσοι υποβάλουν χωριστές δηλώσεις κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με παγίδες υπερφορολόγησης.

 

Στην κοινή φορολογική δήλωση, δίνεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, ενώ στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

 

Επίσης, στην κοινή φορολογική δήλωση ο ένας μπορεί να «δανείσει» ποσό από δαπάνες με πληρωμή ηλεκτρονικών μέσων στον άλλον και να μην υπάρχει έτσι πρόβλημα φορολόγησης για τον σύζυγο που δεν έχει καταφέρει να τις συλλέξει. Στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο είναι μόνο του.

 

Αν στην οικογένεια υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο ή αναγνωρισμένα τέκνα, θα δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, και όχι από τον έναν μόνο σύζυγο.

 

Αν υπάρχει ανήλικο τέκνo στην οικογένεια, που προέρχεται από τον κοινό γάμο, και έχει εισπράξει εισόδημα μέσα στο έτος 2020, δίχως το τέκνο, να έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε το εισόδημα αυτό θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί μόνο από τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

 

Στο ερώτημα εάν συμφέρει ή όχι, φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σχετικά με την κοινή ή μη δήλωση των συζύγων.

 

Αυτό προκύπτει κυρίως από το ότι:

 

ακόμα και στην υποβολή κοινής δήλωσης ο φόρος βεβαιώνεται ξεχωριστά,

δεν πραγματοποιείται πλέον συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που προκύπτουν σε κάθε σύζυγο και

σε περίπτωση επιστροφής φόρου αυτός πιστώνεται στο λογαριασμό του κάθε δικαιούχου

σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζονται ούτε τα επιδόματα ούτε τα εξαρτώμενα τέκνα

 

Αυτό που, κυρίως, διαφοροποιείται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων και η επίκληση διαθέσιμων εισοδημάτων για την κάλυψη αυτών.

 

Άρα θεωρείται από ορισμένες πλευρές ως πιο ορθό αφού κάθε περίπτωση μπορεί να εξετάζεται ξεχωριστά, διότι ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την υποβολή χωριστής δήλωσης. Βέβαια ο σύζυγος του οποίου το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος θα κληθεί να καταβάλει σημαντικού ύψους φόρο εισοδήματος.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....