| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 
 

 

00:01 - 10/12/25

                                                     

 

Χ.Α.

 

Μετά από καιρό, η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ήταν σχετικά κακή, με την αγορά να μην καταφέρνει να απορροφήσει τις απώλειες όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 2.089,74 μονάδες (-0,88%), με συνολικό τζίρο 226 εκατ. ευρώ.

 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά -1,79%, κλείνοντας στις 2.322,78 μονάδες, με κρίσιμο να παραμείνει πάνω από τις ζώνες 2.320 – 2.300 μονάδων.

 

Αναφορικά με τη διαγραμματική εικόνα του ΓΔ, όπως επισημαίνουμε καθημερινά, κλειδί παραμένει η διατήρηση της επαφής με τις 2.100 μονάδες, ώστε να αποφευχθεί δοκιμασία των στηρίξεων στα 2.040 – 2.030 μονάδες. Σε δεύτερο χρόνο θα αξιολογηθούν οι επόμενες κινήσεις της αγοράς.

 
 

                                  

Alpha Bank

 

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον συναγερμό να παραμένει για τη διατήρηση της επαφής με κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Η χθεσινή πτώση μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αυξάνει ξανά τις πιθανότητες νέου κύκλου υποχώρησης.

 

Η ΑΛΦΑ έκλεισε στα 3,347 ευρώ (-3,13%) και χρειάζεται άμεση αντίδραση, με διατήρηση της επαφής με τη ζώνη 3,45 – 3,55 ευρώ. Η απώλεια αυτής της στήριξης μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή προς τις κρίσιμες στηρίξεις στα 3,10 – 3,00 ευρώ, ενώ πριν από αυτές υπάρχουν ισχυρές στηρίξεις στα 3,20 ευρώ.

 

Σε περίπτωση επιστροφής υψηλότερα των 3,45 – 3,55 ευρώ, η τάση παραμένει πλήρως θετική, με στόχο τις αντιστάσεις στα 3,65 – 3,70, 3,80 και 3,90 – 4,00 ευρώ, όπου, όπως συνηθίζουμε να σημειώνουμε, δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη μετοχή.

 

 

                           

Jumbo

 

Η Jumbo ετοιμάζεται να εισέλθει στην καναδική αγορά, η οποία θα αποτελέσει τη δωδέκατη αγορά της εταιρείας, με τρία πρώτα καταστήματα να αναμένονται στο Οντάριο μέσα στο 2026. Η ανάπτυξη στον Καναδά θα γίνει μέσω franchising από τον όμιλο Fox, που διατηρεί τα δικαιώματα του σήματος Jumbo και στο Ισραήλ. Η στρατηγική του ομίλου προβλέπει συνολικά την ανάπτυξη πέντε έως δέκα καταστημάτων στην καναδική αγορά μέσα στην επόμενη τριετία. Σημειώνεται ότι ο ισραηλινών συμφερόντων όμιλος διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στον Καναδά μέσω της θυγατρικής Fox Group Canada, που λειτουργεί καταστήματα Mango, Laline, Fox Home και συνεργάζεται με τη Nike.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου Jumbo στο Ισραήλ, επίσης υπό τον όμιλο Fox. Τον Νοέμβριο ξεκίνησε η λειτουργία του τέταρτου καταστήματος, ενώ μέσα στο 2026 προβλέπεται η ανάπτυξη ακόμα πέντε έως έξι καταστημάτων. Μέχρι σήμερα, μέσω συμφωνιών franchising, η Jumbo είναι παρούσα σε επτά χώρες με 42 καταστήματα (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ), ενώ με εταιρικά καταστήματα δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο) με συνολικά 89 καταστήματα.

 

Σε επίπεδο πωλήσεων, ο όμιλος κατέγραψε ανάπτυξη 8% στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2025, ενώ τον Νοέμβριο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

 

Αναλυτικά, στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% τον Νοέμβριο και 9% στο ενδεκάμηνο, στην Κύπρο κατά 3% και 8% αντίστοιχα, στη Βουλγαρία κατά 8% τον Νοέμβριο και 4% στο ενδεκάμηνο, ενώ στη Ρουμανία σημειώθηκε αύξηση 6% τον Νοέμβριο και 5% στο ενδεκάμηνο.

 

Ο όμιλος Jumbo, όπως συνηθίζει, παρεμβαίνει και στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζητώντας από την πολιτεία άμεση λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Σε ανακοίνωσή του, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι κρίσιμοι για το λιανεμπόριο και εκφράζει ανησυχία ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών μπορεί να διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τελωνεία, οδικούς άξονες και λιμάνια. Η Jumbo καλεί την πολιτεία να διασφαλίσει άμεσα την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

 

                                 

Γερμανική Οικονομία

 

Οι γερμανικές επιχειρήσεις καταγράφουν αριθμό-ρεκόρ πτωχεύσεων για το 2025, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι «η κορύφωση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τον οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης Creditreform, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κατατεθεί περίπου 23.900 αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Το 2014, με βάση τα επίσημα δεδομένα, έκλεισαν 24.100 εταιρείες στη Γερμανία. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο ανώτατο σημείο», δηλώνει στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο διευθύνων σύμβουλος της Creditreform, Μπερντ Μπούτοφ. Προσθέτει ότι η πιστοληπτική ικανότητα μειώνεται σε πολλούς κλάδους, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ιδιωτών που οδηγούνται σε αφερεγγυότητα.

 

285.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

 

«Εκτιμούμε ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων ιδιωτών καταναλωτών θα αυξηθεί σίγουρα», επισημαίνει ο Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς από την Creditreform. Εκτιμά επίσης ότι οι συνολικές οικονομικές απώλειες από τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας θα αγγίξουν τα 57 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ περίπου 285.000 θέσεις εργασίας είτε θα χαθούν είτε θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο.

 

Κατά τους ίδιους αναλυτές, η δυσμενής οικονομική εικόνα οφείλεται στην κατάρρευση των διεθνών αγορών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος που καθιστά δυσκολότερη την προώθηση των γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και στις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και του ανταγωνισμού από την Κίνα.

 

Πτώση εγχώριας ζήτησης και άνοδος της ανεργίας

 

«Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο για τη δημιουργία αξίας από τη βιομηχανία», υπογραμμίζει ο κ. Χαντς, εξηγώντας ότι «το βιομηχανικό κέντρο της Γερμανίας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση», με υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και αύξηση της ανεργίας. Προβλέπει μάλιστα «ισχυρό κύμα χρεοκοπιών» σε ολόκληρη την οικονομία. Τέσσερις στις πέντε εταιρείες που πτωχεύουν απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, ενώ το 2025 καταγράφηκαν πτωχεύσεις και πολλών μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

 

Μεταξύ των σημαντικότερων πτωχεύσεων της χρονιάς περιλαμβάνονται και εταιρείες του υγειονομικού τομέα, οι οποίες, παρά τη σταθερή ζήτηση, δοκιμάζονται από το αυξημένο λειτουργικό κόστος και τις δυσκολίες χρηματοδότησης.

 

Πίεση δεχθούν ακόμη και επιχειρήσεις υψηλής εξειδίκευσης, συμπεριλαμβανομένων κλάδων που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «αξιόπιστα επιχειρηματικά μοντέλα», όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. «Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μόνιμα κενά σε πολλούς εξειδικευμένους τομείς είναι υπαρκτός και αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με χρηματοδότηση ούτε με καλή θέληση», τονίζει ο κ. Χαντς.

 

Συνολικά, για το 2025 προβλέπεται ότι θα σημειωθούν περίπου 130.000 πτωχεύσεις, εκ των οποίων 24.000 αφορούν επιχειρήσεις και 76.000 ιδιώτες. Οι υπόλοιπες 30.000 περιπτώσεις σχετίζονται με αυτοαπασχολούμενους ή άτομα που συμμετείχαν σε πτωχευμένες εταιρείες και πλέον θεωρούνται και οι ίδιοι αφερέγγυοι.

 
 
 
 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

10.12.2025

ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ

Δικαιούχοι Μερίσματος

 

11.12.2025

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

Γενική Συνέλευση

 

12.12.2025

A.S. ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΒΙΟΜ. ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Α.Ε.

Γενική Συνέλευση

Συναλλαγές σε Πακέτα

          
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

                                                                 05&08/12/25

         
            

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιoτερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2025 Greek Finance Forum