| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 15/09/21

 

 

Τράπεζες ytd…

 

Με το Χ.Α. να συνεχίζει να παλινδρομεί στα όρια των 900 – 910 μονάδων και μην θέλοντας να ξεκινήσουμε επαναλαμβάνοντας τα ίδια. Χθες είχαμε ένα update των αποδόσεων των 3 βασικών δεικτών από τις αρχές του 2021. Πάμε σήμερα να κάνουμε το ίδιο για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη το 2021 να βρίσκεται στο +9,23%. Στις επιμέρους λοιπόν τραπεζικές μετοχές. Την καλύτερη εικόνα, με μεγάλη διαφορά, εξακολουθεί να έχει η Eurobank, με άνοδο 45,66%, με χαρακτηριστικό πως είναι η μετοχή του FTSE 25 με την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2021!! Θυμίζουμε επίσης πως η ΕΥΡΩΒ είναι η βασική μας επιλογή από τον τραπεζικό κλάδο, εδώ και περίπου 1 με 1,5 χρόνο!!

 

Από την άλλη πλευρά, με τη μεγαλύτερη πτώση, λόγω της ΑΜΚ, η Πειραιώς, στο -93,39%, που φυσικά είναι η μετοχή του Χ.Α. με τη χειρότερη απόδοση.

 

Με κέρδη τώρα 11,94% η ΕΤΕ και καλύτερη άνοδο 20,47% η ΑΛΦΑ, που πριν μερικούς μήνες ολοκλήρωσε την ΑΜΚ στο 1 ευρώ!!

 
 

 

Σεπτέμβριος

 

Αθόρυβα και με βαρετές συνεδριάσεις, στα μέσα Σεπτεμβρίου φτάνουμε σήμερα, με οριακές επί της ουσίας μεταβολές τον τρέχοντα μήνα, όπως φαίνεται και στα παρακάτω στατιστικά ….

 

Σεπτέμβριος

 

 

 

Δείκτης

Κλείσιμο 14/09/2021

Απόδοση Σεπτεμβρίου

Απόδοση 9μηνου

 

 

 

 

ΓΔ

906,81

-1,77%

12,09%

FTSE 25

2.182,56

-1,43%

12,70%

Τραπεζικός Δείκτης

567,18

0,23%

9,29%

               Πηγή: www.greekfinanceforum.com

 

 

 

 
 

 

Τράπεζα Ελλάδος & Το σχόλιο χρηματιστή

 

Τώρα εντυπωσιακή εικόνα και με μεγάλο όγκο συναλλαγών (27.016 μετοχές) για τα δεδομένα της είχε χθες η μετοχή της Ελλάδος, στα 17,58 ευρώ, +7,77%. Δεν ξέρουμε αν θα βγει κάποια είδηση, αφού εμείς θα λέγαμε πως η κίνηση έχει μάλλον να κάνει με το ότι πλησιάζουμε σε μια περίοδο (Οκτώβριος – Νοέμβριος μέχρι περίπου μέσα Φεβρουαρίου που κόβει το μέρισμα) που κάθε χρόνο σχεδόν η μετοχή ξυπνάει.

 

Βέβαια όλα τα λεφτά ήτανε το σχόλιο χρηματιστή. Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά ανέφερε. Η συνηθισμένη σειρά είναι:

 

«Παίζουνε» τα μεγάλα χαρτιά. Παίζουνε χρηματιστηριακά τα μικρά … Τελευταία παίζει η μετοχή της Ελλάδος …. Και μετά πάμε για διόρθωση … Ευχόμαστε λοιπόν να μην επιβεβαιωθεί αυτή η σειρά και ξεκινήσει ξαφνικά καμία διόρθωση στην αγορά μας, θα σχολιάσουμε εμείς. ..

 
 

 

Αττικής

 

Στα της Τράπεζας Αττικής (0,1044 ευρώ, -4,92%) τώρα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και ταυτόχρονα το reverse split των μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 60 παλαιές!!!! Θυμίζουμε πως βρισκόμαστε προς το δρόμο μιας τεράστιας ΑΜΚ (από 120 ως 140εκ ευρώ) σε σχέση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (48εκ ευρώ) … Ειλικρινά δεν ξέρουμε πως θα πετύχει αυτό το εγχείρημα και κρατάμε τεράστιες επιφυλάξεις για αν μπορεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, αφού η λογική λέει πως τότε θα επιλέγονταν η ΑΜΚ με παραίτηση παλαιών μετόχων … Σε κάθε περίπτωση …. Χρηματιστηριακά ήμασταν και εννοείται παραμένουμε εδώ και χρόνια αρνητικοί … Απλά για την ιστορία στο -56% η μετοχή της Αττικής το 2021 ….. Και -80% από το καλοκαίρι του 2019 όταν γίνονταν χαμός με σενάρια πώληση της τράπεζας (στρατηγικούς επενδυτές κτλ …) και εμείς προειδοποιούσαμε ….

 
 

 

Διεθνείς αγορές – Μια είδηση που δεν πρέπει να περνάμε στα ψιλά

 

Τώρα σε μια είδηση που δε θα πρέπει να περνάει στα ψιλά … αφού μιλάμε για χρεοκοπία μιας εταιρείας με χρέος μεγαλύτερο του ελληνικού ΑΕΠ  (φυσικά τα μεγέθη πάντα στο εξωτερικό είναι τεράστια – πολύ διαφορετικά των δεδομένων στην Ελλάδα) …. Μια ενδιαφέρουσα είδηση που δε θα πρέπει να περνάει στα ψιλά ήτανε η χρεοκοπία της Evergrande. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων …. Δεκάδες επενδυτές διαδηλώνουν σήμερα στη Σενζέν (νότια Κίνα) μπροστά στην έδρα της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 

Σε μια χώρα όπου οι διαδηλώσεις είναι ντε φάκτο παράνομες, πολυάριθμοι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν. Αυτή η τεράστια εταιρεία ακινήτων καταρρέει καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ

 

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν πλέον μαρτυριών μικροϊδιοκτητών που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους.

 

Ένας απ' αυτούς αφηγείται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κουνμίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα) που επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον περασμένο μήνα, όμως η πολυκατοικία εξακολουθεί να μην έχει τελειώσει και το εργοτάξιο είναι έρημο. Τον Αύγουστο, εκατοντάδες αγοραστές είχαν διαδηλώσει μπροστά από την έδρα του ομίλου στη Σενζέν (νότια Κίνα) για να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με εικόνες που είχαν μεταδοθεί μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

 

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο ίδιο σημείο χθες, Δευτέρα, και σήμερα. Η Τζι Ουενσέν δεν μπορεί πια να κοιμηθεί. Έξι μήνες αφού πλήρωσε 85.000 ευρώ για να κλείσει ένα διαμέρισμα, εξακολουθεί να περιμένει από την Evergrande, όπως και χιλιάδες άλλοι Κινέζοι, να της παραδώσει τα κλειδιά, όμως η εταιρεία δεν τιμά τις δεσμεύσεις της.

 

Η 30χρονη Τζι κατέβαλε το ποσό τον Μάρτιο για να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα των ονείρων της, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Το όνομά μου δεν υπάρχει στον τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που σημαίνει πως η Evergrande δεν κατέβαλε καν τα χρήματά μου στη δημαρχία. Κανονικά αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέσα στο μήνα», λέει.

 

«Αυτές τις μέρες δεν καταφέρνω να κοιμηθώ ούτε να φάω», λέει η Τζι, μία από τις χιλιάδες των επενδυτών που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους της Evergrande. «Ανησυχώ για το διαμέρισμά μου, υποτίθεται πως θα το παραλάμβανα στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με το συμβόλαιο», λέει ένας άνδρας που εμφανίζεται με το όνομα Κέβιν. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Τζιαοζούο, στην κεντρική επαρχία Χενάν.

 

«Έθεσα το ερώτημα στην Evergrande πριν από μερικές ημέρες. Μου απάντησαν πως υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει καθυστέρηση επειδή δεν έχουν αρκετούς εργάτες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω». Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις. Ο όμιλος αναφέρει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας, σύμφωνα με το εξειδικευμένο γραφείο Hurun.

 

Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων, ο οποίος προσήλκυσε πέρυσι περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών επενδύσεων, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Όμως το Πεκίνο, το οποίο φοβάται μια υπερθέρμανση, αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εργολάβων σε πιστώσεις.

 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πωλεί αγαθά πριν ολοκληρώσει επισήμως την κατασκευή τους. Κατά το παρελθόν, ο όμιλος είχε επωφεληθεί πολύ από το μοντέλο αυτό για να χρηματοδοτηθεί και να διατηρήσει τις δραστηριότητές του.

 

Πρόσφατα πολλοί υπεργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν. Η Evergrande έχει επίσης υψηλό χρέος. Το παθητικό της υπολογίζεται σε 1,966 τρισεκατομμύριο γιουάν, δηλαδή 260 δισεκ. ευρώ

 
 

 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

15 Σεπ 2021 00:00: ΑΦΟΙ Χ. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. ( ΚΟΡΔΕ ) Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος,

15 Σεπ 2021 12:00: ATTICA BANK Α.Τ.Ε. ( ΑΤΤ ) Γενική Συνέλευση, Μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα Γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αναμετάδοση της συνεδρίασης στην αίθουσα του 6ου ορόφου επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5 κτιρίου του ΤΜΕΔΕ

 

16 Σεπ 2021 00:00: BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε. ( ΒΥΤΕ ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

16 Σεπ 2021 00:00: ΓΕΝ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ( ΓΕΒΚΑ ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

14 Σεπ 2021 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.

10:38:33

300.000

1,397

419.100

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

10:32:20

22.333

15,7272

351.235,5576

 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

13/09/21

Δεν βρέθηκαν γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....