| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O εμπορικός πόλεμος & Η μεγάλη ζημία που τελικά παθαίνουνε οι ΗΠΑ

00:01 - 08/01/20

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο εμπορικός πόλεμος μας απασχόλησε την προηγούμενη χρονιά (2019). Και σίγουρα θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το 2020, κάτι το οποίο πιστεύουνε και οι περισσότεροι. Αναλυτές και ΜΜΕ. Και όλα μην παραβλέποντας πως το 2020 θα είναι έτος αμερικανικών εκλογών, κάτι το οποίο σίγουρα σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

 

Με ένα και μεγάλο ερώτημα. Πως θα χρησιμοποιήσει ο D. Trump το όλο ζήτημα, με στόχο να επηρεάσει τους αμερικάνους ψηφοφόρους. Το Reuters μερικές ημέρες πριν το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας είχε γράψει. Η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ, με πολλές εταιρείες –από μία επιχείρηση που φτιάχνει τζιν στην περιοχή της Τζόρτζια μέχρι έναν κατασκευαστή μεγαφώνων στην Μινεάπολη– να πλήττονται από τις «παρενέργειες» του εμπορικού πολέμoυ. Μολονότι η αμερικανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της λόγω της ισχυρής κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επενδύσουν και να κάνουν προσλήψεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους 10 βασικότερους εμπορικούς της εταίρους.

 

Μόνο αυτόν τον μήνα (το Reuters αναφέρονταν στον Δεκέμβριο), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, ενώ με δασμούς ύψους 2,4 δισ. σε γαλλικά τυριά αλλά και άλλα αγαθά απείλησε τη Γαλλία. Επίσης, δεσμεύθηκε να αυξήσει τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα στον απόηχο των κρατικών επιδοτήσεων προς την Airbus. Στο μεταξύ, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των εμπορικών διαφωνιών που διατηρεί εδώ και 17 μήνες με την Κίνα, ενώ η εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει με το Μεξικό και τον Καναδά ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο. «Είμαστε βυθισμένοι στην αβεβαιότητα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο κάνουμε εικασίες και το οποίο, όμως, “παγώνει” επενδύσεις και αναστέλλει τα σχέδια για προσλήψεις προσωπικού. Σπέρνει δηλαδή το χάος στη βιομηχανία μας» ανέφερε ο Στιβ Λαμάρ, εκτελεστικός πρόεδρος στην American Apparel & Footwear Association, της οποίας τα μέλη έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

 

Ο Τραμπ, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η Κίνα θα πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, η Fed της Nέας Υόρκης, σε έρευνά της κατέδειξε ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Το Tariffs Hurt the Heartland, το οποίο αποτελείται από 150 εμπορικούς συλλόγους που εναντιώνονται στην επιβολή δασμών, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον 42 δισ. δολ. εξαιτίας των δασμών που επιβλήθηκαν από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος. Ρωτήστε απλώς τον Γουίν Κράμερ, πρόεδρο της JLab Audio. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο και βασική δραστηριότητα την κατασκευή ακουστικών Bluetooth, έχει πληρώσει από τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια δολάρια σε δασμούς προκειμένου να μη μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές. Αυτό δήλωσε ο Κράμερ, τονίζοντας ότι η προοπτική επιβολής ακόμη υψηλότερων δασμών δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.

 

«Η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποφάσεων», ανέφερε. «Πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις για το άμεσο μέλλον, για εβδομάδα παρά εβδομάδα, επειδή όλα αλλάζουν γρήγορα». Η εταιρεία JLab, η οποία κατασκευάζει το 100% των προϊόντων της στην Κίνα, επενδύει τώρα περισσότερο στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ προκειμένου να επεκτείνει τα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ. Αυτό συμβαίνει διότι το περιβάλλον εκεί είναι πιο σταθερό. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ambriola, Φιλ Μαρφούγκι, που αποτελεί αμερικανική μονάδα της τυροκομικής εταιρείας Auricchio, ανέφερε ότι θα αναβάλει επενδυτικά σχέδια ύψους 1,5 εκατ. δολ. για την απόκτηση δύο μηχανών επεξεργασίας τυριού, διότι δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα διαρκέσουν οι δασμοί στο ιταλικό τυρί και εάν αυτοί οι δασμοί τελικά αυξηθούν.

 

Οι επενδύσεις, άλλωστε, στις ΗΠΑ μειώθηκαν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, αφού ο εμπορικός πόλεμος έχει επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η δραστηριότητα στη μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για τέταρτο συναπτό μήνα, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων προβλέπουν ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν 2,1% το 2020 σε σχέση με το 2019.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....