| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |+/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Fundamentalist

Καθημερινά σχόλια με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

ΤΕΝΕΡΓ: Καλό το 9μηνο …. Αλλά και γνωστός ο προβληματισμός μας

00:01 - 12/12/19

 

 

Καλό όπως αναμένονταν μετά το εξαιρετικό 6μηνο θα χαρακτηρίζαμε το 9μηνο της ΤΕΝΕΡΓ, με αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 55,8% στα 40,3εκ ευρώ. Βέβαια να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της αύξησης αποδίδεται σε κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές και παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Αναφορικά με τις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2019 στα 210,7εκ ευρώ έναντι 208,5εκ ευρώ το 9μηνο του 2018. Στην τρέχουσα λοιπόν κεφαλαιοποίηση των περίπου 840εκ ευρώ, η εταιρεία διαπραγματεύεται με ένα εκτιμώμενο P/E Ratio, στο περίπου 11 με 12χ, σίγουρα όχι υψηλό. Με δεδομένο πως υπάρχουνε και κάποια περιθώρια περαιτέρω αύξησης της κερδοφορίας κατά τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια κάπου εδώ θα επαναλάβουμε τον μόνιμο προβληματισμό μας. Όχι ακριβώς για την ΤΕΝΕΡΓ. Αλλά για τον Όμιλο της Γεκτερνα, με τη σχέση φυσικά που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών.

Στα πλαίσια λοιπόν και των όσων είχαμε σχολιάσει με την ανακοίνωση του 6μηνου, Η εισηγμένη έχει συνολικές υποχρεώσεις ύψους περίπου 1,34δις ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια στα 420εκ ευρώ. Και αν και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της μεγάλης αύξησης του δανεισμού κατά τα τελευταία χρόνια έχει πάει σε νέα project (για κάποια από αυτά κρατάμε επιφυλάξεις – κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο σχόλιο μας). Κανείς δε μπορεί να πει κανείς πως η σχέση των συνολικών υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια είναι μικρή. Σίγουρα όχι τόσο μεγάλη, όσο στην περίπτωση της Γεκτερνα. Σίγουρα όμως όχι μικρή, με τους κινδύνους που πάντα κρύβει αυτό.

Βέβαια η εικόνα των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες είναι καλή. Με θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ύψους 99εκ ευρώ στο 6μηνο. Και αυτό το κρατάμε, σε σχέση και με τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε παραπάνω για το ύψος των υποχρεώσεων.

Όπως λοιπόν είχαμε γράψει στο 6μηνο. Σε γενικές γραμμές η ΤΕΝΕΡΓ που ανήκει και σε ένα hot επενδυτικό κλάδο παγκοσμίως. Εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με ένα αρκετά ελκυστικό P/E Ratio (στο 11 με 12). Ωστόσο θα επαναλάβουμε πως τόσο η χρηματοοικονομική διάρθρωση της ΤΕΝΕΡΓ. Και κυρίως η χρηματοοικονομική κατάσταση της Γεκτερνα. Μας κάνουνε επιφυλακτικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε πως στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση …. Και μετά την άνοδο των τελευταίων ετών. Η εισηγμένη είναι δίκαια αποτιμημένη, αν και σίγουρα σε ένα γενικευμένο, θετικό χρηματιστηριακό κλίμα, θα μπορούσε να δει υψηλότερες αποτιμήσεις.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....