| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |+/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Fundamentalist

Καθημερινά σχόλια με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Γεκτερνα – Οι ενστάσεις μας παραμένουνε οι ίδιες….

00:01 - 13/12/19

 

 

Μετά την Τέρνα Ενεργειακή που είχε ανακοινώσει μια ημέρα πριν. Αποτελέσματα 9μηνου ανακοίνωσε χθες η Γεκτερνα. Αποτελέσματα που ναι μεν στην τελική γραμμή εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα. Ωστόσο υπάρχουνε ζητήματα, που συνεχίζουνε να μας προβληματίζουνε πάρα πολύ. Σε σχέση με αυτά που έχουμε γράψει σε πρόσφατα σχόλια μας.

Η καθαρή λοιπόν ενοποιημένη κερδοφορία της Γεκτερνα στο 9μηνο διαμορφώθηκε στα 32,7εκ ευρώ έναντι 19,1εκ ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2018. Μια επίδοση η οποία έχει σχέση με τις επιδόσεις της Τέρνα Ενεργειακής. Θυμίζουμε πως η ΤΕΝΕΡΓ κατέγραψε μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας (55,8%), μεγάλο μέρος της οποίας όμως αποδίδεται σε κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές και παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Από τα πράγματα που επίσης μας προβληματίζουνε στα αποτελέσματα χρήσεως, είναι  η μεγάλη μείωση που καταγράφεται σε επιμέρους υπό-κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 9μηνο από τα 209εκ EBITDA (μειωμένο από τα 221,7εκ ευρώ πέρσι), το 60% (130,5εκ ευρώ) προέρχεται από την ΤΕΝΕΡΓ. Αντίστοιχα πέρσι, το ποσό που προέρχονταν από Renewables ήτανε 51% (114εκ ευρώ από τα 222εκ ευρώ)

Όπως όμως και άλλες φορές έχουμε γράψει. Το μεγάλο πρόβλημα με την Γεκτερνα είναι άλλο. Είναι οι εξαιρετικά επιβαρυμένοι δείκτες μόχλευσης (ακόμη πιο πολύ στο 9μηνο). Ειδικότερα, στο τέλος 9μηνου, οι συνολικές υποχρεώσεις ήτανε 3,5δις ευρώ (εκ των οποίων 1,95δις ευρώ τραπεζικός δανεισμός). Με τα ίδια κεφάλαια στα 485εκ ευρώ. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει. Ο δείκτης συνολικές υποχρεώσεις προς ίδια κεφάλαια (7,2χ) είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των εταιρειών - μετοχών του FTSE 25. Και ο μεγαλύτερος μεταξύ περίπου 55-60 μετοχών που παρακολουθούμε στενά από το Χ.Α.

Συνοψίζοντας και με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου. Θα επαναλάβουμε πως σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε πως υπάρχει άμεσα χρηματοοικονομικό πρόβλημα του ομίλου. Ωστόσο υπάρχουνε αρκετά πράγματα που δεν μας αρέσουνε. Και το βασικότερο είναι αυτό των πολύ υψηλών υποχρεώσεων, κάτι το οποίο μας κάνει τουλάχιστον ουδέτερους για τη μετοχή.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....