| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 01/06/21

 

 

Τουρισμός

 

Τα έχουμε ξαναγράψει τις τελευταίες ημέρες για τον τουρισμό, πως παρά τη μεγάλη αισιοδοξία που υπάρχει, οι άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας κρατάμε πολύ χαμηλά τον πήχη, μιλώντας για πολύ φτωχές εξελίξεις μέχρι στιγμής (ακόμη και σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους επόμενους μήνες). Χαρακτηριστικά λοιπόν τα όσα έγραφε χθες και η Ναυτεμπορική, «θολό» παραμένει το «τοπίο» για τον ελληνικό τουρισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Από τη μια η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε επίπεδο κρουσμάτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή και από την άλλη οι διαφορετικές πολιτικές που εξακολουθούν να υιοθετούν οι χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας για την πραγματοποίηση ικανού αριθμού κρατήσεων, προκειμένου τα ελληνικά ξενοδοχεία να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

 

Και αυτό, όπως επισημαίνει στη «Ν» η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη, παρά την υιοθέτηση του «πράσινου πιστοποιητικού».

 

«Οι ξενοδόχοι φέτος διατηρούν μεν τις ελπίδες τους για μια καλή χρονιά, αλλά η ανησυχία παραμένει σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τετράδη. «Η χώρα μας κέρδισε το στοίχημα της ασφαλούς φιλοξενίας το 2020 δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τη φετινή χρονιά».

 

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και από την ευρωπαϊκή αλλά και από τη διεθνή αγορά. Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει να μεταφράζεται σε κρατήσεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι εξαιρετικά ρευστή» τονίζει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.

 
 

 

Θετική εξέλιξη, με ότι και αν σημαίνει αυτό

 

Από τα της οικονομίας τώρα. Μια από τις θετικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήτανε πως η διαφορά του 10ετούς ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου (το γνωστό και αλλιώς ως spread) μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο από το 2008!! στις 97-98 μονάδες βάσης. Και όπως και αν το δει κανείς, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, αν και στις αγορές δε χρειάζονται και μεγάλα πανηγύρια. Και αυτό γιατί όταν υπάρχουνε επενδυτές στη μέση, ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουνε και να δώσουμε κίνηση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως η μείωση του spread στο χαμηλό περίπου 13ετών δεν είναι μια αρκετά θετική εξέλιξη.  

 
 

 

Πολύ σοβαρό θέμα

 

Και πάμε τώρα σε ακόμη ένα σοβαρό θέμα. Σημαντική αύξηση κατά 181.586 άτομα εμφανίζει ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία.

 

Όπως έγραφε η Ημερησία, σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, η δεξαμενή όσων βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού διογκώνεται καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι που ήταν για πολλούς μήνες σε αναστολή σύμβασης ή είναι ακόμη σε αναστολή, δηλώνουν ότι δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία. Πρόκειται για τη δεξαμενή της λεγόμενης «κρυφής ανεργίας».

 

Το μεγάλο στοίχημα για τους επόμενους μήνες και καθώς η οικονομία θα αποσωληνώνεται πλήρως από τα μέτρα στήριξης είναι αν και πως ο πληθυσμός αυτός των περίπου 200.000 εργαζομένων - ανέργων θα μετατοπιστεί τελικά προς τους απασχολούμενους και όχι προς τους ανέργους. 

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

 

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.465.570 τον Φεβρουάριο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 181.586 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (+ 5,5%) και κατά 8.637 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (+ 0,2%).

 

Την ίδια στιγμή :

 

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.707.704 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 188.706 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (-4,8%) και αύξηση κατά 61 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (μη σημαντική μεταβολή).

 

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 700.842 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 22.171 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (-3,1%) και κατά 11.385 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (-1,6%).

 

Η νέα μεθοδολογία του 2021

 

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2021 άλλαξαν η μέθοδος συλλογής δεδομένων και παραγωγής εκτιμήσεων στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού λόγω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κοινωνικές στατιστικές. Η νέα μεθοδολογία ορίζει πως τα άτομα που δηλώνουν ότι δεν εργάστηκαν την εβδομάδα αναφοράς αλλά είχαν μια εργασία από την οποία απουσίαζαν προσωρινά, θεωρούνται απασχολούμενοι μόνο :

 

αν η διάρκεια της απουσίας τους είναι μικρότερη των 3 μηνών ή

αν εξακολουθούν να λαμβάνουν εισόδημα από την εργασία τους

 

Για τους περισσότερους μισθωτούς σε πολύμηνη αναστολή δεν ισχύει κανένα από τα δυο κριτήρια, καθώς το εισόδημά τους προέρχεται από την αποζημίωση των 534 ευρώ του κράτους

 

Το παλαιότερο καθεστώς, που ίσχυε έως και τον Δεκέμβριο του 2020 όριζε πως όσοι δήλωσαν ότι δεν εργάστηκαν την εβδομάδα αναφοράς αλλά είχαν μια εργασία από την οποία απουσίαζαν προσωρινά κατατάσσονται ως απασχολούμενοι, εκτός από:

 

Μισθωτούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, απουσιάζουν περισσότερο από 3 μήνες και λαμβάνουν λιγότερο από το 50% του μισθού τους  

Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο που μετρώνται οι εποχικοί υπάλληλοι

 

 
 

 

Πολύ χαμηλό νούμερο

 

Όπως πάντως και αν το δει κανείς. Και λαμβάνοντας υπόψη και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα. Είναι εντυπωσιακά χαμηλό νούμερο, σε μια χώρα περίπου 10,5εκ πολιτών, οι απασχολούμενοι να είναι μόλις 3.707.704 άτομα!! Τι μακροπρόθεσμη ανάπτυξη να περιμένεις; Ποιό ασφαλιστικό; … Ποιες μελλοντικές συντάξεις; κτλ …. Στη χώρα των 10,5εκ πολιτών, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4,8 με 5εκ πολίτες. Και φυσικά οι μισθοί να είναι 20 με 30% υψηλότεροι. Μόνο τότε θα λέγαμε πως μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της χώρας.

 
 

 

Κάλεσμα σε Γερουλάνο να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – Οι σκέψεις του πρώην υπουργού, οι σχέσεις με Παπανδρέου και ο ρόλος Σκανδαλίδη

 

Τέλος και όπως έγραφαν τα Παραπολιτικά, ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών «μπαλαντέρ», καθώς ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται «ταιριάζει» με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κυριαρχήσει η γραμμή της μετριοπάθειας και όχι του λαϊκισμού στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προτεραιότητά του στην παρούσα φάση είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. και η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, την οποία χρησιμοποιεί ως ορμητήριο και στρατηγείο προκειμένου να χτίσει ηγετικό προφίλ για να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Ωστόσο, εμείς μαθαίνουμε πως πίσω από την οικοδόμηση του ηγετικού του προφίλ με στόχο να μετρήσει τις δυνάμεις του στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. ή του ΠΑΣΟΚ, όπως προτιμά ο ίδιος, βρίσκονται και άλλες επιλογές σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτός ο σχεδιασμός του. Μέχρι στιγμής, το θέμα της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία ετεροκαθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα έχει τη στήριξη της οικογένειας Παπανδρέου. Επίσης, η παραμονή του στο ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το αν θα αποχωρήσει ή όχι από την Α’ Αθηνών ο Κ. Σκανδαλίδης. Αν όλα αυτά δεν του βγουν, τότε θα μπει στον πειρασμό να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που του έχει γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι υποψήφιος με την Αριστερά.

 

----------------------

 

Δεν ξέρουμε τι από όλα τα παραπάνω ισχύουν. Αυτό που ξέρουμε είναι πως δεν είναι δυνατόν, ένας πολιτικός που θέλει να θεωρείται σοβαρός να είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτός … για μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο …  Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη μας..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....