| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 02/09/21

 

 

Προς τα εκεί πάμε…

 

Με της πανδημίας θα ασχοληθούμε κυρίως σήμερα και στις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπάρχουνε αναφορικά με τα επόμενα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι. Και όλα δείχνουνε πως τα βασικά μέτρα έχουνε να κάνουνε με την επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε μια σειρά επαγγελμάτων, με την επόμενη κατηγορία να είναι οι εκπαιδευτικοί. Πέραν όμως των εκπαιδευτικών, όλα δείχνουνε πως αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι πάνω από μια ηλικία, το πιθανότερο άνω των 50-55 ετών. Και αν και ξέρουμε πως είναι ένα μέτρο που θα προκαλέσει αντιδράσεις, έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό πως ίσως ήτανε από τα πρώτα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετηθούνε, δεδομένου ότι από αυτές της ηλιακές ομάδες παρατηρείται, συντριπτικά, το μεγάλο πρόβλημα σε διασωληνωμένους και νεκρούς.

 
 

 

Προσωπικά πιστεύουμε πως είναι αυτά που κινδυνεύουνε περισσότερο με lockdown

 

Και συνεχίζοντας με της πανδημίας. Βάζοντας τα όλα κάτω και αν και κανείς δε μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί με κάποιες άλλες μεταλλάξεις κτλ .. κτλ … Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως συντριπτικά οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην έχουμε ένα νέο γενικό lockdown. Ωστόσο νιώθουμε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, μεγάλο μέρος της χρονιάς, να κυλίσει με τηλέ-εκπαίδευση, αφού όλα δείχνουνε πως τα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα θα χτυπήσουνε κόκκινο. Και πιστεύουμε πως είναι 50-50%, να μιλήσουμε για ακόμη μια χρονιά, τον περισσότερο καιρό με κλειστά σχολεία …..

 

Τώρα αφορμή για το σχόλιο μας ήτανε η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Για όποιον δεν την έχει διαβάσει αξίζει να το κάνει:

 

Τα συμπεράσματά του για την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στα παιδιά και το ρόλο των σχολείων στη διασπορά του ιού, περιλαμβάνει σε αναφορά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι τους προσεχείς μήνες αναμένεται να παρατηρηθούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων SARS-CoV-2 σε παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ υπογραμμίζει πως το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να αποτελεί ύστατη λύση.

 

Οι αναφορές ανασκοπούνται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

 

Τα κύρια σημεία είναι τα ακόλουθα:

 

- Έχει αναφερθεί αυξημένη μολυσματικότητα για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη ειδικoύ ενδιαφέροντος (VOCs) και ειδικά για το στέλεχος Δέλτα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε γεωγραφικές περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη σε ενήλικες, αν η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι μικρή, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να παρατηρηθούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων SARS-CoV-2 σε παιδιά.

 

- Η πλειοψηφία των μελετών στις οποίες βασίζεται η παρούσα έκθεση πραγματοποιήθηκαν πριν από την εμφάνιση και ευρεία διασπορά του στελέχους Δέλτα. Αυτό το δεδομένο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της αναφοράς.

 

- Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στα παιδιά πιθανόν αντιπροσωπεύει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με ήπια νόσο. Τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου που απαιτεί εντατική θεραπεία καθώς και κίνδυνο για θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ακριβές φορτίο νοσηρότητας καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19 στον παιδικό πληθυσμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αποτελεί προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα.

 

- Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το κλείσιμο των σχολείων για τον έλεγχο της πανδημίας Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιείται ως ύστατη λύση. Οι αρνητικές συνέπειες του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων είναι πολλαπλές στα παιδιά και την κοινωνία γενικότερα, και πιθανόν τα μειονεκτήματα υπερτερούν του πιθανού οφέλους. Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου διασποράς μεταξύ των μη εμβολιασμένων παιδιών, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον για τη σχολική χρονιά 2021/2022.

 

- Δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, συνδυασμοί μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPI), όπως η τήρηση της φυσικής απόστασης, και άλλων προληπτικών μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον. Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τα επίπεδα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων καθώς και ανά ηλικιακή ομάδα. Η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει μέριμνα για να παρέχει στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μετάδοσης.

 

- Οι στρατηγικές διαγνωστικού ελέγχου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον να στοχεύουν στην έγκαιρη ταυτοποίηση των περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η απομόνωσή τους, ο εντοπισμός και η καραντίνα των επαφών τους. Όταν εντοπίζονται κρούσματα, θα πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο για να πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, έλεγχος των επαφών υψηλού κινδύνου με χρήση διαδικασιών ταχείας διάγνωσης.

 

- Παρότι το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί μέτρο ύστατης ανάγκης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του SARS-CoV-2, αλλά ως μέτρο από μόνο του είναι ανεπαρκές για να αποτρέψει τη διασπορά στην κοινότητα απουσία άλλων παρεμβάσεων όπως η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης ή η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Η αποτελεσματικότητα του κλεισίματος των σχολείων φαίνεται να ήταν μειωμένη στο δεύτερο πανδημικό κύμα σε σύγκριση με το πρώτο, πιθανόν και λόγω των καλύτερων μέτρων υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον.

 
 

 

Ισραήλ

 

Και παρακολουθώντας πάντα της εξελίξεις στο Ισραήλ που είναι οδηγός για τις εξελίξεις παγκοσμίως … Όσον αφορά τα σχολεία, ενδιαφέρον έχει η ειδησεογραφία γύρω από τη σχολική χρονιά στο Ισραήλ.

 

Με βάση λοιπόν σχετικά δημοσιεύματα, οι μαθητές στο Ισραήλ επέστρεψαν σήμερα, Τετάρτη, στα σχολεία με μάσκες και υποχρεωτικό τεστ για τους μικρότερους μαθητές και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει επισκιάσει το εκ νέου άνοιγμά της, μετά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

 

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με φυσική παρουσία των περισσότερων από τα 2,4 εκατ. μαθητών της χώρας, θα επιδεινώσει το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων ενόψει εβραϊκής εορταστικής περιόδου αυτό τον μήνα, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τις αρχές να επιβάλλουν άλλο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο.

 

Τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, ενώ χθες, Τρίτη, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 10.947 νέων κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία μεταξύ των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ.

Βάσει μιας πολιτικής «ζούμε με την COVID», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποφάσισε να προχωρήσει στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπως ήταν προγραμματισμένο, εντείνοντας εν μέρει την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων κατά της νόσου και αξιώνοντας την πραγματοποίηση τεστ από τους μικρότερους μαθητές, στους οποίους δεν χορηγείται το εμβόλιο, και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

 

Το προσωπικό των σχολείων, που αρνείται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

 

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπένετ εξήγγειλε τα νέα μέτρα μερικές μόνο μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους γονείς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.

 

Οι μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών –το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας– όφειλαν σήμερα να παρουσιάσουν στους δασκάλους τους σημείωμα των γονέων τους, στο οποίο αυτοί θα επιβεβαίωναν ότι τους έκαναν rapid test στο σπίτι και το αποτέλεσμά του ήταν αρνητικό.

 

Η πραγματοποίηση τεστ στους μικρότερους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική πέραν της πρώτης ημέρας. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κι άλλα τεστ πριν ή μετά τις εβραϊκές αργίες κατά τις οποίες συνηθίζονται οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η πρώτη ημέρα αυτών των αργιών είναι στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 30 του μήνα.

 

Στις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων ζητήθηκε εξάλλου από τα σχολεία, στα οποία ποσοστό χαμηλότερο από το 70% των μαθητών έχει εμβολιαστεί, να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet, περίπου το 10% των μαθητών στο Ισραήλ θα άρχιζε σήμερα το σχολείο κάνοντας μάθημα μέσω διαδικτύου.

 

Στο Ισραήλ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

 

Η κυβέρνηση μείωσε ωστόσο την Κυριακή στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για να μπορεί να λάβει κάποιος μια τρίτη δόση εμβολίου. 

 
 

 

Δε είναι σωστό να το πάει κανείς έτσι

 

Τώρα σε ένα ζήτημα που έχει σχέση και με την πανδημία, αλλά και με τον πρόσφατο τρομερό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Για ακόμη μια φορά θα εκφράσουμε, ανάμεσα σε άλλα, τις μεγάλες μας ενστάσεις για την επιλογή Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας. Και μια από τις πρώτες του δηλώσεις ήτανε: “Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί”

 

 … Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα» ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 

Και προσωπικά δε συμφωνούμε πως ο νέος υπουργός πρέπει να το πάει έτσι. Και εννοείται πως πιστεύουμε πως πρέπει οι άνθρωποι που εργάζονται στην υγεία να εμβολιαστούνε. Ωστόσο δε συμφωνούμε με την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια τόσο επιθετική στρατηγική, με αναστολές εργασίας κτλ …. Είναι αυτό που λέμε …. Και δίκαιο να έχεις, έτσι μάλλον χάνεις το δίκαιο σου, αν και ξέρουμε (από τις συζήτησης που ήδη έχουμε κάνει με φίλους), πως αρκετοί συμφωνούνε με την υιοθέτηση σκληρής στρατηγικής.

 

Τώρα όσον αφορά τον νέο υπουργό υγείας, είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, με την κόντρα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (και ενδεχομένως όχι μόνο) να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, λόγω και του χαρακτήρα του κ. Πλεύρη.

 
 

 

Το πιο απλό επιχείρημα …

 

Έχουμε γράψει πως σεβόμαστε απόλυτα όποιον φοβάται να κάνει εμβόλιο (εννοείται όχι όσους πιστεύουνε στις θεωρίες συνομωσίας κτλ) …. Θα σας πούμε λοιπόν το πιο απλό επιχείρημα για να πειστεί κάποιος να πάει για το εμβόλιο. Το 95% λοιπόν των γιατρών της χώρας μας …. Και κυρίως το 96,5% των γιατρών παγκοσμίως (που έχουνε τη δυνατότητα εμβολιασμού), έχουνε κάνει το εμβόλιο. Φυσικά στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλοι όλα …. Αλλά όταν όλοι οι γιατροί παγκοσμίως έχουνε κάνει το εμβόλιο, νομίζουμε πως δεν υπάρχει καλύτερο επιχείρημα γιατί πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο. Θυμίζουμε πως συνολικά ήδη έχουνε εμβολιαστεί άνω των 3δις ανθρώπων παγκοσμίως.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....