| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 04/06/21

 

 

Σημαντικός κίνδυνος

 

Σε κάτι που σίγουρα αφορά και τα χρηματιστήρια, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό. Και σε κάτι το οποίο είχαμε πει (ως GFF) πως θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία …..  Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε σχετικά δημοσιεύματα, εκεί λοιπόν που ο όλος ο κόσμος άρχισε να νιώθει κάποια σχετική ασφάλεια και αισιοδοξία λόγω της άρσης των περιορισμών, της ανάκαμψης της οικονομίας και της προόδου στα προγράμματα εμβολιασμού, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve έκαναν λόγο για τροποποίηση ή μείωση των έκτακτων προγραμμάτων αγοράς ενεργητικού που έχουν υιοθετήσει στη διάρκεια της πανδημίας για στηρίξουν τη ρευστότητα στις δύο οικονομίες. Οι αναφορές αυτές γίνονται σε μια περίοδο που οι δύο οικονομίες δείχνουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης αλλά παράλληλα δέχονται πιέσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, κάτι το οποίο έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης και αλλαγή νομισματικής πολιτικής, αν και προσωπικά, σχεδόν το αποκλείουμε, οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουνε άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

 
 

 

Το επαναλαμβάνουμε !!

 

Βέβαια εμείς κυρίως θα επαναλάβουμε. Πως ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας και την παρέμβαση του κράτους. θα είναι τεράστιο λάθος να μην υπάρχουνε έτοιμα πακέτα για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων, ασχέτως αν η αγορά θα είναι ανοιχτή. Και είναι χαρακτηριστικό πως και το ΔΝΤ σε όλες τις τελευταίες του εκθέσεις, μιλάει για την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να μην αποσυρθούνε πρόωρα, κάτι το οποίο θα έκρυβε μεγάλους κινδύνους, με βασικό την αύξηση της ανεργίας από το φθινόπωρο.

 
 

 

Σοκαριστικά νούμερα

 

Τώρα όσον αφορά την πανδημία και τις επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Νομίζουμε ότι τα νούμερα που αναφέρονται στην έρευνα παρακάτω είναι στα όρια να τα χαρακτηρίσει κανείς σοκαριστικά.

 

Με βάση λοιπόν τα ευρήματα διεθνούς έρευνας, με τίτλο: «COVID-19 MEntal health inTernational for the General Population (COMET-G) Study», το 18% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα πάσχει από κατάθλιψη λόγω της πανδημίας.Αντίστοιχο είναι το ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο στρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτηματολόγια 55.589 άτομα από 40 χώρες, η γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρότατα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

 

Σοβαρότατες επιπτώσεις όπως αναφέρεται είχαν τα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό (ποσοστό κατάθλιψης που πέρασε το 30%), τα οποία και εμφάνισαν υψηλότατα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων (σχεδόν 15%).

 

Εντυπωσιακή ήταν η καταγραφή της προσκόλλησης σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας με τουλάχιστον τους μισούς από τους συμμετέχοντες να αποδέχονται τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό μία τουλάχιστον τέτοια θεωρία, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες ήταν σημαντικότατες.

 

Οι θεωρίες αυτές φαίνεται ότι αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να προστατεύσουν υγιή αλλά ψυχολογικά ευαίσθητα άτομα από το αβάσταχτο στρες, αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ανεπαρκώς ανεπτυγμένες κοινωνίες από πολιτικο-οικονομική και κοινωνική άποψη καθώς και με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν κλινική κατάθλιψη περίπου στο 1/5 των ανθρώπων συμμετείχαν. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας διπλασιασμός στο ποσοστό της κλινικής κατάθλιψης.

 

Άλλο ένα περίπου 20% είχε έντονο στρες με δυσφορία. Οι παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν ήταν οι περιορισμοί ή το lockdown, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ο φόβος για την οικονομική κατάσταση , τη δυσκολία της εργασίας, και η ύπαρξη χρόνιας νόσου. Επίσης περισσότερο επηρεάστηκαν οι γυναίκες . Αυτό ήταν αναμενόμενο γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Οι νέοι επηρεάστηκαν νωρίς στην πανδημία και οι μεγαλύτερης ηλικίας λίγο αργότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

 

Ο κ. Φουντουλάκης ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει αύξηση της αυτοκτονικότητας και ότι πιθανότατα μειώθηκε η χρήση ουσιών και του καπνίσματος ενώ μείωση υπήρξε και στην ποιότητα ζωής σε όλες τις εκφάνσεις (ύπνος, διατροφή, σεξουαλικότητα κλπ).

 
 

 

Αν το καταφέρει αυτό … πραγματικά μπράβο…

 

Σε μια είδηση τώρα, που πραγματικά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Ενιαίο ψηφοδέλτιο θα συγκροτείται πλέον για τις φοιτητικές εκλογές, μια ρύθμιση με την οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αποδυναμώσει το κομματικό στίγμα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χθες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ανέφερε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα υπάρχει η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα, φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα». 

 

Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως τελικά θα αλλάζει κάτι και η γνωστή κατάσταση παρακμής που δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, απλώς θα συνεχιστεί. Ωστόσο αν κατάφερνε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, πραγματικά θα λέγαμε ένα τεράστιο μπράβο και θα μιλούσαμε για πραγματικά μια μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα.

 
 

 

Γιατί ο Τσίπρας περιμένει «φρένο» από τη Γερμανία σε εκλογικούς σχεδιασμούς στην Ελλάδα

 

Τέλος και από τα Παραπολιτικά. Ο επικεφαλής του ΕSΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ είπε σε συνομιλητή μου ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο, θα ανοίξει συζήτηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Και ότι την πρωτοβουλία θα αναλάβει πιθανότατα η Γαλλία, με την Ιταλία να ενθαρρύνει.

 

Η συζήτηση θα κρατήσει μήνες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2022. Φυσικά, του Ρέγκλινγκ ούτε του περνάει από το μυαλό ότι εδώ μπορεί να έχουμε εκλογές, ούτε άφησαν να εννοηθεί κάτι τέτοιο οι συνομιλητές του από την πλευρά της κυβέρνησης.
 

Και όπως σχολίαζαν τα Παραπολιτικά, αυτή είναι και η κρυφή ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα, για να μη ζει με το άγχος της πρόωρης κάλπης. Ελπίζει ότι το Βερολίνο θα βάλει πάγο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ακυρώσει κάθε εκλογικό σχεδιασμό, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιος σχεδιασμός...

Αυτός είναι και ο λόγος, κατά τις ίδιες πηγές, για τον οποίο στις κομματικές συσκέψεις εμφανίζεται αρκετά σίγουρος ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες μέσα στο 2021. Δεν εξηγεί το σκεπτικό του, αλλά περιμένει γερμανικό φρένο σε εκλογικούς σχεδιασμούς.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....