| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 08/06/21

 

 

Θετικές αλλά και αρνητικές ειδήσεις..

 

Ξεκινώντας με την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, με μεγάλο – κρίσιμο ερώτημα πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά. Θα λέγαμε πως με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουνε θετικές αλλά και αρνητικές ειδήσεις. Ας ξεκινήσουμε με τις θετικές ειδήσεις. Οι πάντες εκτιμούνε πως παρά το προβληματικό ξεκίνημα, όσο ο καιρός θα περνάει και θα φτάνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού η κατάσταση θα βελτιώνεται. Επίσης και σε αυτό κυρίως θα μείνουμε. Οι πάντες μιλάνε για παράταση τουριστικής σεζόν, περιμένοντας ένα εξαιρετικό (σε σχέση με άλλες χρονιές) δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως την παράταση της θερινής του περιόδου έως το φθινόπωρο, εξετάζει o όμιλος TUI, δεδομένης της τεράστιας συσσωρευμένης ζήτησης, και ότι αναμένει να επιστρέψει σε κερδοφορία το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης του, από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

«Βλέπουμε μια τεράστια συσσωρευμένη ζήτηση για το τέλος της σεζόν, η παράτασή της είναι βιώσιμη και είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με τους προορισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Φριτς Γιούσεν.

 

Πάμε όμως τώρα στις αρνητικές ειδήσεις. Καλές λοιπόν οι προσδοκίες και η αισιοδοξία για σταδιακή αύξηση τουρισμού, με παράταση της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο όταν κανείς ρωτάει τους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας (με αρκετά μάλιστα ξενοδοχεία να παραμένουνε κλειστά), παίρνει την ίδια απάντηση. Πως η κίνηση και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και tour operators παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και όπως τονίζουνε όλοι, πλέον είμαστε και 07 Ιουνίου και όχι αρχές Μαΐου που θα δικαιολογούνταν η τόσο χαμηλή ζήτηση.

 
 

 

Τελευταία στιγμή

 

Συνεχίζοντας πάντως με τον τουρισμό. Μπορεί το ενδιαφέρον να είναι χαμηλό, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πεποίθηση. Ότι πολλοί από τους τουρίστες που θα έλθουνε κυρίως από τις 15/07 μέχρι τέλος Αυγούστου θα κάνουνε κράτηση την τελευταία στιγμή και λίγο πριν το ταξίδι τους. Και η αλήθεια είναι πως δεν το αποκλείουμε, με την ευχή όλων μας να είναι πάντα ο τουρισμός να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα, με δεδομένη την εξάρτηση που έχει (άμεσα και έμμεσα η ελληνική οικονομία).

 
 

 

Ανάπτυξη

 

Στα της οικονομίας και πέραν των όσων αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες στο GFF, σε σχέση με την καλύτερα από σχεδόν κάθε πρόβλεψη πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας μόνο κατά 2,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ παρουσίασε αύξηση κατά 4,4% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2020.

 

Και με βάση τις τελευταίες αναλύσεις … Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Απριλίου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επομένως, οι ελληνικές επιδόσεις ήταν χειρότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση, αλλά καλύτερες σε τριμηνιαία.

 

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση αυτή του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν οι επενδύσεις, αφού ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 8,6%. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της η Εθνική Τράπεζα, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αφορά σε μεγάλο βαθμό δαπάνες για εξοπλισμό με προϊόντα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλα, καθώς και για κατασκευές, πλην κατοικίας. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματοποίησαν τις σχετικές δαπάνες, αφού τα νοικοκυριά δεν συνυπολογίζονται στις επενδύσεις.

 

Ωστόσο, έως ένα βαθμό, η αύξηση αυτή των επενδύσεων οφείλεται στη χαμηλή βάση του 2020, καθώς το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου είχαν σημειώσει μείωση κατά 4,3%, όπως επισημαίνουν άλλοι αναλυτές.

 

«Η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντοχή το πρώτο τρίμηνο, παρά την παράταση των μέτρων προστασίας», ανέφερε πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, που προβλέπει πλέον ρυθμό ανάκαμψης πάνω από 5% φέτος και μάλιστα με ισχυρότερες τις πιθανότητες θετικής αναθεώρησης. Για το β΄ τρίμηνο, εκτιμά ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 12,3% σε ετήσια βάση.

 
 

 

Πανδημία

 

Αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διάφορα στατιστικά – διαγράμματα από την εξέλιξη της πανδημίας … Και θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και σήμερα. Τι φαίνεται σε αυτό; Πως με βάση τα τελευταία στοιχεία έχουμε νέα ιστορικά χαμηλά στα κρούσματα στις ΗΠΑ, 95% χαμηλότερα από το peak των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

 

 
 

Τα έχουμε πει πως τα νούμερα είναι μεγάλα

Και κλείνοντας και όπως ανακοινώθηκε χθες, στα 109 δισ. ευρώ διατηρηθήκαν τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται πως εξ αυτών τα 24,2δις ευρώ χαρακτηρίζοντας ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων να φτάνει τα 84,8 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένο έναντι του Μαρτίου 2021.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν μέσα στη χρονιά, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,561 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχε φτάσει τα 2,43 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 5,3%).

Μόνο τον Απρίλιο προστέθηκε νέο ληξιπρόθεσμο χρέος 250 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 222 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 12,6%).

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις 4μήνου (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έφτασαν τα 549 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 ήταν 374 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 45,2%). Οι εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου για τον Απρίλιο 2021 (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών) ήταν 128 εκατ. ευρώ, έναντι 99 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (αύξηση κατά 29,2%).

Οριακά μειωμένος εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός οφειλετών, στα 3,937 εκατομμύρια, έναντι 3,991 εκατομμυρίων τον Μάρτιο. Εξ αυτών έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης το 1,295 εκατομμύριο τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι συνολικά 1,847 εκατομμύριο φορολογούμενοι βρίσκονται στην περίμετρο όσων απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα.

Και όπως έχουμε ξαναγράψει και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε. Όταν μιλάμε για μια χώρα 10εκ πολιτών (βγάλτε παιδιά κτλ). Όταν περίπου 40% του συνολικού πληθυσμού έχει εκκρεμότητες (έστω και μικρές) με την εφορία. Μόνο καλές δε μπορεί να πει κανείς πως είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας μας.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....