| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 10/05/21

 

 

Ας ξεκινήσουμε με αυτήν την έκθεση

 

Αν και ποτέ δε θα πούμε πως είμαστε απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, λόγω κυρίως της παρουσίας των πακέτων στήριξης. Ωστόσο όταν μιλάμε για την Ελλάδα με το ανύπαρκτο παραγωγικό μοντέλο, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με μια τελευταία έκθεση.

 

Ειδικότερα:

 

Αβεβαιότητα και στάση αναμονής των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, αναφορικά με τη συνολική πορεία της υγειονομικής κρίσης μετά την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, είναι τα ευρήματα του KEΠΕ κατά την μηνιαία κατάρτιση του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ).

 

Παράλληλα, και ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αντικατοπτρίζει τη διατήρηση συγκρατημένων προσδοκιών εξαιτίας της παράτασης των εφαρμοζόμενων μέτρων περιορισμού ή/και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα.

 

Δεδομένης της ακαθόριστης διάρκειας των περιοριστικών μέτρων και της αβέβαιης έκτασης των αναμενόμενων επιπτώσεών τους, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

 

 

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιανουάριο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή άνοδο, σε συνέχεια της μη μεταβλητότητάς του κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.

 

Επεξηγηματικά για τον δείκτη, το ΚΕΠΕ σημειώνει στην ανακοίνωση του πως παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

 

Τέλος και για την ιστορία, μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, αποτυπώνει η εξέλιξη του δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου», ο οποίος αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

 

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Απρίλιο του 2021 φτάνοντας το 22,82% στις 29/4/2021 από 25,97% στις 31/3/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,90%. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε σε 24,00% από 25,35% τον Μάρτιο του 2021.

 
 

 

Αυτήν την εβδομάδα θα φανούνε πολλά

 

Τώρα όσον αφορά την πανδημία. Δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη που βαριόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οι έλληνες. Τη λέξη ΚΡΙΣΙΜΗ. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα φανούνε πολλά πράγματα, όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων κτλ.. Και αυτό γιατί ήδη θα έχουνε μεσολαβήσει περίπου 2 εβδομάδες από το Πάσχα, καθώς και γενικά θα έχουνε περάσει αρκετές ημέρες από το τελευταίο άνοιγμα της αγοράς. Και θέλουμε να ελπίζουμε πως προς το τέλος της εβδομάδας δε θα δούμε κάποια έξαρση των κρουσμάτων, ενόψει να μην ξεχνάμε και του ανοίγματος του τουρισμού.

 
 

 

Το Σεπτέμβριο 3η δόση για τους υγειονομικούς

 

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Σχεδόν ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η 3η δόση στους υγειονομικούς το Σεπτέμβριο. Και αν και είναι μονόδρομος, όπως έχουμε γράψει … Ευχόμαστε ο ιός σιγά – σιγά να εξαφανιστεί, αφού και αυτό να πρέπει ένας ολόκληρος λαός (όλος ο πλανήτης για την ακρίβεια) να τρέχει 4 και 5 φορές το χρόνο να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα που υπάρχει. Βέβαια όπως επίσης έχουμε γράψει, πιστεύουμε πως είμαστε κοντά στην εύρεση φαρμάκου τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, σηματοδοτώντας το τέλος της πανδημίας.  

 
 

Μάλιστα

 

Πάμε τώρα να δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα  του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

 

 

Τι δείχνουνε οι δύο παραπάνω πίνακες:

 

Ότι το 2000 910.000 χρωστούσαν 9 δισ. ευρώ ή το 11% του ΑΕΠ της χώρας σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.  20 χρόνια μετά 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν πάνω από 105 δισ. ευρώ ή το 60% του ΑΕΠ της χώρας.

 

το συνολικό χρέος αυξήθηκε σχεδόν 12 φορές

ο αριθμός των οφειλετών σχεδόν πενταπλασιάστηκε

και το «κατά κεφαλήν» μέσο χρέος αυξήθηκε 2,5 φορές παρότι αυξήθηκε ο αριθμός όσων χρωστάνε.

 

Σημειώνεται πως το 42% ή 60 δισ. ευρώ των οφειλών στην ΑΑΔΕ από φόρους, εκτιμάται πως είναι πλέον πρακτικά μη εισπράξιμο!

 

Και όπως και αν το δει κανείς. Τα παραπάνω νούμερα είναι σοκαριστικά, ειδικά όταν κανείς λαμβάνει υπόψη πως μιλάμε για μια χώρα 10εκ πολιτών (βγάλτε παιδιά κτλ ….) …. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σοβαρά είναι τα νούμερα ….

 
 

:)

 

Πόσο αληθινό είναι αυτό το σκίτσο….

 

Κλείνοντας, δεν κρύβουμε πως γελάσαμε με το παρακάτω σκίτσο του Δ. Χατζόπουλου στην Καθημερινή. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας….

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....