| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 10/09/21

 

 

Όταν μια χώρα δεν έχει παραγωγικό μοντέλο

 

Είχαμε αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στις αρκετά καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επιδόσεις που δημιουργούνε συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον για το σύνολο της χρονιάς, αν και πάντα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τον πήχη, περιμένοντας να δούμε την πορεία του ΑΕΠ τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα. Ωστόσο θα επαναλάβουμε πως η ελληνική οικονομία είναι πάντα μια προβληματική οικονομία, με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία δε λύσαμε ούτε στα 10 χρόνια της κρίσης.

 

Χαρακτηριστικό λοιπόν θα λέγαμε είναι πως κάθε φορά που η ελληνική οικονομία πάει λίγο να ανεβάσει στροφές, αμέσως το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται … Και διευρύνεται σε μεγάλο βαθμό …. Και όλα αυτά την ώρα που τα ελλείμματα έχουνε και πάλι επιστρέψει και στον προϋπολογισμό.  Και ναι μεν αυτό συμβαίνει λόγω πανδημίας, ωστόσο η επιστροφή σε σχετικά ικανοποιητικά πλεονάσματα δε θα είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται…

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές και τον Ιούλιο, με συνέπεια συνολικά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 να καταγράψουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 25%. Η αύξηση, ωστόσο, την ίδια ώρα της τιμής των ενεργειακών προϊόντων και άλλων εισαγομένων πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ζήτησης που προκάλεσε η αναθέρμανση της οικονομίας, έχει προκαλέσει σημαντική περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) να χαρακτηρίζει το εμπορικό έλλειμμα «μόνιμο πονοκέφαλο».

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2021 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 3,53 δισ., σημειώνοντας αύξηση 20,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση των εξαγωγών ήταν 10,7%.

 

Η συνολική αξία των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 διαμορφώθηκε σε 22,11 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,1%.

 

Οι εισαγωγές, από την άλλη, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν σε 5,65 δισ., συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο κατά 23,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 11,1%.

 

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 34,50 δισ. καταγράφοντας αύξηση 21,9%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 17,1%. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί τον Ιούλιο του 2021 κατά 28,9%, φτάνοντας τα 2,12 δισ., συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,38 δισ., καταγράφοντας αύξηση 17,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

 
 

 

90-10%

 

Πάμε τώρα στα της πανδημίας …. Και έχοντας αναφέρει πως ουσιαστικά καθημερινά παρακολουθούμε τα στατιστικά και γενικά την ειδησεογραφία γύρω από την πορεία της πανδημίας, τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό. Θα ξαναγίνουμε αισιόδοξοι. Επανερχόμαστε λοιπόν στην άποψη την οποία είχαμε πριν αρχίσουμε να τελευταία να εκφράζουμε την ανησυχία μας, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά. Πιστεύουμε λοιπόν πως οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του να μην έχουμε νέο γενικό lockdown. Αν το ποσοτικοποιήσουμε, θα λέγαμε πως οι πιθανότητες είναι 90-10% υπέρ του θετικού σεναρίου.  Συνεχίζουμε φυσικά να βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και πιθανά προβλήματα, κυρίως στη λειτουργία των σχολίων. Ωστόσο μαθαίνοντας τι σκέφτονται και στην κυβέρνηση, νομίζουμε πως ένα καθολικό lockdown θα το αποφύγουμε…

 
 

 

Αργά ή γρήγορα εκεί θα οδηγηθούμε !!

 

Συνεχίζοντας με της πανδημίας, οι πληροφορίες αναφέρουνε πως πλησιάζει η ώρα που θα ενταχθούνε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (αστυνομία κτλ) … Και θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη ….Πως αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε άτομα άνω μιας ηλικίας, με πιθανότερο τα 50-55 έτη. Επαναλαμβάνουμε πως αυτό ίσως θα ήτανε το σωστότερο μέτρο από την πρώτη σχεδόν στιγμή, δεδομένων και των στατιστικών, αναφορικά με τα πιο βαριά περιστατικά και κυρίως τους θανάτους.

 
 

 

Ποιά αναστροφή του Brain Drain;

 

Πάμε τώρα να γκρινιάξουμε ….. Ξέρετε με ποιό πράγμα γελάμε ….  Όταν ακούμε όλους αυτούς που μιλάνε για τα περιβόητα σχεδία αναστροφής του Brain Drain κτλ …. Εμείς ξέρετε τι ξέρουμε; Έχοντας πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς που ζούνε στο εξωτερικό. Πως σχεδόν οι μόνοι που λένε πως πραγματικά είναι καλά είναι αυτοί που δε βρίσκονται στην Ελλάδα. Και το λέμε αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Και όχι μόνο δε βλέπουμε αναστροφή του Braid Drain. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έτσι όπως είναι η αγορά εργασίας στη χώρα μας … Με μικρότερους ρυθμούς, τα επόμενα χρόνια θα φύγουνε και άλλοι έλληνες στο εξωτερικό …. Και θα μας θυμηθείτε σε αυτό!! Το έχουμε πει άπειρες φορές. Σε αυτή τη χώρα μας αρέσει να κοροϊδευόμαστε … Έτσι λοιπόν κάθε φορά που ακούμε όλους αυτούς να λένε η χώρας μας πάει καλά … αναπτύσσεται … θα έχουμε αναστροφή του Braid Drain κτλ … Πιάνουμε τον εαυτό μας να γελάει …

 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό το σχόλιο..

 

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα σχολίασε τελευταία ο M. Faber, σε μια εποχή που οι πάντες και δικαίως ασχολούνται με το ζήτημα του πληθωρισμού.

 

«Αυτό που θεωρείται ασφαλές, δηλαδή τα μετρητά, δεν είναι πλέον ασφαλές. Είναι ανασφαλές. Με ρωτάτε τι είναι ασφαλές; Δεν ξέρω τι είναι πλέον ασφαλές όταν έχετε εκτυπωτές χρημάτων που τυπώνουν χρήματα επ 'αόριστον. Δεν νομίζω ότι μπορούν να σταματήσουν. Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να επιταχύνουν την εκτύπωση χρημάτων. Έτσι, τα αποθέματα μπορεί να ανεβαίνουν, αλλά σε πραγματικούς όρους, δεν σημαίνει ότι το βιοτικό σας επίπεδο θα ανέβει. Ίσως το βιοτικό επίπεδο των 50 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο να ανέβει, αλλά όχι το βιοτικό επίπεδο του τυπικού Αμερικανού. Αυτό το βιοτικό επίπεδο θα πέσει. Η εκτύπωση χρημάτων είναι ένα μέτρο απελπισίας για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους από την εξέγερση ».

Ο Δρ Faber προβλέπει ότι όχι μόνο θα δούμε περισσότερο πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων, αλλά και δραματικό πληθωρισμό μισθών. Ο Δρ Faber, ο οποίος είναι διδάκτορας στα οικονομικά, λέει: «Αυτό που νομίζω ότι θα συμβεί και οι περισσότεροι δεν το έχουν σκεφτεί πραγματικά, θα έχουμε πληθωρισμό στους μισθούς. Για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, θα έχουμε επιταχυνόμενο πληθωρισμό μισθών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετά δραματικό. Σε ορισμένες πολιτείες, ο κατώτατος μισθός είναι 15 $. Θα μπορούσα να δω ότι αυξάνεται έως και $ 30 την ώρα πολύ γρήγορα. Δεν νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι «παροδικός» (όπως διακηρύσσει η Fed). Δεν θα έχουμε στασιμότητα. Θα έχουμε κάτι χειρότερο. Θα έχουμε αυξανόμενες τιμές και ύφεση στο βιοτικό επίπεδο των περισσότερων ανθρώπων ».

Ο Δρ Faber υποστηρίζει ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι «υπερτιμημένο και υπερ-ιδιοκτησιακό».

 

Σε μια συνέντευξη, αυτή τη φορά με τον Adam Taggart του Wealthion, ο Faber αναδεικνύει τους Bernanke, Yellen και Powell "ως τους γραφειοκράτες χαμηλότερης ποιότητας που έχω δει στην ιστορία".

«Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα».

«Οι ακαδημαϊκοί θα πουν ότι δεν εκτυπώσαμε αρκετά». 

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....