| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 16/07/21

 

 

Όλα αυτό δείχνουνε

 

Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει χθες στο πρώτο σχόλιο της ημέρας, δεκαπενταύγουστο με περίπου 7.000 κρούσματα υπολογίζει πως θα κάνουμε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Ο καθηγητής παρουσίασε χθες τα μαθηματικά του μοντέλα και ανέφερε πως με αυξημένο αριθμό τεστ τα κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι περίπου 6.400. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αν και δεν μπορεί να ανακοπεί το τέταρτο κύμα πια, πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σταματήσει η αυξητική τάση.

 

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα ευέλικτο και ενεργό σύστημα επιτήρησης. Αποτελεί πρόβλημα που έχουν μειωθεί τα self test καθώς αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές με αυξητική τάση και φυσικά να βάζουμε σε καραντίνα όσους είναι θετικούς».

 

Σχετικά με τα σχεδόν 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο, ο καθηγητής ανέφερε πως από την συμπεριφορά μας θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση ή θα είναι η αποκορύφωση.

 

«Με το στοχευμένο testing θα μπορέσει να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο», ανέφερε

 

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το ποσοστό παρενεργειών είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι λογικό να υπάρχουν, όπως σε κάθε φάρμακο.

 

«Αν δεν πειστούν οι ανεμβολίαστοι θα είναι δύσκολα τα πράγματα τον Σεπτέμβρη.  Η μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί τους νέους, θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

 

Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο καθηγητής ανέφερε πως οι αριθμοί σε διασωληνώσεις και εισαγωγές δεν θα παραμείνουν χαμηλοί όταν έχουμε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα.

 

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να φιλήσουμε ταυτόχρονα την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας. «Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι χαμηλός και παραμένει χαμηλός όπως βλέπαμε και από τα μοντέλα μας, αν όμως φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, κάποιοι θα νοσήσουν και κάποιοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν», ανέφερε. 

 

------------------------------------------------

 

Και κρατώντας επιφυλάξεις μόνο στο πόσο πολύ θα αυξηθούνε οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, αφού εκεί ελπίζουμε πως με όπλο τα εμβόλια μπορεί να έχουμε τη μεγάλη θετική έκπληξη. Θα λέγαμε πως όλα δείχνουνε πως πάμε για πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε αριθμούς 7.000, 8.000 και 10.000 κρούσματα ημερησίως από το φθινόπωρο…. Όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, στο τέλος την πανδημία θα την περάσουμε όλοι.

 
 

 

Υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες να συμβεί αυτό

 

Με ένα μεγάλο αριθμό πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα νέα κρούσματα να είναι μικρής ηλικίας. Και εφόσον δε συμβεί κάτι ακραίο με κάποια νέα μετάλλαξη …… Παρακολουθώντας και τη διεθνή ειδησεογραφία θα λέγαμε πως υπάρχει και ένα άλλο σενάριο.

 

Εφόσον λοιπόν με όπλο τα εμβόλια και παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, οι νεκροί κυρίως παραμένουνε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν αποκλείουμε σε κάποιο σημείο να σταματήσουνε οι ανακοινώσεις των κρουσμάτων. Ουσιαστικά να μπούμε στη λογική πως μιλάμε για μια σοβαρή γρίπη, με κάποιους περιορισμούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει όλη αυτή η τρέλα των ημερήσιων κρουσμάτων, πάντα αφού δε θα υπάρχουνε νεκροί. Δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να συμβεί αυτό. Ωστόσο είναι ένα σενάριο που του δίνουμε πιθανότητες.

 
 

 

Σας είπαμε την άποψη μας

 

Και συνεχίζουμε με την πανδημία. Σας έχουμε πει πως με όπλο τα εμβόλια δεν βλέπουμε νέα lockdown. Ωστόσο με τη νέα φάση της πανδημίας να αφορά κυρίως τους νέους, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού θα παραμείνουνε χαμηλά. Δίνουμε δυστυχώς μεγάλες πιθανότητες να έχουμε λουκέτα στα σχολεία.

 

Χαρακτηριστικά λοιπόν είναι τα όσα είπε ο κ. Γώγος:

 

Για την έκρηξη κρουσμάτων και τα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

 

"Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα."

 

Όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

 

Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. 

 

"Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε", τόνισε.

 

Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

 

"Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση", είπε ο καθηγητής.

 

Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. "Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα." 

 

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. "Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test." Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. "Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ."

 

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως "η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά."

 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. "Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία."

 
 

 

«Οι γερμανοί μας έχουνε σώσει»

 

Πάμε τώρα στην ατάκα που μας είπε ξενοδόχος από τη Ρόδο. «Οι γερμανοί μας έχουνε σώσει» ……. Είπε συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας πως η παρουσία των γερμανών τουριστών είναι τόσο μεγάλη, που ουσιαστικά σώζεται η χρονιά. Μάλιστα στην ερώτηση μας, σε τι ποσοστό σε σχέση με το 2019 πάμε, η απάντηση που λάβαμε είναι πως όσον αφορά τη Ρόδο, στο 40 με 45%, μια επίδοση που βρήκαμε αρκετά καλή. Εξαιρετική!!

 
 

 

Κάτι που μας έχουνε πει και μας κάνει εντύπωση

 

Θα κλείσουμε με ένα διαφορετικό σχόλιο. Υπάρχει κάτι που έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τον τελευταίο καιρό …. Κάτι το οποίο μας έχει κάνει εντύπωση, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία και οικονομικά μη – ενεργό πληθυσμό. Ότι οι εργοδότες της εστίασης δε βρίσκουνε εργαζομένους !!!, κυρίως σε πιο εξειδικευμένα κομμάτια, όπως κουζίνα (σεφ κτλ)… Και στην ερώτηση μας γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση που πήραμε είναι πως μεγάλο μέρος των εργαζομένων μέσα στην πανδημία άλλαξε κλάδο …..

 

Διαβάσαμε λοιπόν χθες ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην Deutsche Welle και αν και σίγουρα κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση, είδαμε πολλά κοινά πράγματα, με αυτά που μας έχουνε πει έλληνες εργοδότες της εστίασης:

 

Σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφει η Γερμανία στον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο φιλοξενίας, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει το τελευταίο διάστημα παγκόσμιες διαστάσεις. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα επίσημα στοιχεία προκαλούν εντύπωση: σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 154.000. Ακόμη και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισε το πρώτο lockdown, καταγράφεται μείωση 83.000 εργαζομένων.

 

«Πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ψάχνουν κόσμο αλλά δεν βρίσκουν», λέει η Ινγκριντ Χάργκες, πρόεδρος του συνδέσμου Dehoga, που εκπροσωπεί περίπου 65.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με την DW, στο δεύτερο lockdown, που κράτησε σχεδόν επτά μήνες, φαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους για γρήγορη επιστροφή στο επάγγελμα και προτίμησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί απασχολούνται πλέον στο λιανικό εμπόριο ή ακόμη και στον ανερχόμενο κλάδο των logistics», λέει η επικεφαλής της Dehoga. Αλλοι πάλι, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στη νότια Γερμανία, αναζήτησαν καλύτερη τύχη στη γειτονική Αυστρία ή και στην Ελβετία, όπου είχαν αρθεί πιο νωρίς τα περιοριστικά μέτρα.

 

Σύμφωνα με την Dehoga, οι επιχειρηματίες του κλάδου αναζητούν κυρίως μάγειρες, καθώς και εξειδικευμένο ξενοδοχειακό προσωπικό. Λείπουν όμως και οι εποχικά εργαζόμενοι, που πολλές φορές έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στους πιο εντατικούς μήνες της σεζόν. Στην StepStone, ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας, οι καταχωρίσεις για νέους εργαζομένους στον κλάδο τον Απρίλιο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αυτές αφορούν κυρίως υπαλλήλους ξενοδοχείων, σερβιτόρους και βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα. Η Ινγκριντ Χάργκες απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς «να φροντίσουν για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, να προσφέρουν μια προοπτική στους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά και στους εργαζομένους».

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....