| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 16/08/21

 

 

Επιμένουνε πως το εξετάζει

 

Συντομότερα από ότι αναμένονταν, σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το Μαξίμου, με την αναβάθμιση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου να έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τη συνέντευξη της Πέμπτης. Τώρα όσον αφορά την αντικατάσταση της κα Αριστοτελίας Πελώνης, ήτανε γνωστό πως στο Μαξίμου το γυαλί είχε ραγίσει, σχετικά εδώ και καιρό.

 

Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι άλλο. Κύκλοι του Μαξίμου επιμένουνε πως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός εξετάζει τόσο σοβαρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες και μετά όμως τα όσα έχουνε συμβεί και συνεχίζουνε να συμβαίνουνε με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό την ανανέωση της ψήφου.

 

Ξέρουμε ότι το όλο σκεπτικό έχει κάποια βάση. Αλλά όσο και αν εξετάζουμε την όλη ιστορία. Εμείς πάντα καταλήγουμε στο ότι τελικά ο πρωθυπουργός δε θα προκηρύξει εκλογές … Και όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει, προσωπικά αυτό πιστεύουμε πως είναι το σωστό για τη χώρα.

 
 

 

«Πρώτη φορά είναι τόσο απογοητευμένος»

 

Κρατάμε πάντως και κάτι άλλο. Κάτι το οποίο επικαλούνται αυτοί που λένε πως θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Πως πρώτη φορά βλέπουνε τόσο στεναχωρημένο τον πρωθυπουργό. Όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι  του περιβάλλοντος του. Αυτά τα περίπου 2 χρόνια μόνο κρίσεις έχουμε. Ωστόσο πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ήτανε τόσο πεσμένος. Προσωπικά λίγο μας ενδιαφέρουνε αυτά. Αυτά που μας ενδιαφέρουνε εμάς είναι να γίνεται δουλειά στη χώρα και όχι μια μέτρια σχετικά κυβέρνηση, να πατάει στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήτανε αυτό που ήτανε. Γιατί έτσι προκοπή αυτή η χώρα δε θα δει ποτέ.

 
 

 

Καλό νέο

 

Πάμε τώρα στα της οικονομίας. Και σε μερικά θετικά νέα, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη μέσα σε όλη αυτή τη μιζέρια. Με το πλέον θετικό σενάριο εξελίσσεται η πορεία του τουρισμού από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα …. Αυτό χαρακτηριστικά  ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε πρόσφατη ανάρτησή του. Όπως τονίζει ο ίδιος, βασικό μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών.

 

Και επαναλαμβάνουμε πως όλα αυτά είναι πολύ καλά νέα …. Όχι μόνο γιατί κάτι (και με το παραπάνω) σώζουμε φέτος. Αλλά γιατί όπως έχουμε γράψει, επιβεβαιώνεται η δυναμική που έχει το ελληνικό προϊόν, με την άποψη μας να είναι πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να δούμε πράγματα και να μην τα πιστεύουμε. Όχι μόνο να πιάσουμε την επίδοση του 2019, αλλά και να πάμε για νέα, διαδοχικά, ρεκόρ, τα επόμενα χρόνια.

 
 

 

Από την πρώτη στιγμή σας είπαμε πως αυτό είναι λάθος

 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες (περίπου κοντά στους 2 μήνες – ίσως και παραπάνω) και με το που είχανε βγει οι πρώτες έρευνες, είχαμε προειδοποιήσει πως αν και είμαστε 1000% υπέρ των εμβολίων, ωστόσο είναι (παγκοσμίως) λάθος να κυνηγάμε τον κόσμο (αυτούς που είναι κάτω των 45-40 ετών και ειδικά τους ακόμη πιο νέους) να κάνουνε το εμβόλιο ….. Και την ίδια ώρα να αφήνουμε τους ανεμβολίαστους τελείως ελεύθερα και χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους …

 

Θυμίζοντας πως προσφάτως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιστροφή των μασκών για τους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους. Την Παρασκευή διαβάσαμε και τα παρακάτω:

 

Η Δέλτα ανατρέπει τα δεδομένα

 

Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών.

 

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

 

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κοροναϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο’ Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

 

Στο μέτρο που αυτό, όντως, συμβαίνει, καθίσταται αναγκαία η χρήση μάσκας ακόμη και από εμβολιασμένους, ιδίως σε κλειστούς χώρους, καθώς, σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ, «οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις» για να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

 

«Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εξαπλώσουν τον ιό»

 

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, συνέκρινε το ιικό φορτίο σε τεστ που έκαναν φέτος τον Ιούλιο 719 άνθρωποι (εμβολιασμένοι και μη). Έγινε, επίσης, γενετική ανάλυση στα 122 από τα δείγματα και το 90% βρέθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα. Από τους 311 εμβολιασμένους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, οι περισσότεροι είχαν δείκτη Ct κάτω του 25 (πρόκειται για έμμεσο δείκτη του ιικού φορτίου: Όσο χαμηλότερο είναι το Ct του τεστ, τόσο πιο έντονη είναι η παρουσία του γενετικού υλικού του κορονοϊού στο δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα). Αυτό το επίπεδο παραπέμπει σε επαρκή παρουσία του ιού για να είναι μεταδοτικός.

 

Προς επιβεβαίωση, οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακή καλλιέργεια σε 55 τυχαία δείγματα -τόσο εμβολιασμένων όσο και ανεμβολίαστων- που είχαν δείκτη κάτω του 25 και βρήκαν μολυσματικό ιό σχεδόν σε όλα τα δείγματα. Οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι είχαν, επίσης, δείκτη κάτω του 25.

 

«Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εξαπλώσουν τον ιό. Δεν ξέρουμε, όμως, ακόμη ποιος είναι ο σχετικός ρόλος τους στη μετάδοση του ιού στην κοινότητα», δήλωσε ο ιολόγος Τόμας Φρίντριχ του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον.

 

Παρόμοια είναι τα ευρήματα από άλλη αμερικανική μελέτη τον Αύγουστο, από τη Μασαχουσέτη, που βρήκε ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι, που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, είχαν γενικά χαμηλούς δείκτες Ct, άρα μάλλον υψηλό ιικό φορτίο. Από τα 133 δείγματα που αναλύθηκαν γενετικά, πάλι το 90% αφορούσαν τη Δέλτα. Ήταν αυτή η μελέτη, κυρίως, που ώθησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ να συστήσει ξανά τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

 

Επίσης, ερευνητές του Νοσοκομείου Μεθοδιστών στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν σχεδόν όλα τα περιστατικά Covid-19 στο νοσοκομείο τους και βρήκαν ότι από φέτος τον Μάρτιο και μετά περίπου, το 17% των κρουσμάτων λόγω Δέλτα είναι εμβολιασμένοι, ένα σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό περιπτώσεων breakthrough σε σχέση με όλες μαζί τις άλλες παραλλαγές του κοροναϊού. Επίσης η έρευνα, με επικεφαλής τον μοριακό παθολόγο Τζέιμς Μάσερ, βρήκε ότι τα επίπεδα Ct (άρα και ιικού φορτίου) ήταν παρόμοια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

 

Όμως, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορεί να παραμένουν μεταδοτικοί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας συνέκρινε τα ιικά φορτία σε ημερήσια βάση μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό. Ενώ τα ιικά φορτία της Δέλτα ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, μειώνονταν γρήγορα μετά την έβδομη μέρα στους εμβολιασμένους.

 

«Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα του ιού κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας λόγω της Δέλτα, μέτρα όπως οι μάσκες και η υγιεινή των χεριών, που μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση, είναι σημαντικά, άσχετα αν έχει κανείς εμβολιαστεί ή όχι», δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπάρναμπι Γιανγκ.

 

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη μεγάλη μελέτη στη Βρετανία REACT-1, με επικεφαλής επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία κάθε λίγες εβδομάδες κάνει τεστ σε περισσότερα από 100.000 άτομα, μετά από ανάλυση τυχαίων δειγμάτων για το ιικό φορτίο τους, βρήκε ότι κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, που η Δέλτα συνεχώς αύξανε την παρουσία της, όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

 
 
 

 

Ποιό είναι το πρόβλημα μας με τον κ. Μπένο;

 

Kαι θα κλείσουμε με τον κ. Μπένο τον οποίο επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης ως τον επικεφαλής της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Εύβοιας …. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Χωρίς να τον γνωρίζουμε προσωπικά, ξέροντας το βιογραφικό του είχαμε και έχουμε μια πολύ θετική άποψη για το πρόσωπο του κ. Μπένου.

 

Ωστόσο κρατάμε επιφυλάξεις για την επιλογή του. Με πλήρη σεβασμό στο πρόσωπο του κ. Μπένου, η βασική μας ένσταση έχει να κάνει με την ηλικία του (73ετών), ειδικά όταν γνωρίζουμε πως έχει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ξέρουμε ότι τα κριτήρια μας μπορεί να είναι αυστηρά και άδικα. Και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος και ο κ. Μπένος να επιβεβαιώσει τον ρόλο ενός πραγματικά πολύ ικανού προσώπου (σε κάθε περίπτωση η διαδρομή του είναι επιτυχημένη). Ωστόσο αναρωτιόμαστε. Δεν υπάρχουνε άλλα ικανά και πιο νεαρά πρόσωπα να επιλεγούνε ως επικεφαλής της όλης διαδικασίας. Για παράδειγμα σε μια ολόκληρη χώρα ή έστω και μέσω ενός επαναπατρισμού, δε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βρει έναν αντίστοιχο Πιερρακάκη.

 

Όπως λίγο πολύ αναφέραμε και παραπάνω, δεν αποκλείουμε το σχόλιο μας να είναι άδικό. Και επαναλαμβάνουμε πως το ευχόμαστε. Αλλά νιώθουμε πως και πάλι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού λαμβάνονται κυρίως με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια. Και έτσι δουλειά δε γίνεται ..

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....