| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 16/09/21

 

 

Μπράβο

 

Νέες αναβαθμίσεις χθες των στόχων για την ελληνική οικονομία, με την πήχη για την ανάπτυξη να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Και οφείλουμε να πούμε και πάλι σήμερα ένα τεράστιο μπράβο στις τελευταίες επιδόσεις, με όλα να δείχνουνε πως η φετινή ανάπτυξη θα πιάσει και θα ξεπεράσει, ενδεχομένως κατά πολύ το 5%. Και αν και είναι γνωστές οι επιφυλάξεις μας για τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την ικανότητα επίτευξης υψηλών στόχων μακροπρόθεσμα. Δεν κρύβουμε πως τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή, πηγαίνουνε καλύτερα από ότι αναμέναμε.

 
 

 

Μπράβο Χ 2

 

Χαρακτηριστικά ήτανε και τα όσα ανέφερε η Moody’s σε μια από τις τελευταίες της αναλύσεις για την ελληνική οικονομία. Και θα πούμε, μπράβο επί 2 …..

 

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει καλύψει πλέον το χαμένο έδαφος της πανδημίας, έχει μηδενίσει το… κοντέρ και έχει μπει ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης που είχε αφήσει το 2019, παρατηρεί η Moody’s Analytics, τη στιγμή που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στη φάση ανάκαμψης από τις απώλειες της COVID-19.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της Moody’s, συγκρίνοντας το ελληνικό ΑΕΠ με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μετά την εκτόξευση στο β΄ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρούν προς την επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με τη Moody’s να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 8,2% για το σύνολο του 2021. Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ουσιαστικά «σταμάτησε» μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020, στα μέσα του 2021 κινούνταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

 
 

 

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ….

 

Πέραν όμως της βραχυπρόθεσμης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας. Πάμε τώρα σε μια έκθεση της αναλυτών της DB, την οποία δεν κρύβουμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα. Ειδικότερα, οι αναλυτές της Deutsche Bank  μελέτησαν κυρίως την εποχή μετά το 1971, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την κατάρρευση του κανόνα του χρυσού και την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην εποχή του «fiat money» (παραστατικού χρήματος). 

 

Και όπως ανέφεραν οι αναλυτές της DB: «Το fiat money υπήρξε πάντα συνολικά πληθωριστικό. Πραγματικά, στον σύγχρονο κόσμο δοκιμάζουμε τις αντοχές του νομισματικού μας συστήματος υπό ακραίες συνθήκες, με όλο και υψηλότερα επίπεδα χρέους και πρωτοφανές τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες»,  τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Jim Reid. «Αν μη τι άλλο, αυτό αυξάνεται μετά τον κορωνοϊό», προσθέτουν. 

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, καμία οικονομία από τις 152 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία δεν μπόρεσε να κρατήσει τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάτω από 2% στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1971. Μόνο 45 οικονομίες είχαν μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάτω από το 5% στο ίδιο διάστημα. Και 55 είχαν πάνω από 10%. 

 

«Τα 50 χρόνια του fiat money έφεραν χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην παγκόσμια ιστορία», τονίζει η Deutsche Bank. Και εξηγεί πως παρά την περίοδο του χαμηλού πληθωρισμού που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι αυτή η πραγματικότητα είναι κάτι μόνιμο, ειδικά με τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. 

 

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτές τις διαπιστώσεις της Deutsche Bank. Ενώ τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια κατά 10,8% σε επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ, όταν κοιτάζουμε το πραγματικό ΑΕΠ (δηλαδή τα στοιχεία προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό), η ανάπτυξη του ίδιου διαστήματος διαμορφώνεται στο 1,3%.

 

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως τα τελευταία 100 χρόνια, η ελληνική οικονομία εμφάνισε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 50,5% αλλά του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8%. 

 
 

 

Αρκετά πιθανό

 

Τώρα στα του Covid-19, σε συνέχεια φυσικά των όσων αναφέρουμε τον τελευταίο καιρό …. Και αν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ένα καθολικό lockdown δε θα συμβεί … Δυστυχώς, υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες, τα περισσότερα από αυτά που είπε χθες ο κ. Θωμαΐδης να επιβεβαιωθούνε ….

 

Ειδικότερα, την εκτίμηση του για την πορεία που θα διαγράψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επόμενο διάστημα, παρέθεσε, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑΝίκος Θωμαΐδης.

 

Ο καθηγητής χτύπησε το «καμπανάκι» για έλευση νέου κύματος τον επόμενο μήνα.

 

Όπως δήλωσε την Τετάρτη, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως.

 

«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.

 

Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε. 

 
 

 

Δεν υπάρχει

 

Τώρα για την παρακάτω είδηση …… Ειλικρινά μόνο ένα σχόλιο μπορούμε να κάνουμε … Απλά δεν υπάρχει αυτό!! Μα δεν υπάρχει !!

 

Την ώρα λοιπόν που η Φον Ντερ Λάιεν εκφωνούσε την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» ανακοινώνοντας νόμους κατά της σεξιστικής βίας, στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης πανευρωπαϊκά, για την ευρωπαϊκή άμυνα, το ταμείο ανάκαμψης και την εκστρατεία εμβολιασμού, η Δανή Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η Σουηδή επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν από τις τσάντες τους τις βελόνες πλεξίματος και κουβάρια μαλλί και να πιάσουν… δουλειά, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Diario. Και όπως είπαμε … Πραγματικά αυτό δεν υπάρχει…

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....