| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 17/09/21

 

 

Νέα μπράβο

 

Θα ξεκινήσουμε με νέα μπράβο για την ελληνική οικονομία και τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Σήμερα με αφορμή την τελευταία έκθεση της HSBC, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε τελευταία της ανάλυση. Ο ελληνικός τουρισμός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της φετινής καλοκαιρινής σεζόν και η Ελλάδα είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης που κατάφερε να πλησιάσει τα νούμερα του 2019, βιώνοντας ένα καλοκαίρι που θύμιζε σε κάτι την εποχή της κανονικότητας, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της HSBC.

 

 
 

 

Άλλη μια θετική είδηση

 

Και σε μια ακόμη θετική είδηση για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με τα όσα έχουμε αναφέρει το τελευταίο διάστημα. Σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για 5,7%, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία.
 

Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 (16,2% ετησίως και 3,4% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021) υπερέβη τις προσδοκίες, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019 τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές. «Αν και η επίδοση αυτή δε θα πρέπει να εκληφθεί ως πλήρης αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία, ωστόσο, συνιστά ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης που προηγήθηκαν» τονίζει η τράπεζα, η οποία «βλέπει» ανάκαμψη τύπου V.

 

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Εθνική Τράπεζα, η κατανάλωση και οι επενδύσεις πρωταγωνίστησαν όσον αφορά τη συνεισφορά τους στην αύξηση του ΑΕΠ του 2ου τριμήνου. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 13,2% ετησίως, συνεισφέροντας 9 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, και προσεγγίζει τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, δαπάνες που είχαν αναβληθεί κατά την πανδημία.

 

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν επιταχυνόμενη άνοδο (12,9% ετησίως και 4,3% σε τριμηνιαία βάση) και υπερέβησαν κατά 0,8 δισ.ευρώ την αξία των επενδύσεων του 2ου τριμήνου του 2019, μειώνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η επιχειρηματική κερδοφορία, όπως προσεγγίζεται από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μεικτό εισόδημα, το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2021 υπερέβη αυτή των αντίστοιχων τριμήνων του 2019 κατά 0,7 δισ. (3,4%) και 1,8 δισ. ευρώ (8,4%), αντίστοιχα, εν μέσω ταχείας ανόδου του κύκλου εργασιών και αύξησης εξαγωγών.

 

Οι εξαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν περαιτέρω στο 17% ετησίως το 2ο τρίμηνο, ωθούμενες κυρίως από τα αγαθά εκτός ενέργειας, και ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο σε απόλυτες τιμές, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29% ετησίως εν μέσω ταχείας ανάκαμψης του τουρισμού από πολύ χαμηλή βάση (αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 320% ετησίως το 2ο τρίμηνο).

 

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΤΕ, οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές), είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των 1,2 ποσοστιαίων μονάδων στη μεταβολή του ΑΕΠ 2ου τριμήνου λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών – κυρίως για παραγωγικές εισροές, μη-βασικά καταναλωτικά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, καθώς και κεφαλαιουχικά αγαθά – η οποία, εν μέρει, αντανακλάται και στην  αύξηση των αποθεμάτων.

 

Οι παραπάνω εξελίξεις «μας οδηγούν σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής μας για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 12% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 5,5% το 4ο» επισημαίνεται στην ανάλυση.

 
 

 

Δεν είναι τόσο απλό … όσο πιστεύουμε …

 

Βέβαια, πιστεύουμε και φυσικά ευχόμαστε πως δε θα επιστρέψουμε τα επόμενα χρόνια στους υψηλούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (έτσι και αλλιώς αυτό δε θα είναι εφικτό) … Και ότι σε επίπεδο χρέος, κάποια στιγμή σε μερικά χρόνια θα υπάρξουνε νέες παρεμβάσεις. Ωστόσο χθες βλέπαμε τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του προϋπολογισμού. Και αν σίγουρα τα επόμενα χρόνια και χωρίς πανδημία θα υπάρξει βελτίωση των αριθμών και μείωση των ελλειμμάτων στα οποία έχουμε επιστρέψει. Ωστόσο τα πράγματα δε θα είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Δεν ξέρουμε πόσο εύκολο θα είναι να επιστρέψουμε σε ικανοποιητικά πλεονάσματα, περίπου 1%. Και τα πράγματα δεν είναι κάτι τόσο απλά όσο ακούγονται. Και αυτό τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά αν οι ευρωπαίοι αρχίσουν κάποια στιγμή να πιέζουνε, πράγμα και πολύ πιθανό.  

 
 

 

«Ούτε αυτά θα κλείσουνε»

 

Τώρα στα της πανδημίας … Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας διαβεβαιώνουνε πως ούτε τα σχολεία θα κλείσουνε κατά τους επόμενους μήνες, κάτι για το προσωπικά πιστεύουμε. Όπως χαρακτηριστικά μας είπανε: «θα δείτε πως θα διαψευστείτε» …  Μακάρι θα πούμε εμείς, επαναλαμβάνοντας πάντως πως αν και πολύ σημαντικό να μη κλείσουνε τα σχολεία, το πλέον κρίσιμο είναι να μη συμβεί με τίποτα ένα καθολικό lockdown. Και πιστεύουμε πως δε θα συμβεί.

 
 

 

Μπογδάνος

 

Τώρα για τον κ. Μπογδάνο και τα νέα επεισόδια. Εμείς δύο πράγματα θα πούμε. Πρώτων, πως από την πρώτη ημέρα των εκλογών είχαμε προβλέψει πως ο κ. Μπογδάνος θα αποδειχθεί ένα μόνιμο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Δεύτερον, πως η ευθύνη δεν είναι του κ. Μπογδάνου. Αλλά της ΝΔ που επέλεξε τον κ. Μπογδάνο για βουλευτή!!!

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....