| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 22/06/21

 

 

Τραγικό για μια οικονομία

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, καταγράφεται εκρηκτική άνοδος του «μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού» τον Ιανουάριο,  αύξηση κατά 196.000 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σημειώνοντας πως το Φεβρουάριο υπήρξε αύξηση  κατά 169.000 άτομα.

 

Και μπορεί οι μελετητές του Ινστιτούτου να αποδίδουν την εκρηκτική άνοδο των αναστολών εργασίας, με αυτούς που βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση να δηλώνουν μη απασχολούμενοι που δεν αναζητούν εργασία, υποστηρίζοντας πως οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν από την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία για ενδεχόμενη έκρηξη της ανεργίας.

 

Εμείς θα επαναλάβουμε πως είναι τραγικό σε μια χώρα – οικονομία, ο οικονομικά μη – ενεργός πληθυσμός + τους ανέργους, σταθερά τα τελευταία χρόνια να ξεπερνούνε τον αριθμό των εργαζομένων.

 

Και όλα αυτά την ώρα που μιλάμε και ονειρευόμαστε μια υψηλή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

 

Και ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν καταλαβαίνουμε σωστά τι σημαίνουνε αυτά τα νούμερα, σε μια χώρα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από 10 πλέον, σταθερά μιλάμε για τη μεγάλη ανάπτυξη που έρχεται …. Και στο τέλος όχι μόνο παραμένουμε σε μια μίζερη κατάσταση, αλλά πάμε και πιο κάτω, αδυνατώντας εμφανώς να ανακάμψουμε.

 
 

 

Και το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά…

 

Σίγουρα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήταν εξαιρετικά. Και σίγουρα θα έχουμε ανάπτυξη φέτος και όλα δείχνουνε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του χρόνου. Ωστόσο όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικής ανάπτυξης της χώρας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο τα παρουσιάζουμε.

 

Και θα το λέμε κάθε φορά. Οκ ήτανε ο Covid-19… Οκ ήτανε παγκόσμια κρίση. Αλλά καμία χώρα στο τέλος του 2020 δε γύρισε πίσω 23 χρόνια. Γιατί όπως άπειρες φορές έχουμε γράψει, είναι tragic η Ελλάδα στο τέλος του 2020 να έχει ΑΕΠ όσο είχε το 1987!!! Έχει ΑΕΠ 30% μικρότερο από το peak του 2007 και τα σχεδόν 240δις ευρώ. Επιδόσεις που δε συναντάει κανείς σε καμία χώρα παγκοσμίως …

 
 

 

Τουρισμός

 

Τώρα όσον αφορά τον τουρισμό. Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει, νέα προβλήματα φαίνεται να υπάρχουνε και με τη σημαντική αγορά των βαλκανικών χωρών και το λεγόμενο ωδικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραψε το ΣΚΑΙ σε αναλυτικό του ρεπορτάζ, η «διπλωματία του covid» στρέφει τους Σέρβους σε Αλβανία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, το κόστος των τεστ PCR είναι βαρύ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Βαλκάνιων τουριστών, οι Βούλγαροι παραπονούνται για πολύωρες καθυστερήσεις στον Προμαχώνα και κοιτάζουν προς Σλοβενία και Τουρκία, ενώ τα ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά για τους Τούρκους τουλάχιστον ως τις 21 Ιουνίου.

 

Οι βορειοελλαδίτες του τουριστικού κλάδου είχαν αυξημένες ελπίδες, για τη φετινή σεζόν, από τον χερσαίο τουρισμό, οι οποίες όμως φαίνεται να διαψεύδονται όσο περνάνε οι μέρες και σύμφωνα με τα στοιχεία των Συμβούλων ΟΕΥ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Τουρκία, αλλά και από τα μηνύματα που παίρνουν Έλληνες ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική.

 

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα όσα λέχθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε εχθές το ΕλληνοΣερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας, με θέμα «Καλοκαίρι 2021:Με το βλέμμα στραμμένο στον χερσαίο τουρισμό».

 

Τους ομιλητές χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Γεωργάκος ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης.

 

Οι Σέρβοι δεν αντέχουν το κόστος του PCR τεστ

 

Για τους Σέρβους, όπως και για όλους τους Βαλκάνιους, η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, είναι αγαπημένοι προορισμοί, αλλά η πανδημία προκάλεσε προβλήματα που και τη φετινή σεζόν ανακόπτουν την κάθοδό τους στη χώρα μας, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης  και Υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

Ως και το 2019, ένα εκατομμύριο Σέρβοι έρχονταν το χρόνο στην Ελλάδα, δηλαδή 1 στους 7 ερχόταν στη χώρα μας για διακοπές. Το 2020 ήρθαν μόλις 60.200, ακυρώθηκαν 250.000 ταξίδια που θα γίνουν κάποια στιγμή με voucher που χορηγήθηκαν, ενώ πάρα πολλοί Σέρβοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας, έμειναν αναγκαστικά, επί μήνες, μακριά από τα σπίτια τους.

 

Όλοι, στη Σερβία, περίμεναν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά τελικώς ούτε οι μισοί, απ’ ότι το 2019, δε θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Βασίλης Σκρόνιας, σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στο Βελιγράδι, να έρθουν 500.000 Σέρβοι τουρίστες κι’ αυτό λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν.

 

Υπενθυμίζεται πως για να περάσουν ξένοι τουρίστες τα σύνορα, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή, αρνητικό PCR τεστ ή βεβαίωση  ότι νόσησαν, διαπιστωμένη με PCR τεστ ή εξέταση αντιγόνου.

 

Όπως είπε ο κ. Σκρόνιας, το κόστος του PCR τεστ είναι 76 ευρώ, πολύ σημαντική δαπάνη για μία τετραμελή οικογένεια, όταν ο μέσος μισθός στη Σερβία είναι 475-500 ευρώ. Έτσι μάλλον οι οικογένειες θα στραφούν προς Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία που έχουν ανοίξει πλήρως τα σύνορά τους. Μάλιστα στην Αλβανία προσφέρουν πακέτα με 70 ευρώ/άτομο/εβδομάδα.

 

Πρόκειται για καθαρή περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της Ελλάδας, ενώ η Σερβία δε δείχνει να ανησυχεί για τους πολίτες της, που θα επιστρέφουν από τις χώρες αυτές, καθώς υπάρχει μία μεροληπτική «διπλωματία του covid».

 

Εκτός όμως από τις οικογένειες, και πολλά νέα άτομα, κάτω των 25 ετών, που είναι αντίθετα με το εμβολιαστικό κίνημα, μάλλον θα κινηθούν προς άλλες κατευθύνσεις για τις διακοπές τους.

 

Όπως για τους Σέρβους, έτσι και για τους Βούλγαρους, η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός. Πριν την πανδημία ως και 1,5 εκατ. Βούλγαροι ( σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 3 εκατ. λόγω διαφορετικού τρόπου καταγραφής) έρχονταν στην Ελλάδα για διακοπές . Ακόμη και πέρυσι, ήρθαν στη χώρα μας 180.000 Βούλγαροι.

 

Όμως και για τους Βούλγαρους το κόστος του PCR τεστ είναι σημαντικό, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Μάος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στη Σόφια. Πέραν όμως αυτού, οι Βούλγαροι έχουν και το μεγάλο πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στον Προμαχώνα, που κυμαίνονται από περίπου 4 ώρες ως και 7-8 ώρες, τους μήνες του καλοκαιριού.

 

Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλά παράπονα επειδή παραμένει κλειστός ο μεθοριακός σταθμός στην Εξοχή, από τον οποίο μπορούν να περάσουν όσοι κατευθύνονται προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Τα παράπονα συνεχίζονται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας τους εξωτερικούς χώρους, για τη διενέργεια τεστ PCR σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ ανασφάλεια δημιουργεί η συχνή μεταβολή των επιδημιολογικών κανόνων στην Ελλάδα, όταν αντίθετα εμπνέουν μεγαλύτερη ασφάλεια χώρες όπως η Τουρκία και η Σλοβενία που έχουν σταθερούς κανόνες. Σαν αποτέλεσμα, θα υπάρχει σημαντική απώλεια και από τη Βουλγαρική αγορά.

 

 

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ούτε διαψεύδονται, ούτε επιβεβαιώνονται…

 

Σε αυτό το σημείο ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για πιθανές αλλαγές στη δομή του ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και ούτε διαψεύδονται …... Το Ταμείο Ανάκαμψης  λοιπόν φαίνεται να επιβάλλει την ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που κατά πληροφορίες έχει ζητήσει και ο ίδιος ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του Ταμείου. Και πάντα σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Μάλιστα με βάση αυτές τις πληροφορίες, το Ταμείο Ανάκαμψης θα αλλάξει και τη δομή του υπουργείου Οικονομικών, και σε αυτό το νέο σχήμα ένας άνθρωπος με την εμπειρία του Χαρδούβελη είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος.

 

Επίσης και όπως έγραφε και σε σχετικό δημοσίευμα η Καθημερινή, «η νέα δομή θα περιλαμβάνει μια νέα γενική γραμματεία –σήμερα υπάρχει μόνο μία, υπό τον Ν.Μαντζούφα- που θα ασχολείται επίσης με το θέμα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης λένε πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρειάζεται νέους υπουργούς ή υφυπουργούς, αλλά υποστήριξη σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας που θα υπάρχει»

 
 

 

Covid-19

 

Και να αναφέρουμε κάτι τελευταίο πολύ ενδιαφέρον. Όπως όλοι παραδέχονται,  υπάρχει πρόβλημα και αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία λόγω της  παραλλαγής «Δελτα», που φέρεται να είναι, τουλάχιστον 40% πιο μεταδοτική. Ωστόσο όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουνε πως αυτό έχει κυρίως να κάνει με το ότι μεγάλο μέρος είναι εμβολιασμένοι με μια δόση.

 

Και μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει πως οι full εμβολιασμένοι (δηλαδή με δύο δόσεις) δεν έχουνε να φοβηθούνε σχεδόν τίποτα. Και όπως και αν το δει κανείς, αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....