| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 24/06/21

 

 

… αρκετοί γιατροί δε συμφωνούνε με αυτή την εκτίμηση…

 

Είχαμε αναφέρει χθες πως ως κεντρικό σενάριο θεωρούμε αυτό που παρουσιάζουνε και  αρκετοί γιατροί. Πως ναι θα έχουμε ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο …. Ωστόσο αυτό θα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας και θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους μη – εμβολιασμένους.

 

Ωστόσο με αυτήν την εκτίμηση δε συμφωνούνε όλοι οι γιατροί. Όπως χαρακτηριστικά λένε αυτή είναι μια αρκετά απλοϊκή προσέγγιση. Ανάμεσα σε άλλα, τα ποσοστά αντισωμάτων σε ανθρώπους που έχουνε προβλήματα υγείας (διαβήτη, πίεση κτλ) είναι πολύ χαμηλότερα από ότι στους πιο υγιής ανθρώπους. Αν λοιπόν τα ποσοστά εμβολιασμού παραμείνουνε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και έχουμε ένα νέο κύμα από το φθινόπωρο. Σίγουρα θα έχουμε καλύτερες επιδόσεις από ότι αν είχαμε όλο τον πληθυσμό χωρίς εμβόλια. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος τα νούμερα να είναι αρκετά μεγαλύτερα του αναμενομένου και μάλιστα να αναγκαστούμε να έχουμε νέα lockdown. Και όλα αυτά στη βάση πως δε θα υπάρχουνε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις με τις παραλλαγές του ιού …

 

Τι να πούμε τώρα εμείς; Μακάρι να πάμε στο κεντρικό σενάριο, που φαίνεται αυτή τη στιγμή ως το μακράν το πιθανότερο. Το επόμενο κύμα να είναι πολύ μικρότερης κλίμακας. Να αφορά μόνο όσους δεν έχουνε εμβολιαστεί και φυσικά να μην απαιτηθεί νέο lockdown, που ούτε θέλουμε να σκεφτούμε πως η ελληνική οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε κάτι τέτοιο.

 
 

 

Δυστυχώς δε μπορούμε να συμφωνήσουμε ..

 

Διαβάζουμε όλες αυτές τις εκθέσεις που υπάρχουνε για την ελληνική οικονομία …. Και εννοείται πως ευχόμαστε να επιβεβαιωθούνε … Και όχι ότι είμαστε απαισιόδοξοι … Ωστόσο συνεχίζουμε να έχουμε μια βασική ένσταση. Στον ενθουσιασμό που υπάρχει από όλους με την αύξηση των καταθέσεων … Και αυτό γιατί όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει. Δε θεωρούμε πως αυτή η αύξηση βασίζεται στα ποιοτική χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Είναι καθαρά συγκυριακή. Θεωρούμε πως αφορά μικρό αριθμό νοικοκυριών – επιχειρήσεων. Και κυρίως και το πιο βασικό. Έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από το πάγωμα πληρωμών σε φόρους, δάνεια και εμπορικές συναλλαγές (επιταγές που πάνε πίσω κτλ ….)  ….. Και ναι μεν είναι θετική εξέλιξη η αύξηση των καταθέσεων. Ωστόσο σε καμία περίπτωση όλη αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει ενθουσιασμούς…

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Την άποψη μας σας την έχουμε πει πάρα πολλές φορές, εδώ και πάρα – πάρα πολύ καιρό … Πως οι άνθρωποι φοβούμαστε τις οικονομικές κρίσεις, τους πολέμους κτλ …. Αλλά τελικά θα την πατήσουμε από το κλίμα .. Γιατί οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή θα είναι πραγματικά τεράστιες … εφιαλτικές ….

 

Για όποιον λοιπόν δεν έχει διαβάσει την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, αξίζει να το κάνει …. Σε ένα πρόβλημα που είναι λάθος κανείς να πιστεύει πως αφορά τις επόμενες γενιές, αφού πολλά από αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα, με την ευρεία έννοια, της κλιματικής αλλαγής.

 

Είναι αναπόφευκτο ότι το 2050 ή και ακόμη νωρίτερα θα είναι διαφορετική η ζωή στη Γη, σε σχέση με σήμερα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί του ΟΗΕ για το κλίμα, με τις οδυνηρές συνέπειες να εντοπίζονται κυρίως στην εξαφάνιση ειδών, στην έλλειψη νερού, στους εκτοπισμούς πληθυσμών και τον υποσιτισμό. 

 

Με βάση την έκθεση, ακόμα και αν μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη φύση και την ανθρωπότητα θα επιταχυνθούν. Αυτό τονίζουν ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (GIEC, IPCC), υπογραμμίζοντας στο προσχέδιό τους ότι «τα χειρότερα έπονται».

 

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, μιας από τις σημαντικότερες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φύση και την ανθρωπότητα. Το συγκεκριμένο κείμενο που αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές του 2022, αφού υιοθετηθεί με συναίνεση από τις 195 χώρες μέλη.

 

Επιπτώσεις στην ευημερία

 

«Τα χειρότερα έρχονται, με τις επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών μας και των εγγονών μας να είναι μεγαλύτερες», καταγγέλλει η Giec. Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει. Αν και η άνοδος των μέσων θερμοκρασιών από τα μέσα του 19ου αιώνα φτάνει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, οι συνέπειες είναι ήδη σοβαρές και θα γίνουν ακόμη πιο βίαιες, ακόμη κι αν περιοριστεί η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου.

 

Σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα επηρεαστούν ως το 2050 από κλιματικούς κινδύνους, από καύσωνες ως πλημμύρες, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τη γεωργία.

 

Σε ό,τι αφορά την τροφή, από το 2015 ως το 2019 περίπου 166 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, είχαν ήδη ανάγκη από διατροφική βοήθεια εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ως το 2050, 8 με 80 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.

 

Η παραγωγή βασικών καλλιεργειών έχει ήδη μειωθεί κατά 4% με 10% τα τελευταία δέκα χρόνια και οι σοδειές ειδών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καλαμπόκι, ενδέχεται να μειωθούν κατά ένα πέμπτο έως ένα τρίτο ως τα μέσα του αιώνα.

 

Εξάλλου το ποσοστό των ψαριών που αλιεύονται στις τροπικές ζώνες της Αφρικής κινδυνεύει να μειωθεί κατά 40% με 70%.

 

Σε ό,τι αφορά την υγεία, αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον θα εκτεθούν σε ισχυρή ζέστη, 420 εκατομμύρια σε ακραία ζέστη και 65 εκατομμύρια σε ακραίους καύσωνες κάθε πέντε χρόνια.

 

Παράλληλα, η μισή ανθρωπότητα ως το 2050 θα απειληθεί από τη μετακίνηση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες προς νέες περιοχές.

 

Στην περίπτωση ισχυρής έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου, 2,25 δισεκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν από δάγκειο πυρετό στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

 

Επιπλέον πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Λόγω των πλημμύρων θα εκτοπιστούν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική.

 

Ως το 2050, 31 με 143 εκατομμύρια άνθρωποι (ανάλογα με το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου) στην Υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική θα εκτοπιστούν εσωτερικά στη χώρα τους εξαιτίας της λειψυδρίας, των πιέσεων στη γεωργία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

 

Η φύση χάνεται

 

Πάντα με βάση την έκθεση του ΟΗΕ, πολλά οικοσυστήματα στη γη, τη θάλασσα, τις παράκτιες περιοχές ακόμη και στις λίμνες και τα ποτάμια βρίσκονται ήδη «κοντά ή πέρα» από τα όρια προσαρμοστικότητάς τους. Τα τροπικά και τα βόρεια δάση επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των πυρκαγιών. Στο απαισιόδοξο σενάριο, ο Αμαζόνιος ενδέχεται να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή και να μετατραπεί εν μέρει σε σαβάνα, στερώντας από τη Γη μια απαραίτητη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

 

Οι αιώνιοι πάγοι, όπου είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, ενδέχεται να αρχίσουν να εξαφανίζονται. Αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το 15% των αιώνιων πάγων ενδέχεται να λιώσει εκλύοντας στην ατμόσφαιρα μεθάνιο και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.

 

Η εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών –όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής—θα είναι 1.000 φορές πιο γρήγορη απ’ ό,τι στα μέσα του 19ου αιώνα. Αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, έως το 54% των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών ενδέχεται να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

Ακόμη και με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, η πολική πανίδα (πιγκουίνοι, αρκούδες, φώκιες) θα απειληθούν. Και με αύξηση κατά 1,5 βαθμό, το 70% με 90% των κοραλλιογενών υφάλων θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Οικονομία

 

Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα περιορίζουν και την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα μετά από μια καταστροφή και έως και δέκα χρόνια μετά, κυρίως στις φτωχές χώρες. Ακόμη και αν υιοθετηθούν μέτρα (αναχώματα, σύστημα αποστράγγισης υδάτων κτλ.), τα κόστη που συνδέονται με τις πλημμύρες ενδέχεται ως το 2050 να έχουν δεκαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις 136 μεγαλύτερες παράκτιες πόλεις.

 

Αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ένα καταστροφικό σενάριο, το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 10% με 23% σε σχέση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.

 

Οι βιομηχανικές υποδομές επίσης απειλούνται, με πρώτα τα λιμάνια λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, το 40% των οποίων βρίσκεται σε παράκτιες περιοχές. Ο τουρισμός επίσης θα πληρώσει μεγάλο τίμημα με την καταστροφή των παραλιών ή τον περιορισμό των χιονοπτώσεων.

 

Το κόστος των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι τεράστιο. Στην Αφρική τα κόστη αυτά ενδέχεται να αυξάνονται κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως, αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό, το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Αφρικής θα μπορέσει να αυξηθεί κατά 5% ως το 2050 και έως και 20% ως το 2100.
 

Μόνο μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής και κατανάλωσής μας θα μπορούσε να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνεται από την «υπερκατανάλωση και την καταχρηστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», καταλήγει το προσχέδιο της έκθεσης.

 

 

 

Φαρμακεία..

 

Και να θέσουμε σε αυτό το σημείο ένα ερώτημα και στους φίλους μας τους φαρμακοποιούς. Τελικά όπως διαβάσαμε θα συνεχιστεί η διανομή των self tests. Και έχουμε μια απορία. Τώρα που θα συνεχιστεί η διανομή, τα self test έγιναν και πάλι αξιόπιστα. Θυμίζουμε πως στη πρόσφατη διαμάχη των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση, υπάρχει ανακοίνωση που έλεγε πως τα self – tests είναι αναξιόπιστα .... και πως έχουνε προειδοποιήσει την κυβέρνηση κτλ ….. Και επαναλαμβάνουμε το ερώτημα μας. Τώρα που τα βρήκανε με την κυβέρνηση, τα self tests έγιναν και πάλι αξιόπιστα. Self tests τα οποία θυμίζουμε πως τα πουλάνε έτσι και αλλιώς τα φαρμακεία εδώ και πάρα πολύ καιρό, πριν τη δωρεάν διανομή τους από τα φαρμακεία.

 
 

 

Μας φαίνεται αστείο …

 

Βλέπαμε τα τελευταία μέτρα άρσης του lockdown …. Όχι ότι έχει κανένα νόημα …. Αλλά θέλουμε να πούμε πως πολύ γελάσαμε πως την αλλαγή του ορίου ανά τραπέζι στις ταβέρνες. Αντί λέει 6 άτομα θα μπορεί τώρα να τρώνε 10 άτομα !!! Και επαναλαμβάνουμε πως μας φάνηκε αστείο. Προσωπικά δεν καταλαβαίνουμε τι νόημα έχουνε αυτά τα όρια. Ας τα αφήσουμε καλύτερα ελεύθερα, αφού όλοι ξέρουμε πως τέτοια νούμερα είναι τυπικά και τελικά απλά δεν εφαρμόζονται …. Είπαμε δεν έχει και κανένα ιδιαίτερο νόημα, απλώς μας φάνηκε αστείο και το αναφέραμε!!

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....