| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 25/05/21

 

 

Δε φαίνεται πως υπάρχει τέτοιος κίνδυνος

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της πανδημίας και τη συζήτηση που υπάρχει για το ενδεχόμενο ενός 4ου κύκλου πανδημίας κυρίως από το φθινόπωρο. Και η αλήθεια πως βάζοντας τα κανείς κάτω και κυρίως τα ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία και συνεχώς θα αυξάνονται (ήδη έχουμε 3.200.890 εμβολιασμούς με τουλάχιστον 1 δόση). Δε φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος για ένα μαζικό 4ο κύμα πανδημίας, εκτός αυτών που δε θα έχουνε εμβολιαστεί και όπως είπε και ένας γιατρός χθες, ενδεχομένως και των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση εμείς είχαμε πει πως το πιο σημαντικό ζήτημα είχε και έχει να κάνει με το χρόνο που λειτουργούνε τα εμβόλια. Και αν και σχεδόν σίγουρα θα υπάρξει και 3η δόση τους επόμενους μήνες, η ανοσία δείχνει να κρατάει για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα. Και στη βάση αυτή, όλα δείχνουνε πως με τα εμβόλια αφήνουμε την πανδημία πίσω…

 
 

 

Διάγραμμα

 

Τις τελευταίες εβδομάδες κατά καιρούς ρίχνουνε ματιές σε διάφορα στατιστικά – διαγράμματα που επιβεβαιώνουνε αυτά που γράφουμε παραπάνω. Πως με όπλο τα εμβόλια η πανδημία τελειώνει. Και συνήθως και δικαιολογημένα βλέπουμε τα στατιστικά από το Ισραήλ. Πάμε όμως να δούμε μερικά τελευταία πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά από τις ΗΠΑ.  Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως τα νέα κρούσματα της πανδημίας Covid-19 στις ΗΠΑ, είναι 90% χαμηλότερα από την κορυφή του Ιανουαρίου, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από τον περσινό Ιούνιο!!! Για την ιστορία στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 48,8% του πληθυσμού.

 

 
 

 

Κλιματική αλλαγή

 

Κατά καιρούς έχουμε γράψει πως το ανθρώπινο είδος ασχολείται με τα πάντα, ωστόσο στο τέλος θα την πάθει από αυτό που λέγεται κλιματική αλλαγή (εμείς ακόμη και την πανδημία την εντάσσουμε με την ευρεία έννοια στην κλιματική αλλαγή - υπερπληθυσμός). Και πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών (ανάμεσα σε άλλα είμαστε και σεισμογενής χώρα), προσφέροντας παράλληλα φορολογικά κίνητρα ή και επιδότηση της ασφάλισης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Νομίζουμε πως το κράτος δεδομένων των αποζημιώσεων που θα κληθεί να πληρώσει τα επόμενα χρόνια, σε βάθος χρόνου θα αποσβέσει και με το παραπάνω αυτό το κόστος.

 

Φυσικά όλα αυτά τα γράφουμε σήμερα με αφορμή την τελευταία μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια όρη. Είναι χαρακτηριστικό πως η φωτιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

 

Αποτελεί, έτσι, την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

 

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.

 

Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

 

Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

 

Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

 

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την χωρική κατανομή μεγάλων δασικών πυρκαγιών (που έκαψαν πάνω από 500 στρέμματα η κάθε μία), ανά έτος για την περίοδο 2010-2020. Διακρίνονται οι περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν περισσότερο κάθε έτος, με βάση την ένταση και το μέγεθος των εστιών. Παράλληλα, δυναμικά διαγράμματα δίνουν το πλήθος των μεγάλων πυρκαγιών ανά έτος.
 

Για την τελευταία φωτιά

 

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά της τελευταίας 10ετίας όσον αφορά την έκταση …

 

 
 

 

Να το θυμίσουμε αυτό

 

Και να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο τα όσα είχε πει προσφάτως ο διοικητής της ΤτΕ με βάση και τις έρευνες που έχει κάνει η ΤτΕ.

 

Ειδικότερα, στα 700δις ευρώ θα φθάσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας μέχρι το 2100, όπως είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, στην Ακαδημία Αθηνών, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, παρουσία του επικεφαλής της σχετικής έκθεσης της ΤτΕ και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη.

 

Όπως εξήγησε, αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες.

 

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται να αποτελέσει, σε περίπτωση μη δράσης, τη «μητέρα όλων των αποτυχιών της αγοράς».

 

«Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για το πρασίνισμα της οικονομίας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων και αντικινήτρων για ώθηση σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθάρρυνση δραστηριοτήτων και μορφών ενέργειας που προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

 

Ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι «οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τις τιμές και οι συναρτήσεις αντίδρασής μας, πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την κλιματική αλλαγή».

 

Όπως είπε, πλέον, αγοράζουμε στοιχεία ενεργητικού με προϋποθέσεις ταξονομίας, με βάση την πράσινη ανάπτυξη ενώ με την εποπτεία των τραπεζών μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Όσον αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη μάχη έχουν τον πρώτο λόγο και καλούνται να κινηθούν με χρήση φόρων, επιδοτήσεων και κυρίως επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως το μέγιστο ποσό των 750 δισ. του NextGenerationEU πρόκειται να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

O κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα στοιχεία ενεργητικού του κόσμου ανήκουν στις λεγόμενες «καφέ» εταιρείες και τόνισε την ανάγκη μίας περιόδου προσαρμογής και παροχής κινήτρων για την αποφυγή της πτώχευσης των εν λόγω εταιρειών.

 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος, εκτίμησε ότι σύντομα η χώρα μας θα αποκτήσει τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απολύτως επαρκές, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

 

Επίσης, επικαλέστηκε τις συνταγματικές προβλέψεις σε σχέση με τις ευθύνες του κράτους και των πολιτών, τόσο για το φυσικό όσο και για το πολιτιστικό περιβάλλον και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθουπουργού για τη μείωση των ρύπων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την απολιγνιτοποίηση, τη διείσδυση των ΑΠΕ, και την εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

 

«Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα αλλά και επικίνδυνη εποχή, όπου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποψύχονται παλαιωμένοι ιοί και ενδεχομένως κάποιες από τις πανδημίες να συνδέονται και με αυτό», σημείωσε ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στη Σιβηρία παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που έφθασαν τους 38ο C.

 

Ο κ. Ζερεφός επικεντρώθηκε στην έλλειψη παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας, εκτίμησε ότι στα προσεχή ενεργειακά «Εμιράτα» του πλανήτη θα έχει εξέχουσα θέση η Ελλάδα, εξαιτίας του δυναμικού της σε ΑΠΕ, ωστόσο τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, αλλά και την προστασία του φυσικού πλούτου.

 

«Μπαίνουμε σε έναν καινούριο αιώνα με λιγότερες εκπομπές του άνθρακα. Αν συνεχίσουμε έτσι ο πλανήτης θα ασφυκτιά. Είναι πλέον έντονα ορατές οι μεταβολές. Η ίδια η φύση θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης καθηγητής.

 

«Προετοιμάζουμε τις εθνικές θέσεις για τον ελληνικό κλιματικό νόμο, καθώς η κλιματική αλλαγή πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», τόνισε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι στην Ελλάδα μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε και να έχουμε έναν από τους καλύτερους κλιματικούς νόμους στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην ΕΕ όσον αφορά τις κλιματικές πρωτοβουλίες.

 

Τέλος, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ως κυρίαρχο πρόβλημα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στις παραλίες μας, όπως εκτίμησε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε πως πρέπει να εμπλουτίσουμε τις παραλίες, να αρχίσουμε να τις φαρδαίνουμε, να έχουμε έναν μεγαλύτερο προφυλακτήρα, έτσι ώστε με τους ακραίους κυματισμούς που έρχονται με την κλιματική αλλαγή να προστατεύσουμε τις κατοικημένες περιοχές στην ξηρά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

 
 

 

Οι ιστορίες και τα νέα πρόσωπα του Υπερταμείου

 

Τέλος και όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» …..  Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορα κρίσιμα πεδία. Σήμερα θα σας περιγράψουμε τα συμβαίνοντα στο Υπερταμείο. Ξέρετε, σε εκείνο το επαχθές κατάλοιπο της «ηρωικής» 17ωρης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές, το καλοκαίρι του 2015. Στο Υπερταμείο λοιπόν, όπου έχει μεταφερθεί όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, δηλαδή οι περισσότερες ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ και άλλων πολλών, των αλυκών συμπεριλαμβανομένων, ως εθνική εγγύηση αποπληρωμής των ρυθμισμένων χρεών, πλήρες κουμάντο δεν κάνει η κυβέρνηση. Τα πρόσωπα που το διευθύνουν προτείνονται μεν από την κυβέρνηση αλλά αξιολογούνται από ισχυρές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι των δανειστών και εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες των υποψηφίων. Πρόσφατα, για παράδειγμα, κρινόταν η θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την οποία κατείχε ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος δεν τα πήγαινε κι άσχημα, αλλά οι εκπρόσωποι των ξένων και μαζί τους οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου αναζητούσαν πιο δυναμική και εξωστρεφή εκπροσώπηση.

 

Αφού αξιολογήθηκαν λοιπόν διάφορα πρόσωπα, του κ. Λαμπίρη συμπεριλαμβανομένου, επελέγη τελικά ο κ. Δ. Πολίτης, ο οποίος παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής της HSBC στην Ελλάδα και στην Κύπρο και πρόσφατα υπηρετούσε στην Credit Suisse και ήταν εγκατεστημένος στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ο κ. Πολίτης παρουσιάζεται από τους επικεφαλής του Υπερταμείου ως μάνατζερ διεθνούς βεληνεκούς, απόλυτα εξωστρεφής, με δυνατότητες προσέγγισης και προσέλκυσης επενδυτών από τα μεγαλύτερα διεθνή «σπίτια», όπως λέγονται στην τραπεζική ορολογία τα ισχυρά επενδυτικά funds. Οπως μεταφέρει ο επίσης νεοδιορισθείς, προ δύο-τριών μηνών, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρ. Δημητριάδης, στόχος είναι να διευρυνθούν οι δυνατότητες της ισχυρότερης θυγατρικής του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ εν προκειμένω, και να εξελιχθεί σε έναν φορέα προσέλκυσης διεθνών επενδυτών για όλες τις εποπτευόμενες εταιρείες. Η ιδέα είναι, προϊόντος του χρόνου, να εξελιχθεί το Υπερταμείο σε ένα μοντέρνο σχήμα διαχείρισης και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, κατά τα πρότυπα των εθνικών «sovereign» funds, με δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και εκπόνησης δυναμικών επενδυτικών σχεδίων. Επί του παρόντος πάντως «τρέχει» αλλαγές στις διοικήσεις των θυγατρικών, προετοιμάζει και επισπεύδει διαγωνισμούς. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, γνωστοποίησε τους όρους πρόσληψης συμβούλου που θα προκρίνει τον τρόπο αξιοποίησης του δημοφιλέστατου τα τελευταία χρόνια αεροδρομίου της Καλαμάτας. Η διεκδίκηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου αναμένεται άκρως ανταγωνιστική, καθώς ενδιαφέρονται σφόδρα τόσο οι μέτοχοι του γειτονικού Costa Navarino όσο και οι Γερμανοί της Fraport, που μόλις την περασμένη Τετάρτη εγκαινίασαν παρουσία του Πρωθυπουργού το ανακαινισμένο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και ήδη κατέχουν άλλα 13 στη χώρα. Κατά τα φαινόμενα, θα ακολουθήσει η παραχώρηση άλλων 22 μικρότερων αεροδρομίων στη χώρα.

 

Αλλά, μια και αναφερθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, να σας πληροφορήσουμε ότι και εκεί, μέσω της ΕΤΑΔ, το Υπερταμείο διαθέτει αξιοζήλευτα περιουσιακά στοιχεία. Πέραν της Αρετσούς, της μαρίνας της Καλαμαριάς, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν μικρό Φλοίσβο, στην κατοχή του βρίσκεται και το εμβληματικό Παλατάκι, το οποίο «σαπίζει» αναξιοποίητο και εκτεθειμένο στους αέρηδες του Θερμαϊκού. Οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου θεωρούν ότι η περιοχή προσφέρεται για συνδυασμένη δυναμική ανάπτυξη και προσεχώς θα κατέλθει στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμαριάς προκειμένου να έχει τις πρώτες συζητήσεις με τον κ. Δημητριάδη, καθώς διαπιστώθηκε ότι περισσεύουν οι τοπικές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε αλλαγή. Περιττό να σημειώσουμε ότι οι υπεύθυνοι του Υπερταμείου επιζητούν τη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και αυτός είναι ο λόγος που για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνοδεύει τον κ. Πολίτη, προαλείφεται ο κ. Π. Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας έως τώρα του υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνος για θέματα εμπορίου. Αλλά, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, διοικητικές αλλαγές αναμένονται και στη ζώνη της ΕΤΑΔ, στην ευθύνη της οποίας έχουν περιέλθει κοντά στα 70.000 ακίνητα του Δημοσίου! Πρόκειται για την κληρονομιά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και άλλων σχημάτων που κατά καιρούς έχουν αποπειραθεί – ανεπιτυχώς πάντοτε – το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα και την αξιοποίησή τους. Οπως έχει αρμοδίως διαπιστωθεί, στην ΕΤΑΔ σοβεί κρίση διαρκείας μεταξύ των κ.κ. Βλάση και Μπέζα, διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου αντιστοίχως. Οι δύο άνδρες σχεδόν δεν λένε καλημέρα. Οπως και να έχει πάντως, όλο αυτό το πεδίο της δημόσιας περιουσίας εμφανίζει κινητικότητα μεγάλη και θα δίνει προσεχώς γεγονότα, μικρά και μεγάλα…

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....