| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 27/05/21

 

 

Πολύ θετικά νέα

 

Ας ξεκινήσουμε με τα της πανδημίας. Και πιστεύουμε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουνε πραγματικά πολύ θετικές ειδήσεις γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της ανοσίας, στο οποίο έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές τον τελευταίο καιρό. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως με βάση τις τελευταίες έρευνες, ο χρόνος ανοσίας είναι τουλάχιστον 10 μήνες. Και με δεδομένες τις αμφιβολίες που υπήρχανε που και εμείς είχαμε για τον χρόνο ανοσίας και το πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός. Θα λέγαμε πως αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Αλλά πολύ θετικά…

 
 

 

Σοβαρό ζήτημα

 

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής. Και ψάχνοντας το λίγο. Φαίνεται πως τελικά υπάρχει σχετικά σοβαρό ζήτημα με τα δάνεια που βρίσκονται υπό κρατική εγγύηση. Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζονται πως δε γίνεται να τίθενται τέτοια θέματα, την ώρα που τον τελευταίο καιρό έχουμε νέες AMK και συνεχείς προσπάθειες των τραπεζών να εξυγιάνουνε τους ισολογισμούς.

 

Όπως λοιπόν έγραφε η Καθημερινή, σε διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών εξελίσσεται το θέμα των δανείων που έχουν δοθεί στο παρελθόν με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες έχουν καταπέσει. 

 

Πρόκειται για δάνεια ύψους 3,5 δισ., από τα οποία τα 2 δισ. είναι στεγαστικά και το 1,5 δισ. επιχειρηματικά, έχουν δοθεί από διάφορες κυβερνήσεις στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και τα οποία το Δημόσιο τα χρωστάει στις τράπεζες. Το διακύβευμα είναι κατά πόσον τα δάνεια αυτά μπορούν ή όχι να ρυθμιστούν στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου και συγκεκριμένα μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού που ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου. 

 

Το θέμα κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών στην αρχή της εβδομάδας, καθώς η εξωδικαστική ρύθμιση δίνει και τη δυνατότητα «κουρέματος» των οφειλών που έχουν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα προς τις τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο. Ετσι, το ερώτημα που τέθηκε είναι αφενός κατά πόσον τα δάνεια αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της εξωδικαστικής διαδικασίας και αφετέρου κατά πόσον θα αντιμετωπισθούν όπως και οι άλλες οφειλές, δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα να «κουρευτούν» ή όχι. 

 

Ερώτημα στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης είναι, π.χ., πώς θα αντιμετωπισθεί ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση που έχει οφειλές με εγγύηση του Δημοσίου και άλλες οφειλές χωρίς την κρατική εγγύηση. Στην περίπτωση αυτή, θα ρυθμιστούν μόνο οι οφειλές που δεν φέρουν κρατική εγγύηση και πώς θα οριστεί η δόση που μπορεί να πληρώσει αν δεν συνυπολογιστεί και το «εγγυημένο» χρέος; Να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί αιτήματα από Επιμελητήρια όλης της χώρας, τα οποία, επικαλούμενα μάλιστα και νόμο που ψηφίστηκε του 2018 (νόμος 4549) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν να ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια προς τις τράπεζες. Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως η «ιερή αγελάδα» των πιστοδοτήσεων, αφού φέροντας την κρατική εγγύηση αξιώνουν την αποπληρωμή όλου του ποσού και στη βάση αυτή της απαίτησης, απορρίπτουν προφανώς όχι μόνο την προοπτική «κουρέματος» αλλά και οποιαδήποτε ρύθμιση. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της εγγύησης που έχει δοθεί από το Δημόσιο τα δάνεια αυτά δεν συνοδεύονται με προβλέψεις και, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, το ενδεχόμενο ρύθμισής τους θα τις υποχρέωνε να πάρουν τις αναγκαίες προβλέψεις που ορίζουν οι εποπτικοί μηχανισμοί, όπως κάνουν και για τα υπόλοιπα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν διευθετηθεί.  

 

Το Δημόσιο από την πλευρά του καθυστερούσε εδώ και χρόνια την αποπληρωμή αυτών των δανείων –επικαλούμενο τα χρόνια των μνημονίων δημοσιονομική στενότητα– και μόλις πρόσφατα και ύστερα από επιμονή των θεσμών, καθόρισε διαδικασίες μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αρχίσει η εκκαθάριση αυτών των δανείων και η σταδιακή αποπληρωμή τους. Η εκκαθάριση έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης του περασμένου Νοεμβρίου, οι τράπεζες είχαν ανεβάσει στην πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί 60.300 αρχεία σχετικών δανείων, για τα οποία έχουν δημιουργήσει απαίτηση έναντι του Δημοσίου. Το θέμα ωστόσο περιπλέκεται περισσότερο, καθώς ακόμη και για δάνεια που το Δημόσιο έχει αποδεχθεί την κατάπτωση της εγγύησης και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των τραπεζών, δεν αναγνωρίζει το σύνολο της υποχρέωσης, επικαλούμενο ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι παροχής της εγγύησης από τις τράπεζες. 

 

Ετσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι τράπεζες παρακράτησαν τμήμα του δανείου και μέρος της εγγύησης χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή οφειλών που είχαν ήδη οι επιχειρήσεις αυτές προς τις τράπεζες, αρνούμενο έτσι να καταβάλει το σύνολο της εγγύησης.

 
 

 

… μικρό καλάθι

 

Πάμε τώρα στα του τουρισμού. Και η αλήθεια είναι πως όταν κανείς διαβάζει τα άρθρα που υπάρχουνε καθημερινά (τόσο ελληνικά όσο και διεθνή), νιώθει πως τα πράγματα αναμένεται φέτος να πάνε αρκετά καλά και ίσως καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ωστόσο μόλις κανείς ρωτάει τους ξενοδόχους, η απάντηση που παίρνει είναι ότι προς στιγμήν υπάρχει νέκρα. Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε ξενοδόχος. Δεν περίμενα να έχω μαζικές κρατήσεις για τον Ιούνιο. Αυτό το καταλαβαίνω. Ωστόσο για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, αν και νωρίς, θα περίμενα να έχω πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έστω και σε επίπεδο ερωτήσεων.  

Και αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Και ότι σίγουρα θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά μετά τα μέσα Ιουλίου. Ευχόμαστε πραγματικά, η πορεία του τουρισμού να εξελιχθεί καλά (σε σχέση με αυτό που περιμένουμε) κα να μην μιλήσουμε τελικά για μια πολύ χαμηλότερη επίδοση, μετά και τα όσα έγιναν πέρσι.

 
 

 

Θα πάει πάντως πίσω…

 

Πάντως όσον αφορά τον τουρισμό. Το λένε αρκετοί. Και το πιστεύουμε και εμείς. Πως φέτος η έκπληξη μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με την τουριστική σεζόν να πηγαίνει πίσω για ευνόητους λόγους. Μάλιστα δεν αποκλείουμε τελικά αυτό να είναι που θα σώσει τη χρονιά.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....