| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 28/05/21

 

 

Σε κάθε περίπτωση ….

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και με αφορμή και την τελευταία έκθεση της Oxford Economics (αν και αυτή αφορούσε συνολικά την παγκόσμια οικονομία) … Εμείς θα επαναλάβουμε πως υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ να έχει έτοιμο στα συρτάρια του ένα εκτεταμένο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το φθινόπωρο. Και αυτό γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε – φοβόμαστε, πως από το φθινόπωρο η οικονομία θα κρεμάσει. Και επειδή περίπου από τον Αύγουστο αρχίζει να λήγει σταδιακά η απαγόρευση απόλυσης σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων (λόγω της χρήσης των προγραμμάτων στήριξης επί Covid-19), υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής έξαρσης της ανεργίας.

 
 

 

Πολύ εύστοχα…

 

Τώρα επειδή βρήκαμε αρκετά εύστοχα τα όσα αναφέρει σε ανάλυση της η Oxford Economics. Για όποιον δε τα έχει διαβάσει αξίζει να το κάνει:

 

Ειδικότερα, η εταιρεία συμβούλων, σε ανάλυσή της, εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα ανακάμψει ισχυρά καθώς οι εμβολιασμοί φέρνουν την πανδημία υπό έλεγχο, τονίζει όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ταχεία αλλαγή της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύει στη στήριξη των ασθενών σημείων της οικονομίας και να εστιάζει στη διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης πέραν του 2021.

 

Η Oxford Economics θεωρεί απίθανο οι χώρες της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν το αμερικανικό μοντέλο των δημοσιονομικών μέτρων λόγω του συνδυασμού των πολιτικών περιορισμών και της ύπαρξης των θεσμικών δημοσιονομικών κανόνων. Αντίθετα, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν τους τομείς που είναι ουραγοί καθώς η ανάκαμψη παίρνει μπρος και να εστιάσουν σε στοχευμένα μέτρα που έχουν μεγάλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

 

Οι καταναλωτές θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης καθώς θα κάνουν χρήση των αποταμιεύσεων (αυτό βέβαια αφορά τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα). Οι διαφορές στα καλάθια κατανάλωσης ανάμεσα στα νοικοκυριά υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος εγείρει τον κίνδυνο μιας άνισης ανάκαμψης σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μετριάσει.

 

Η μερική ανάκαμψη που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μπορεί να αποτελέσει οδηγό: οι πωλήσεις λιανικής και η κατανάλωση διαρκών αγαθών ανέβηκαν στα προ-πανδημίας επίπεδα, όμως οι υπηρεσίες, ειδικότερα κοινωνικής κατανάλωσης, παρέμειναν υποτονικές. Στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές όπως προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ, προγράμματα άμεσης στήριξης ή κρατική επιχορήγηση μπορούν να βοηθήσουν τους τομείς που ανακάμπτουν πιο αργά.

 

Η ανάλυση τονίζει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ορθώς εστιάζουν στις δημόσιες επενδύσεις λόγω των υψηλών και μακροπρόθεσμων πολλαπλασιαστών, αλλά και του γεγονότος ότι είχαν παραμεληθεί τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα. Πρόσθετη άμεση στήριξη για επιχειρήσεις θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μετοχικών μεριδίων ή ρυθμίσεων στις πληρωμές δανείων της πανδημίας, ενώ κίνητρα για προσλήσεις και προγράμματα επανεκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υστέρηση στην αγορά εργασίας.

 

Η Oxford Economics εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2021, ενώ δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική το 2021. Η αλλαγή αυτή πιθανότατα θα γίνει αισθητή το 2022. Η εταιρεία συμβούλων προειδοποιεί τις εθνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε πρόωρη και απότομη άρση των μέτρων στήριξης. H Ευρωζώνη δεν έχει σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης δεδομένης της σκληρής πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ και οι υπερβολικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους επίσης αποτελούν εμπόδιο αναφέρει η Oxford Economics.

 
 

 

Ένα εντυπωσιακό ποσοστό

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, πάμε να δούμε ένα εντυπωσιακό ποσοστό. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στατιστικά, το 34% του συνόλου των εισοδημάτων των αμερικανικών νοικοκυριών αυτή τη στιγμή προέρχεται από το αμερικανικό δημόσιο, στα πλαίσια των εκτεταμένων προγραμμάτων στήριξης. Και πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι ρεκόρ, ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό στατιστικό όπως και αν το δει κανείς, ειδικά όταν μιλάμε για μια οικονομία όπως η αμερικανική!!

 
 

 

Το κρατάμε αυτό

 

Τώρα και επειδή αρκετά συχνά αναφερόμαστε στην Τουρκία και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αξίζει να διαβάσει κανείς τα όσα ανέφερε τελευταία καθηγητής οικονομικών του MIT.

 

Συγκεκριμένα, η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω κακοδιαχείρισης, αβεβαιότητας σχετικά με τη λίρα και οικονομικών προβλημάτων των εταιρειών, δήλωσε ο βραβευμένος οικονομολόγος, συγγραφέας και καθηγητής οικονομικών στο ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου, λίγες μόνο ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε έναν εκ των υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

 

"Φυσικά, έχω μεγάλο φόβο για αυτό", δήλωσε ο Ατζέμογλου σε συνέντευξή του στο Τ24, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η κρίση να εμβαθύνει. "Οι πιθανότητες είναι μεγάλες. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την έκταση των προβλημάτων".

 

Ο Ατζέμογλου επεσήμανε μια κάμψη στα αποθεματικά ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας - τα καθαρά αποθεματικά ανέρχονται σχεδόν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια - και το πόσο εύθραυστη είναι η λίρα. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Μαρτίου και 55% από τις αρχές του 2018, όταν μια νομισματική κρίση άρχισε να σαρώνει την οικονομία.

 

"Στην Τουρκία εξετάζουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο, ποια θα είναι η συναλλαγματική ισοτιμία επειδή υπάρχει πραγματικά μια κατάσταση κρίσης", είπε. "Άνθρωποι είναι άνεργοι, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους αύριο. Φυσικά, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία, αλλά έχει πολύ πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον με τον σωστό τρόπο και να κάνουμε τις σωστές προετοιμασίες. Ο κόσμος θα αλλάξει πολύ τα επόμενα 10 χρόνια και οι χώρες που θα προσαρμοστούν σε αυτήν την αλλαγή θα έχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά εκείνες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν θα βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση".  

 

Ο Ατζέμογλου έδειξε προς την κυβέρνηση του Ερντογάν, λέγοντας ότι όσοι διαχειρίζονταν την οικονομία υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, απέτυχαν να εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές για να θέσουν την Τουρκία σε σταθερή βάση.

 

Οι ξένοι επενδυτές έχουν επικρίνει τον Αλμπαϊράκ για την εφαρμογή ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, οι οποίες περιελάμβαναν τον εξαναγκασμό της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό και να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος που υπερασπίζονται τη λίρα. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι χάθηκαν 128 δισεκατομμύρια δολάρια, μια κατηγορία που αρνείται η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ως τώρα σαφείς και πειστικές εξηγήσεις.

 

Ο Ερντογάν αντικατέστησε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας το Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια απέλυσε τον διάδοχο τέσσερις μήνες αργότερα, αφού αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 10,25% για να υπερασπιστεί τη λίρα και να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 17,1%.

 

Ο Ατζέμογλου είπε ότι η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα στην Τουρκία το 2018 είχε μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική, επειδή επικεντρώθηκε στη λήψη αποφάσεων στο προεδρικό παλάτι. Οι δημοκρατίες, είπε, είχαν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των δικτατοριών, διότι υπήρχε πολύ λιγότερη πιθανότητα να επιτρέψουν στους μη ειδικευμένους, άπειρους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους.

 

"Τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και κατασκευαστικές εταιρείες, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στον ισολογισμό για πέντε χρόνια, εξακολουθούν να λειτουργούν. Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών στις τράπεζες; Ενώ τα αποθέματά μας σε ξένο νόμισμα έχουν μειωθεί τόσο πολύ, πόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την πολιτική επιτοκίων με αυτόν τον τρόπο;"

 

Ο Ατζέμογλου είπε ότι η κατάσταση στις τράπεζες της Τουρκίας ήταν χειρότερη από ό,τι φαίνεται.

 
 

 

Όταν γιατροί αρνούνται το εμβόλιο

 

Κλείνοντας και όπως σχολίαζε και ο «Βηματοδότης» .. Το ότι δεν τελειώσαμε ακόμα με την πανδημία δεν χρειάζεται να μας το πουν οι ειδικοί. Για παράδειγμα στις ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς, στο «Σωτηρία», ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 35- 47 έτη. Ουδείς άπαυτούς δεν είχε εμβολιαστεί. Αν και ορισμένοι που κατάγονται από νησιά είχαν την ευκαιρία. Όταν οι γιατροί τους ρωτούν γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο ξέρετε τι απαντούν; «Δεν πρόλαβα» ή «το είχα στο μυαλό μου να το κάνω, αλλά δεν το έκανα». Στην πραγματικότητα όμως κανείς απ΄αυτούς δεν ήθελε να εμβολιασθεί νόμιζαν πως ήταν άτρωτοι. Πώς όμως αποδεικνύεται αυτό; Σε μια από της ΜΕΘ του Σωτηρία, νοσηλεύονται δύο γιατροί (ηλικίας εκεί γύρω στα 50). Και οι δύο είναι διασωληνωμένοι, με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και δεν έκαναν το εμβόλιο. Είναι γιατροί, μπορούσαν να είχαν εμβολιασθεί από τους πρώτους και όμως δεν το έκαναν και ιδού τώρα η κατάληξη. Στις απλές κλίνες covid του Σωτηρία νοσηλεύεται και μία νοσηλεύτρια. Ούτε αυτή ήθελε να κάνει εμβόλιο….

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....