| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η bad bank και κίνδυνοι πολιτικής εμπλοκής / Θεανώ Θειοπούλου   

 

Τρίτη, 00:01 - 09/03/2021

 

   Share

 

Στην Ελλάδα την ιδέα δημιουργίας bad bank την προώθησε η Τράπεζα της Ελλάδος με τις επώνυμες δηλώσεις ανά διαστήματα του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Στην Κύπρο την ιδέα προς τα έξω την προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και το υπουργείο εργάζεται εντατικά πάνω σ’ αυτήν. Στην Κύπρο δεν γνωρίζουμε ποια είναι η άποψη του διοικητή της Κεντρικής Κωνσταντίνου Ηροδότου καθώς τηρείται σιγή ιχθύος και ούτε υπάρχουν διατυπωμένοι επίσημοι προβληματισμοί. Το μόνο που μαθαίνουμε και αυτό ανεπίσημα, είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στην Κεντρική για την επιλογή συμβουλευτικού οίκου ο οποίος θα ετοιμάσει μελέτη σε σχέση με την προοπτική σύστασης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company), γνωστή και ως κακή τράπεζα. Μπορεί η πραγματικότητα να είναι άλλη, αλλά εμείς δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση, ποιος είναι ο πρωτοεργάτης αυτής της ιδέας. 

 

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι λύση bad bank που πρότεινε η ΤτΕ απορρίφθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά ούτε και οι ελληνικές τράπεζες την είδαν με καλό μάτι. Βασικά φόρτωνε το πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο, τον έλληνα φορολογούμενο, και την ζημιά των κακοπληρωτών θα πλήρωνε όλη η ελληνική κοινωνία. Για αυτό και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε αγώνα πώλησης δανείων μέσω τιτλοποιήσεων για να απαλλάξουν τον ισολογισμό τους από προβληματικά δάνεια. Ιστορικά στην Ευρώπη μόνο δύο bad banks δημιουργήθηκαν, η ΝΑΜΑ στην Ιρλανδία (2009) και η Sareb στην Ισπανία (2012). Και οι δύο αυτές κακές τράπεζες δημιουργήθηκαν μετά τη διεθνή κρίση του 2008-2009 και πριν ψηφιστεί η οδηγία BRRD για την εξυγίανση των τραπεζών, που ίσχυσε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2015. 

 

Έκτοτε, η ιδέα της bad bank επανήλθε στο τραπέζι το 2017 από τον Αντρέα Ένρια, σημερινό πρόεδρο του SSM και επικεφαλής τότε της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων πανευρωπαϊκά. Η ιδέα δεν προχώρησε, καθώς ήταν κοινή εκτίμηση των ευρωπαϊκών Αρχών ότι το σχέδιο για bad bank δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες. Σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας ώστε η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία bad bank ήταν και το θέμα της διαχείρισής της, με βασικό ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπάρχει καμία πολιτική εμπλοκή στο εγχείρημα. Τώρα κατά πόσο αυτό μπορεί να ισχύσει στην Κύπρο είναι ένα καλό ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι και οι εκτός Κύπρου έχουν αντίληψη της κυπριακής πραγματικότητας για τις πολιτικές εμπλοκές.

 

Θέση στο ζήτημα της bad bank έχει λάβει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στο Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Στην ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, εκτιμάται ότι οριστική επίλυση του προβλήματος των  κόκκινων δανείων για τις τράπεζες μπορεί να επέλθει σε ορίζοντα 3-5 ετών, κυρίως με την αξιοποίηση των ετήσιων κερδών προ προβλέψεων για την αύξηση των προβλέψεων κάθε χρόνο, καθώς και με τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις προβληματικών δανείων. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν με τη στρατηγική αυτή θα μπορούν να καλυφθούν στο μέλλον, ίσως υπό καλύτερες συνθήκες. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή Πισσαρίδη, περιορίζει τις άμεσες ανάγκες για νέα κεφάλαια, αλλά παρατείνει τα υπάρχοντα προβλήματα. Eκτιμά πως η λύση της  κακής τράπεζας  έχει το πλεονέκτημα ότι διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ των πιστωτών, καθώς όλα τα προβληματικά δάνεια από μια επιχείρηση συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη. Διαπιστώνει, όμως, και μειονεκτήματα, ιδιαίτερα στην πρακτική εφαρμογή. Η δημιουργία της κακής τράπεζας θα απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα καθώς η κάθε τράπεζα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης όσον αφορά τις προβλέψεις. 

 

Θεανώ Θειοπούλου (philenews.com)   

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....