| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος / Νατάσα Στασινού

 

Τρίτη, 00:01 - 08/06/2021

 

   Share

 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για μαχαίρι στο PEPP». Με τη φράση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ έκοψε τη συζήτηση για άμεση επιστροφή σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική, οδήγησε σε βουτιά το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης και έστειλε ξεκάθαρο  μήνυμα πως η ΕΚΤ δεν φοβάται τον πληθωρισμό.

 

 

Αλλά γιατί; Γιατί ο σημερινός πληθωρισμός δεν είναι ακριβώς ένδειξη ευημερίας, πόσο μάλλον καμπανάκι «υπερθέρμανσης» των οικονομιών.

 

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση των τιμών καταναλωτή από τον Σεπτέμβριο του 2008, πριν ακόμη η κατάρρευση της Lehman Brothers βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Στην Ευρωζώνη δεν είχαμε τόσο εκρηκτική άνοδο, αλλά ο πληθωρισμός έπιασε ξαφνικά τον στόχο του 2% τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Το μέγεθος αυτό, όμως, δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα. Η επιτάχυνση του δείκτη ήρθε εν πολλοίς χάρη στο άλμα των τιμών της ενέργειας.

 

Σε διεθνές επίπεδο ο πληθωρισμός ακολουθεί την ανιούσα, αλλά όπως εξηγεί και η Goldman Sachs, αυτό που βλέπουμε δεν είναι ο «καλός» πληθωρισμός, δηλαδή αυτός που οφείλεται σε δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης. Είναι περισσότερο ένας «κακός» πληθωρισμός οφειλόμενος στη στενότητα προσφοράς. Είναι το αποτέλεσμα μίας νέας απειλής για την παγκόσμια οικονομία: της απειλής του να ξεμείνει… από τα πάντα.

 

Μικροτσίπ, χαλκός, σίδηρος, ξυλεία, άμμος για μπετόν, σιτηρά, καφές, πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες. Τα πάντα είναι σε έλλειψη, κάτι που οφείλεται εν μέρει μόνο στην αυξημένη ζήτηση που φέρνει η έξοδος των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Μία σειρά από παράγοντες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού. Από τους περιορισμούς λόγω Covid-19, που παρέλυσαν τα λιμάνια, έως την κλιματική κρίση, που πυροδότησε φέτος αλλού έντονη ξηρασία και αλλού πρωτοφανείς χιονοπτώσεις πλήττοντας καλλιέργειες. Και από τις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές (όπως αυτή στον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ) έως ατυχήματα, όπως ήταν το φράξιμο της Διώρυγας του Σουέζ από το Ever Given.

 

Τσιμπημένες τιμές αναμένεται να δούμε σύντομα σε βασικά είδη διατροφής και στην Ελλάδα, όπου όμως προς το παρόν δεν έχουμε ούτε τον «καλό» ούτε τον «κακό» πληθωρισμό, αλλά τον «άσχημο». Και τον Μάιο ο δείκτης έμεινε κολλημένος σε αρνητικό έδαφος και στο -1,1%.

 

Νατάσα Στασινού (Money Review)

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....