| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 21/02/2022

 

 

Είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις καταδικασμένες σε μικρότερους εκλογικούς κύκλους; Η δυνατότητα της επιλογής του χρόνου της κάλπης μπορεί να θεωρείται πλεονέκτημα που ένας καλός πολιτικός παίκτης μπορεί να αξιοποιήσει υπέρ του κόμματός του, αλλά η συστηματική καταστρατήγηση της συνταγματικής πρόβλεψης των πρόωρων εκλογών έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες κυβερνητικές θητείες, των οποίων η δυναμική ξεφουσκώνει γρήγορα. Και όπως κατέδειξε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, σε πραγματικές περιόδους κρίσης είναι συνταγή για εσωτερική αστάθεια και εξωτερικές παρεμβάσεις.

 

 

Σε σχέση με το παρελθόν, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ελέγξει κάπως την εκλογολογία και να διατηρήσει έτσι την πρωτοβουλία του πολιτικού παιχνιδιού για ένα μεγαλύτερο μέρος της θητείας της, ποντάροντας στη μεταρρυθμιστική της εικόνα. Ειδικά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων μάλιστα, η πανδημία αντί να τις εκτροχιάσει έδωσε νέο περιεχόμενο που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών – άρα και νέα, ευρύτερη δυναμική.

 

Σίγουρα δεν ήταν εύκολα τα χρόνια της πανδημίας για την οικονομία και την κοινωνία – ήταν όμως σχετικά ανώδυνα πολιτικά για την κυβέρνηση, χάρη και στην ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας. Ενώ όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση συντονίζεται για την άρση των περιορισμών, η μετάβαση στην κανονικότητα είναι μια κατεξοχήν εσωτερική πρόκληση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μείζον ερώτημα είναι αν αυτή θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες. Και η ευθύνη για την καθημερινότητα πέφτει κυρίως πάνω στην εκάστοτε κυβέρνηση.

 

Το εγχείρημα δυσκολεύει περαιτέρω λόγω της αυξημένης πολιτικής έντασης που δείχνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αλλά όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές, και εφόσον δεν υπάρχει μια πραγματική εθνική κρίση, η καθημερινότητα θα είναι το μέτρο με το οποίο θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση. Για να αντεπεξέλθει, θα χρειαστεί καλύτερο έλεγχο του πολιτικού της μηνύματος, βελτίωση του συντονισμού στην άσκηση της πολιτικής, και κυρίως πιο τολμηρή μεταρρυθμιστική φιλοδοξία. Αυτή είναι καιρός να συμπεριλάβει και τους θεσμούς, και ιδιαιτέρως την εύρυθμη απόδοση της δικαιοσύνης, ώστε να μπορέσουμε κάποτε να περάσουμε ως χώρα από μια συνεχή διαχείριση κρίσεων στο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν κυβερνητικές φιλοδοξίες έχουν επίσης την ευθύνη να προτείνουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα.

 

Για ένα μικρό ακόμη χρονικό διάστημα, μέχρι την έξοδο από την πανδημία, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να ευνοούν τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία. Αλλά με το που θα προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές, το κοντέρ γυρίζει στο μηδέν. Και τότε, όποιος κερδίσει την ψήφο θα πρέπει να μπορεί να καταδείξει την πρόοδο σε όρους καθημερινότητας – και στην οικονομία, και στην πολιτική, και στην οργάνωση του κράτους και τη σχέση του με τους πολίτες. Διαφορετικά, η επόμενη κυβερνητική θητεία δεν θα είναι μόνο πιο δύσκολη, αλλά και πιο σύντομη.

 

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum