| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 20/01/2022

 

 

Τα επίσημα στοιχεία εντείνουν ακόμα περισσότερο τη σύγχυση γύρω από  τις ετήσιες καθαρές εισροές μισθωτής εργασίας και τους επιδοτούμενους ανέργους  από τον ΟΑΕΔ, καθώς  δεν επιβεβαιώνεται μιαν κραυγαλέα αναντιστοιχία τους με τους χιλιάδες ανέργους και τα ποσοστά ανεργίας.

 

 

Ερωτάται ο κ. υπουργός Εργασίας:

 

Κύριε Κωστή Χατζηδάκη,

 

Πόσες, τελικά, είναι οι νέες και οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ;

 

Κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022, η οποία έγινε κατά την πρόσφατη σύσκεψη  στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκαν η δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και  τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία. Όμως, από την ομιλία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη  με προβλημάτισαν τα ακόλουθα πέντε σημεία:

 

Πρώτον, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έδωσαν ισχυρή στήριξη στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας, αφού χάρη σε αυτά από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Δεύτερον, αριθμός αυτός υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2016-2019, που είναι 42.507 νέες θέσεις εργασίας.

 

Τρίτον, το 2022  θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις μέσω 11 νέων προγραμμάτων,  τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.

 

Τέταρτον, σε ετήσια βάση, εν μέσω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ πετυχαίνει τη δημιουργία 33.400 και πλέον θέσεων ανά έτος, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις 10.627 θέσεις που δημιουργούνταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την προηγούμενη τετραετία.

 

Πέμπτον, για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας προωθείται το νέο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» (ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών) και η επέκταση -με άλλες 50.000 νέες θέσεις- του επιτυχημένου προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

 

Στη συνέχεια προσπάθησα να αναζητήσω σε όλο το αρχείο μου και τις σχετικές πηγές (υπουργείο Εργασίας, ΟΑΕΔ, ΕΛΣΤΑΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) κάποια επιβεβαίωση όλων των παραπάνω στοιχείων, αλλά ματαίως! Δεν βρήκα ούτε μία! Αντιθέτως, διαβάζοντας όλες τις προεκλογικές  «δεσμεύσεις»  των επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας  και  τις μετεκλογικές προγραμματικές δηλώσεις τους ως πρωθυπουργών μετά το 2000 διαπίστωσα ότι το άθροισμα των νέων  («καλών και ποιοτικών») θέσεων εργασίας για τις οποίες έλεγαν  ότι θα εξασφάλιζαν ξεπερνούν τον αριθμό των 3.700.000 ατόμων, δηλαδή σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου… ανεργία!!! Κι όμως, από τότε, δηλαδή από το 2000 έως σήμερα, οι άνεργοι Έλληνες ξεπέρασαν τους 1.300.000, ενώ σήμερα είναι περίπου 600.000!  Αυτή η εφιαλτική εξέλιξη παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονταν τεράστια ποσά από τον ΟΑΕΔ  μέσω των γνωστών προγραμμάτων επιδότησης ανέργων. Μόνο οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ  άνεργοι από το 2015 έως σήμερα  ξεπερνούν τα 1.240.000 άτομα!!!

 

Σύγχυση και με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

 

Αλλά και από τις πέντε σημειώσεις που κράτησα από τις πρόσφατες δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη έγινε εντονότερη σύγχυση γύρω από την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατά της ανεργίας του ΟΑΕΔ και κυρίως γύρω από τους αριθμούς. Συγκεκριμένα,  δήλωσαν ότι «τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έδωσαν ισχυρή στήριξη στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας, αφού χάρη σε αυτά από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας» και ότι «ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2016-2019, που είναι 42.507 νέες θέσεις εργασίας».

 

Αλλά, όπως προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα, καμία από αυτές τις διαπιστώσεις δεν επιβεβαιώνεται! Αντιθέτως, από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι  κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας; από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  δημιουργήθηκαν  648152 νέες θέσεις εργασίας (καθαρές εισροές μισθωτής εργασίας) ή 130.000 ετησίως, ενώ επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ  … 981117 άτομα  ή 197.000 ετησίως!!! Επίσης,  κατά τη διετία 2020 – 2021 διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκαν  307803 νέες θέσεις εργασίας ή  154.000 περίπου ετησίως, ενώ επιδοτήθηκαν  261175 άνεργοι ή 130.50 ετησίως.

 

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά έως και το 2013, όταν δημιουργήθηκε το Παρατήριο Απασχόλησης στον ΟΑΕΔ-Εργάνη, για τις καθαρές εισροές  (νέες θέσεις) μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παρατίθενται υπό επιφύλαξη για υπερκτίμηση καθώς τα στοιχεία γαι τις προσλήψεις και τις απολύσεις είναι πιο αξιόπιστα από εκείνα για αποχωρήσεις, δεδομένου ότι δεν καταγράφονταν πλήρως. Επίσης, όπως έχει επισημανθεί  και από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και εκείνα  του παρατηρηρίου Απασχόλησης  γίνονται με επιφύλαξη, διότι δεν δίνουν μια συνολική εικόνα της απασχόλησης, εφόσον δεν  καλύπτουν τους αυτοαπασχολούμενους .

 

Αυτή η σύγχυση γίνεται εντονότερη μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή  22 Νοεμβρίου 2021 (κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η ακρίβεια), ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, τόνισε: «Εμείς 450 χιλιάδες  νέες θέσεις εργασίας δημιουργήσαμε…»! Δηλαδή, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει πόσες τελικά νέες θέσεις δημιουργήθηκαν από την κυβέρνησή του!

 

Και το «παραμύθι» πάει σύννεφο!

 

Όπως ήδη ανέφερα, από το 2000 έως σήμερα οι εκάστοτε αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, Νέα Σημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ) κατά την προεκλογική και τη μετεκλογική περίοδο δεσμεύονταν για εκατοντάδες χιλιάδες «καλές και ποιοτικές» νέες θέσεις εργασίας. Από τις δεσμεύσεις αυτές έκανα μια πρόσθεση και βρήκα ότι ο αριθμός αυτών των…  νέων θέσεων εργασίας είναι πάνω από 3.700.000!!! Παραθέτω από το αρχείο το χρονικό των «δεσμεύσεων» αυτών και των αντίστοιχων αριθμών!

 

Κώστας Σημίτης (4 Απριλίου 2000): 600.000 νέες θέσεις εργασίας!

 

Στην προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου του 2000, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης  δεσμεύθηκε για  χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την ομιλία του με τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», και κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία  «για μοίρασμα υποσχέσεων και επιταγών», είπε ότι  «πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης απασχόληση» και δεσμεύθηκε «να δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας και 300.000 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων».

 

Τα ίδια επανέλαβε και στη Βουλή, μετά την επανεκλογή του, στις 24 Απριλίου του 2000, τονίζοντας τα εξής: «Πρώτον, στην επόμενη τετραετία θα στηρίξουμε τη δημιουργία αθροιστικά τριακοσίων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, δηλαδή περίπου εβδομήντα πέντε χιλιάδες νέες θέσεις το χρόνο και για κάθε χρονιά, δεύτερον, θα δημιουργήσουμε αντίστοιχα τριακόσιες χιλιάδες  ευκαιρίες -δυνατότητες  κατάρτισης, που σημαίνει επίσης σταθερά κάθε χρόνο εβδομήντα πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι ενσωματωμένοι στο παραγωγικό σύστημα με εξασφαλισμένο εισόδημα , και, τρίτον, θα παρασχεθεί συνολικά στην τετραετία σε τριακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους περίπου ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση, ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες και δεξιότητές τους, να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούν οι αλλαγές στην τεχνολογία και στις μορφές ανταγωνισμού».

 

Αντώνης Σαμαράς ( 1 Ιουνίου 2012): 150.000 τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας!

 

Παρουσιάζοντας τις «επικαιροποιημένες θέσεις» της Νέας Δημοκρατίας σε εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε την 1 Ιουνίου 2021 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) για την οικονομία και την ανάπτυξη ο τότε πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «κεντρικός άξονας των προτάσεων  είναι οι θέσεις εργασίας». Και επαναλαμβάνοντας τρεις φορές τη λέξη «δουλειές, δουλειές, δουλειές», τόνισε ότι «αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου προς τους νέους», προσθέτοντας ότι «σε ένα χρόνο από σήμερα, μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

 

Αντώνης Σαμαράς (1 Σεπτεμβρίου 2014): 770.000 νέες θέσεις εργασίας!

 

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός πια  σε ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που συνεδρίασε τότε για πρώτη φορά  στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», προσθέτοντας ότι “η ανεργία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια”. Και δήλωσε: «Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020».

 

Ευάγγελος Βενιζέλος (12 Μαρτίου 2013): 700.000 νέες θέσεις εργασίας!

 

Δίδοντας στις 12 Μαρτίου στη δημοσιότητα «το ολοκληρωμένο σχέδιο του Κινήματος για «να μεγάλο φιλόδοξο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας», το οποίο, όπως είπε, «απεστάλη και στην τρόικα, όπως είχαν συμφωνήσει κατά τη συνάντηση που είχαν», ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «το κορυφαίο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανάσχεση της ανεργίας, η αντιμετώπιση πρωτίστως της απόλυτης ανεργίας». Στη συνέχεια δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους, ενώ το πρόγραμμα αφορά συνολικά σε 700.000 θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, αφορά στη στήριξη 500.000 θέσεων που απειλούνται», καθώς επίσης και σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 100.000 μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αυτεπιστασία και την κοινωνική εργασία, 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας και 80.000 για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους που πρέπει να μπουν με εφόδια στην αγορά εργασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που τον έχουμε μετρήσει ευρώ- ευρώ, είναι 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. προέρχονται από τους πόρους τους ΕΣΠΑ, που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο Κοινωνικό Ταμείο, 400 εκατ. υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και 150 εκατ. μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ…».

 

Αλέξης Τσίπρας (14 Σεπτεμβρίου 2014 στη ΔΕΘ): 300.000 νέες θέσεις εργασίας!

 

Κατά την παρουσίαση ολόκληρου του προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  στη ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε  ένα  «έκτακτο πρόγραμμα  300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα  και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,  συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας – δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

 

Αλέξης Τσίπρας (11 Ιουνίου 2019): 500.000 νέες και ποιοτικές  δουλειές!

 

Κατά την παρουσίαση του Προγραμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία στις 11 Ιουνίου του 2019 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές,  μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (19 Μαρτίου 2018): 600.000 νέες θέσεις εργασίας!

 

Σε ενημερωτικό της σημείωμα στις 19 Μαρτίου του 2018 η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στις νέες δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκαν από τον ίδιο στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ. Συγκεκριμένα, επανέλαβε την κατηγορηματική δέσμευσή του για σημαντική μείωση φόρων και εισφορών και προσέλκυση επενδύσεων, ενώ μίλησε για δημιουργία 600 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε τρία χρόνια,

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (7 Σεπτεμβρίου 2019 στη ΔΕΘ): 93.600 νέες θέσεις εργασίας

 

Σε ομιλία του στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019 ως πρωθυπουργός πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης  απαρίθμησε  συνολικά 93.600 νέες θέσεις εργασίας από επενδύσεις στο Ελληνικό (8 δισ. ευρώ), στην Eldorado Gold  (1 δισ. ευρώ), Cosco  (800 εκατ. ευρώ), PFIZER.

 

 

 

Πηγή: Υπουργείο Εργασίας- ΟΑΕΔ- Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά το 2013 τα στοιχεία παρέχονται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΟΑΕΔ-Εργάνη

 

Δημήτρης Στεργίου (Οικονομικός Ταχυδρόμος) 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum