| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H βιομηχανία κρέατος & Η κλιματική αλλαγή

00:01 - 17/03/20

 

Όπως έγραψε ο Agnieszka De Sousa, η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός με τις εταιρείες παραγωγής χορτοφαγικών γευμάτων θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να μειώσουν σημαντικά τα κέρδη της βιομηχανίας κρέατος, εάν η ίδια η βιομηχανία δεν αλλάξει τις πολιτικές της, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου επενδυτών Fairr. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να αυξήσει τη θνησιμότητα των ζώων εκτροφής, οι μειωμένες καλλιέργειες θα αυξήσουν το κόστος της τροφής των ζώων και οι φόροι για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση κρέατος, σύμφωνα με έρευνα της Fairr, η οποία σχεδιάστηκε ώστε να προετοιμάσει τους επενδυτές για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα περιουσιακά τους στοιχεία.

 

Με βάση πάντα τα όσα γράφει - εκτιμάει ο Agnieszka De Sousa, όσο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συνεχώς αυστηρότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, οι επενδυτές αναζητούν τρόπους προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, η Fairr, της οποίας τα μέλη διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 τρισ. δολαρίων, έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν το πώς θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

 

Το εργαλείο αυτό παρουσιάζει ένα σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, που θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη των βιομηχανιών κρέατος κατά τουλάχιστον 30%. Η ζημία θα ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός εάν οι βιομηχανίες περιορίσουν την έκθεση των ζώων εκτροφής ή εάν αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με τη Fairr.

 

Μολονότι η διαδικασία εκτροφής των ζώων παράγει περίπου 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και είναι η βασική αιτία αποψίλωσης, οι περισσότεροι παραγωγοί κρέατος δεν έχουν αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις καθημερινές τους λειτουργίες, σύμφωνα με την έρευνα της Fairr.

 

«Αυτό το εργαλείο είναι το πρώτο βήμα για τους επενδυτές και τις εταιρείες, ώστε να αντιληφθούν τον κίνδυνο και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στη βιομηχανία κρέατος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόλερ, ιδρυτής της Fairr. «Οσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη βιομηχανία κρέατος, τα νούμερα είναι πολύ υψηλά και η περιβαλλοντική ζημία είναι αρκετά σημαντική, συνεπώς οι επενδυτές δεν μπορούν να την αγνοήσουν», συμπλήρωσε ο Κόλερ.

 

Στην έρευνα της Fairr συμμετείχαν μεγάλοι παραγωγοί κρέατος, μεταξύ αυτών και η εταιρεία JBS της Βραζιλίας, η οποία θα μπορούσε να χάσει έως και 45% των εσόδων της μέχρι το 2050, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Ενδέχεται να είναι σωστότερη επιλογή για τις βιομηχανίες να επεκταθούν και σε αγορές εκτός των ζωικών προϊόντων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για χορτοφαγικά τρόφιμα και για άλλα εναλλακτικά προϊόντα. Για παράδειγμα τα κέρδη της εταιρείας Maple Leaf, βιομηχανία κρεάτων που δραστηριοποιείται στον Καναδά, ενδέχεται να αυξηθούν έως και κατά 77% στις επόμενες τρεις δεκαετίες, διότι η εταιρεία έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.

 

Εκπρόσωποι των βιομηχανιών κρέατος, που συμμετείχαν στην έρευνα της Fairr, δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη να παίρνουν μέτρα, ώστε να προλάβουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους. Μεταξύ άλλων, επεξεργάζονται μέτρα για τη μείωση του κινδύνου στις καθημερινές τους λειτουργίες, τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της διαχείρισης, για τον έλεγχο των εφοδιαστικών αλυσίδων και για την επέκταση σε εναλλακτικές αγορές.

 

Από τις 43 μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, μόνο δύο –οι αμερικανικές Tyson και η Marfrig– έχουν δημοσιεύει αναλύσεις για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους και το πώς θα αντιδρούσαν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....